Rautenstrauch-Joest-Museum, Thementag Indien, Foyer Reisspeicher, © Guido Schiefer

Rau­ten­s­trauch-Joest-Mu­se­um in Keu­len

Kö­ln

Het eni­ge mu­se­um in Noor­drijn-West­fa­len dat zich he­le­maal be­zig­houdt met de et­no­lo­gie, stelt de be­wo­ners van de aar­de met hun ge­woon­tes en ei­gen­aar­dig­he­den voor. Hier­door kun je je be­ter ver­plaat­sen in de an­de­re leef­we­rel­den. Tot de 65.000 ten­toon­stel­lings­ob­jec­ten be­hoort een gi­gan­ti­sche In­do­ne­si­sche rijst­op­slag af­kom­stig van het ei­land Su­la­we­si maar ook tal van kle­ding­stuk­ken, kunst- en cul­tuur­ob­jec­ten.

Als mensen uit vreemde culturen vriendelijk groten voordat er aan de thematisch gerangschikte expeditie rondom de globe wordt begonnen, dan is dat slechts het begin van de rondgang door het Rautenstrauch-Joest-Museum. De voorstelling van de aardebewoners in het 'proloog' van het museum behoort net zo tot het gevarieerde programma als het afscheid van de gasten in het 'epiloog'. In negen verschillende themabereiken slaagt het huis op een moderne manier erin, een ontmoeting met vreemde culturen mogelijk te maken, vooroordelen uit de weg te ruimen en de horizon voor nieuwe dingen te verruimen.

Reeds bij de nauwkeurige observatie van de 7,50 meter hoge rijstopslag van het Indonesische eiland Sulawesi, das sinds lange tijd het herkenningspunt van het museum is, kunnen bezoekers zich verplaatsen in een andere leefwereld. De houten rijstopslag heeft vroeger de bevoorrading van de inheemse eilandbewoners gewaarborgd. De gedetailleerde versieringen getuigen van zijn belang en de ambachtelijke vaardigheden, waarmee het gebouw werd geproduceerd. 

Daarna wordt het tijd zich op het 3.600 vierkante meter grote tentoonstellingsvlak vertrouwd te maken met de verschillende wijzen van leven. Meer dan 65.000 museumstukken en 100.000 etnografische fotografieën helpen, overeenkomsten en verschillen tussen volkeren en culturen te begrijpen. De dynamische volgorde van elk hoofdstuk is - in tegenstelling tot de strikte rangschikking in geografische grote ruimtes - het bijzondere kenmerk van het enige stedelijke museum in Noordrijn-Westfalen, dat zich bezig houdt met etnologie.

Kledingstukken uit Afrika, Azië, Amerika, Oceanië en Europa vormen eveneens deel alsook meubelen, kunst- en culturele goederen. De basis van de verzameling vormt de erfenis van de Keulse geograaf en etnoloog Wilhelm Joest, die van 1852 tot 1897 leefde. Hij liet zijn zus Adele rond 3.500 etnografische objecten uit de hele wereld achter. Deze financierde als aandenken aan hem het eerste museumgebouw in het Zuiden van Keulen.

Tegenwoordig vinden bezoekers het museum in de Cäcilienstraße in het oude centrum van Keulen. Het ligt samen met Museum Schnütgen, dat tijdens een dagexcursie ook gelijk kan worden bezocht, in de culturele wijk aan de Neumarkt.

Kaart van NRW

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Rautenstrauch-Joest-Museum, Außenansicht, © Rheinisches Bildarchiv Köln/Wolfgang F. Meier
Rautenstrauch-Joest-Museum, Bereich Prolog, © Atelier Brückner
Rautenstrauch-Joest-Museum, Bereich Einstimmung: Musik, © Atelier Brückner/Michael Jungblut
Rautenstrauch-Joest-Museum, Bereich ZwischenWelten: Rituale, © Atelier Brückner/Michael Jungblut
Rautenstrauch-Joest-Museum, Bereich Begegnung und Aneignung: Grenzüberschreitungen, © Atelier Brückner/Michael Jungblut
Rautenstrauch-Joest-Museum, Bereich ZwischenWelten: Rituale, © Atelier Brückner/Michael Jungblut
Rautenstrauch-Joest-Museum, Bereich Lebensräume - Lebensformen: Tuareg, © Atelier Brückner/Michael Jungblut
Rautenstrauch-Joest-Museum, Bereich Begegnung und Aneignung: Grenzüberschreitungen, © Martin Classen und Arno Jansen

Meer informatie

Nu ontdekken!

Contact

Rautenstrauch-Joest-Museum: Kulturen der Welt
Cäcilienstraße 29-33
50667 Köln

Heenreis

per Google Maps

Openingstijden

Dinsdag 10:00 - 18:00 uur
Woensdag 10:00 - 18:00 uur
Vrijdag 10:00 - 18:00 uur
Zaterdag 10:00 - 18:00 uur
Zondag 10:00 - 18:00 uur

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Rautenstrauch-Joest-Museum: Kulturen der Welt«


Jouw contactgegevens

Ik heb kennis genomen van de gegevensbeschermingsverklaring van Tourismus NRW e.V. en ga ermee akkoord dat de door mij verstrekte gegevens elektronisch worden verzameld en opgeslagen om contact met mij op te kunnen nemen.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.