Sparrenburg Bielefeld header korrigiert © Bielefeld Marketing GmbH Topel

Sparrenburg Bielefeld


De meest bekende burcht in het Teutoburgerwoud

Beleef het Middeleeuwse avontuur en geniet van het heerlijke uitzicht: De Sparrenburg torent hoog uit boven Bielefeld en biedt een fantastisch uitzicht op het Teutoburgerwoud.

Het meest bekende herkenningsteken van Bielefeld in het Teutoburgerwoud torent hoog boven de universiteitsstad uit: De Sparrenburg ligt ongeveer 60 meter boven het stadcentrum op een hoogte van 180 meter op de Sparrenberg. Zo kunnen bezoekers de burcht eerst van beneden uit bewonderen en vervolgens van het uitzicht genieten, als ze de 37 meter hoge burchttoren hebben bedwongen. Van hieruit heeft men niet alleen een mooi uitzicht over de stad, maar kan men ook nog genieten van de wijde omgeving van het Teutoburgerwoud.

De geschiedenis van de indrukwekkende burcht gaat terug tot in de 13de eeuw. De dikke stenen muren, donkere kerkers en smalle lichtkokers vertellen een eigen verhaal over het leven van de mensen en soldaten in de Middeleeuwen, die toentertijd de burcht en stad verdedigden tegen vijandige veroveringen. Tijdens rondleidingen kunnen bezoekers nog meer spannende wetenswaardigheden over het leven op de Sparrenburg ervaren, diens tegenwoordig nog zichtbaar vestingswerk uit de 16de eeuw dateert.

Ieder jaar wordt gedurende het laatste weekeinde in juli het Sparrenburgfest gevierd, met tal van bezoekers op de burcht. Het vestingswerk verandert dan in een historische coulisse van een Middeleeuws burchtspektakel. Goochelaars, muzikanten en ridders brengen de bezoekers terug naar lang verleden tijden. Gedurende het hele jaar worden bovendien verdere evenementen zoals een crime dinner, voorlezingen of culinaire wandelingen aangeboden.

Voor wandelaars is de Sparrenburg een bijzonder goede locatie: Één van de mooiste hoog gelegen wandelwegen in Duitsland, de Hermannsweg, loopt direct voorbij de burcht. Voor wandelaars, die slechts eventjes een kijkje willen nemen, is een korte verkenning door het bovenaardse gedeelte van de burcht ideaal. Dit gedeelte kan men kosteloos bezoeken.

Openingstijden:
April tot en met oktober: dagelijks van 10.00 - 18.00 uur
November tot en met maart: Zaterdag, zondag en tijdens feestdagen van 11.00 - 18.00 uur
Rondleidingen van april tot en met oktober: dagelijks om 12.00 en 14.30 uur
Zondag en op feestdagen bovendien ook om 12.00, 14.30 en 16.00 uur

Meer informatie:
Jaarlijks tijdens het laatste weekeinde in juli: Sparrenburgfest

Kaart van NRW

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Ansicht auf die Sparrenburg Bielefeld, © Bielefeld Marketing GmbH Topel
Die Sparrenburg thront auf dem 180 Meter hohen Sparrenberg, © Bielefeld Marketing GmbH
Der Hermannsweg führt an der Sparrenburg vorbei, © Bielefeld Marketing GmbH
Im Winter bietet die Sparrenburg verträumte Ansichten, © Bielefeld Marketing GmbH

Meer informatie


Nu ontdekken!

Je hebt een aanvraag


Neem graag direct contact op met »Sparrenburg«


Vraag nu af

Jouw contactgegevens

De gegevens worden niet opgeslagen. Gedetailleerde informatie is te vinden in de Privacy Statement.

Velden met een * zijn verplicht.