Wallraf-Richartz-Museum, Graphisches Kabinett, © Wallraf-Richartz-Museum

Wall­raf-Ri­chartz-Mu­se­um & Fon­da­ti­on Cor­boud in Keu­len

Kö­ln

De gro­te ten­toon­stel­ling pre­sen­teert Eu­ro­pe­se kunst, die af­kom­stig is uit in to­taal 700 jaar. In drie the­ma­tisch ge­rang­schik­te seg­men­ten kun­nen be­zoe­kers de mid­del­eeuw­se schep­pings­pe­ri­o­de, de ba­rok, het im­pres­si­o­nis­me en de Mo­der­ne be­won­de­ren. Mees­ters als Rem­brandt, Ru­bens, Van Gogh, Dürer en Lie­ber­mann zijn van de par­tij.

Een verzamelaar uit de 18e eeuw heeft de middeleeuwse kunst gered van de vernietiging. Een omvangrijke collectie, die uiteindelijk eigendom is geworden van de stad Keulen. Het idee, het assortiment en andere meesterwerken toegankelijk te maken voor het publiek: De geschiedenis van het Wallraf-Richartz-Museum is lang en bewogen. Hij wordt bepaald door donaties, uitbreidingen, respijten en verhuizingen.

Sinds 2001 heeft de inmiddels tripartiete tentoonstelling zijn vaste plek gevonden in een gebouw, dat speciaal voor de verzameling volgens de tekeningen van de architect Oswald Mathias Ungers werd gebouwd in het historische centrum van Keulen. Op 3.500 vierkante meter oppervlak krijgen bezoekers onder andere middeleeuwse schilderskunst, barokke schilderijen, impressionistische en neo-impressionistische kunst maar ook moderne kunst te zien. Een grafisch kabinet met 75.000 bladen uit de middeleeuwen tot en met de 20e eeuw doet versteld staan met zijn ongekende rijkdom. Het rond de indrukwekkende samenstelling af.

Kunst- en cultuurliefhebbers blijven staan voor altaarbeelden uit kerken, kloosters en stiften. Het bekende 'Muttergottes in der Rosenlaube' van Stefan Lochner is een van de vele tentoonstellingsstukken, die je het beste iets langer onder de loep kunt nemen. Klapstukken van de Nederlandse meesters zoals Rembrandt of Rubens hangen aan de wanden. Beelden van de Fondation Corboud trekken de aandacht, waaronder ook Monet en Renoir. Van Gogh, Cézanne of Munch representeren de kunstenaars, die de Moderne hebben afgetrapt.

Binnen de gigantische keuze aan grafische illustraties zijn tekeningen, etsen en aquarellen van populaire kunstenaars te vinden. Da Vinci, Dürer en Liebermann vormen hierop geen uitzondering. De stad Keulen plant een uitbreiding van het museum, welke in 2023/2024 moet worden opgeleverd. Aanvullend 1.000 vierkante meter tentoonstellingsvlak en 500 vierkante meter bijzalen moeten hier ontstaan.

Kaart van NRW

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Wallraf-Richartz-Museum, Graphisches Kabinett, © Wallraf-Richartz-Museum
Wallraf-Richartz-Museum, Nordfassade, © Wallraf-Richartz-Museum
Wallraf-Richartz-Museum, Barockabteilung, © Wallraf-Richartz-Museum
Wallraf-Richartz-Museum, Lochner, Muttergottes in der Rosenlaube, © Wallraf-Richartz-Museum

Meer informatie

Nu ontdekken!

Prijzen

Volwassenen: vanaf € 8,00

Contact

Wallraf-Richartz-Museum & Fondation Corboud
Obenmarspforten 40
50667 Köln

Heenreis

per Google Maps

Openingstijden

Dinsdag 10:00 - 18:00 uur
Woensdag 10:00 - 18:00 uur
Donderdag 10:00 - 18:00 uur
Vrijdag 10:00 - 18:00 uur
Zaterdag 10:00 - 18:00 uur
Zondag 10:00 - 18:00 uur

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Wallraf-Richartz-Museum & Fondation Corboud«


Jouw contactgegevens

Ik heb kennis genomen van de gegevensbeschermingsverklaring van Tourismus NRW e.V. en ga ermee akkoord dat de door mij verstrekte gegevens elektronisch worden verzameld en opgeslagen om contact met mij op te kunnen nemen.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.