Tecklenburg Teutoburgerwoud, © Tourismus NRW e.V., Hannah Förster

Be­le­ve­nis oogst


Cham­pig­nons, ap­pels & wijn

Aan de Niederrhein bij de appeloogst aanpakken, de wijnbouwers in het Siebengebirge vanaf het wandelpad tijdens de druivenoogst bekijken of door de Winterberger Hochheide wandelen om een mandje met blauwe bessen te vullen: In de late zomer begint in NRW de oogsttijd voor regionale lekkernijen – en loopt verder tot in de herfst. In de wijnbergen, onder appelbomen of in de bergheide kan men lekkernijen proeven. Want in de verse lucht smaakt de oogst bijzonder lekker.  

Appelboom op het terrein van het cultuurgoed Haus Nottbeck, © Johannes Höhn

Ap­pel­oogst aan de Nie­der­r­hein


Met de oogst­kar door de boom­gaar­den

Op het Neuhollandshof aan de Niederrhein worden bio-appels tot hofeigen producten verwerkt. Elk jaar in september en oktober is het fruit in de grootse appelboomgaarden rijp en wacht om ingezameld te worden. Wie dat wil kan aan de oogst deelnemen: Het is mogelijk om een halve of hele dag mee te doen en alleen of samen met vrienden of familie appels te oogsten. En de beloning daarvoor komt direct en vers van de boom.

Het Biologische Station Bürgel in Monheim am Rhein zoekt ook energieke vrijwilligers voor de fruitoogst: op 19 september moeten de appels en peren van de bomen worden geschud en verzameld. Daarna worden ze verwerkt tot “Trink-Mit“ appelsap en “Bürgeler Obstbrand“. 


www.clostermann-organics.com | www.biostation-d-me.de

Der Goldene Pfad auf der Niederfelder Hochheide in Winterberg, © Tourismus NRW e.V.

Win­ter­ber­ger blau­we bes­sen­vel­den


Pas op, hier krijg je blau­we vin­gers!

Hoog boven op de Winterberger hoogplateaus op meer dan 800 meter hoogte wacht in de zomer en vroege herfst een waar blauwe bessenparadijs. Van eind juni tot september kan men de lekkere bessen direct van de struiken plukken en opsnoepen. En de hoogheide is niet alleen een paradijs voor bessenfans, maar vormt met talrijke wandelpaden de ideale bestemming voor een dag in de natuur.
www.imsauerland.de/auf-ins-blauewww.winterberg.de/hochheide-kahler-asten

Weinreben, © Ralph Sondermann

Wijn­wan­de­len in het Sie­ben­ge­bir­ge


NRW’s unie­ke wijn­bouw­ge­bied

In de herfst kleuren de bladeren in de wijnbergen in het Siebengebirge rood en geel en dan begint de oogst. Tijdens een geleide wandeling met wijnproeverij of bij een wandeling op eigen vuistje langs het wijnleerpad: Wandelschoenen vastgesnoerd en vooruit – door de unieke wijnbergen in jouw NRW. En wie zin heeft, neemt op de Rheinstieg nog de een of andere draai door het sprookjesachtige Siebengebirge.
www.siebengebirge.com | www.virtuellesbrueckenhofmuseum.de/weinwanderweg

Zonsopgang boven de bossen van het Sauerland, © Oliver Franke, Tourismus NRW e.V.

Pad­den­stoe­len ra­pen in het Rot­haar­ge­bir­ge


Pad­den­stoe­len ra­pen in het Rot­haar­ge­bir­ge

Vochtige nachten en warme dagen in de herfst doen in het Rothaargebirge de paddenstoelen uit de aarde spruiten. Wie niet zeker is welke paddenstoel mag worden opgegeten en welke men beter in het bos laat staan, kan tijdens een herfstexcursie met een paddenstoelenexpert op stap gaan. Of gewoon meteen een paddenstoelenseminarie bijwonen. Die vindt men in het paddenstoelenmuseum in Bad Laasphe voor beginners en gevorderden. Bovendien worden daar honderden verschillende paddenstoelen permanent tentoongesteld.
www.pilzmuseum.de