©
Schmied im LVR Freilichtmuseum Kommern, © Ludger Ströter, LVR

Mu­sea om aan te ra­ken en mee te doen

Au­then­tie­ke ver­ha­len uit Noor­drijn-West­fa­len

Ont­dek op au­then­tie­ke plek­ken de in­druk­wek­ken­de ge­schie­de­nis van Noor­drijn-West­fa­len. De mu­sea van zo­wel het Land­schafts­ver­band Rhein­land als­ook van het Land­schafts­ver­band West­fa­len-Lip­pe en tal van an­de­ren no­di­gen je uit, din­gen aan te ra­ken en mee te doen!

De industriële musea van de Landschaftsverbände

De vele musea van de beide Landschaftsverbände in het Rheinland (LVR) en in Westfalen-Lippe (LWL) vertellen op authentieke locaties de spannende verhalen van Noordrijn-Westfalen. In buiten bedrijf genomen industriële complexen, voormalige werkplaatsen of opnieuw opgebouwde boerderijen komt de herinnering van lang vergane tijden weer tot leven. De bezoekers van de mijnen, hoogovens, scheepswerf, textielfabrieken, baksteenfabrieken, glasblazerijen en openlucht-musea kunnen hier niet alleen toekijken, maar ook aanraken, ruiken, smaken en voelen. Bij demonstraties worden de oude machines van de industriële musea bovendien weer in gebruik genomen en bieden de bezoekers een realistische indruk van het werk van welleer. Tot het aanbod behoort bijvoorbeeld een belevenis-rondleiding van de Henrichshütte Hattingen op de oudste nog behouden gebleven hoogoven van het Ruhrgebied, een avondrondleiding naar de verlichte scheepswerf Henrichenburg, een gekostumeerde rondleiding door de St. Antony-Hütte en een “Nachtdienst special” in de Zeche Hannover. Het aanbod van de LWL-musea omvat in totaal acht locaties, waaronder de Zeche Zollern in Dortmund, met diens redding de beweging van de industriële monumentenzorg in Duitsland begon. Op de lijst van de LVR staan op dit moment 14 musea, waaronder ook het Bergische Freilichtmuseum Lindlar.

www.lwl.org | www.lvr.de

 

Duits Klingenmuseum Solingen

Van eenvoudige messen tot en met design-bestek uit de 21e eeuw: In het Solinger Klingenmuseum maken de bezoekers een wandeling door de geschiedenis van de tafelcultuur. De locatie van het museum is logisch: Solingen staat bekend als “Messenstad” en de informatie “Solingen” op producten geldt internationaal als teken voor kwalitatief hoogwaardige messen van alle soorten. Het museum stelt desalniettemin tal van snijdwaren en bestekken uit de hele wereld ten toon, waaronder ook historische houten lepels en een Iraans bronzen zwaard.

www.klingenmuseum.de

 

Duits Werkzeugmuseum Remscheid

Een bijna vier meter groot stoommachinewiel begroet de bezoekers van het Duitse Werkzeugmuseum in Remscheid. Het vliegwiel uit het jaar 1907 is de eerste blikvanger van het museum, dat zijn gsten ontvoert in de tijd van de grote fabrieken. De reis gaat van de tijd van de industrialisering naar de Middeleeuwen en nog verder terug naar het brons- en stenen tijdperk. “Bitte nicht berühren”-borden (alstublieft niet aanraken-borden) zijn trouwens nergens te vinden in het gereedschapsmuseum: Tal van gereedschappen mogen worden aangeraakt en uitgeprobeerd door de bezoekers.

www.werkzeugmuseum.org

 

 Duits Bergbau-Museum

 In de mijn die toegankelijk is voor het publiek en in de kabelbaansimulator biedt het 'Deutsche Bergbau-Museum' Bochum een authentieke indruk van het werk onder de aarde. Op een goed 1,2 km lang onderaards netwerk krijgt de bezoeker een indruk van de voormalige werkdag van de kompels. Echte mijnbouwers vertellen over hun tochten uit hun tijd als slagman, mijn-, elektro- of machinesteiger. Vier bovenaardse rondlopende gangen geven bovendien aan de hand van 3.000 tentoonstellingsstukken de geschiedenis van de Duitse steenkool weer in het kader van de wereldwijde ontwikkeling van de mijnbouw.

https://www.bergbaumuseum.de/en/

 

Westfaals Glockenmuseum Gescher

Het rinkelen van de oren is hier juist gewenst: In het Westfaalse Glockenmuseum Gescher kunnen bezoekers op eigen houtje de muziekruimte ontdekken en met geluiden en geluidsontwikkeling experimenteren of tijdens rondleidingen luisteren, hoe verschillende klokken klinken. In de zogenaamde klokkenmakerij wordt gedemonstreerd, hoe klokken in de gieterij ontstaan.

www.gescher.de

 

Miniaturschuhmuseum in Vreden

Nog curieuzer is bijna niet mogelijk: Het bedrijf “Wessels” voor extra grote schoenen bezit sinds 1990 een miniatuurschoenen museum. Schoenenwinkel en museum liggen in Vreden in het Münsterland en het museum toont een verzameling van miniatuurschoenen met een schaal van 1:3. De schoenen laten de mode van de meest uiteenlopende tijdperken zien en worden met kleine afbeeldingen of versieringen in de historische context geplaatst. Ambachtelijk correct geproduceerd zien ze er uit, alsof iemand ze gelijk aan zal trekken; als ze dan niet te klein zouden zijn.

www.wessels-schuhe.com

 

Duits Schloss- und Beschlägemuseum

Knutselaars, researchers en ontdekkers vinden in Velbert een plek waar ze kunnen experimenteren: Het Duitse Schloss- und Beschlägemuseum legt niet alleen de 4.000 jaar oude geschiedenis van sluit- en veiligheidstechniek uit, maar nodigt ook uit, op interactieve stations zelf een poging te wagen. Bij het grendelslot moet het geheim van de Farao worden ontsleuteld en bij de Romeinse sloten of kassa's uit de 17e eeuw is fingerspitzengefühl nodig.

www.schlossundbeschlaegemuseum.de

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Schmied im LVR Freilichtmuseum Kommern, © Ludger Ströter, LVR
Familienführung in der Kokerei Hansa, © Stiftung Industriedenkmalpflege und Geschichtskultur / Karlheinz Jardner
LWL-Industriemuseum Henrichshütte Hattingen bei Nacht, © LWL-Industriemuseum, Annette Hudemann
LVR Industriemuseum Textilfbarik Chromford, © LVR-Industriemuseum
LVR-Industriemuseum Tuchfabrik Müller, © LVR-Industriemuseum
LWL-Industriemuseum Zeche Hannover, © LWL-Industriemuseum
Kinderführung im LWL-Industriemuseum Zeche Nachtigal, © LWL-Industriemuseum, Annette Hudemann
Ansicht auf die Zeche, © M. Holtappels-LWL

Meer ont­dek­ken?

Vind hier nog meer idee­ën voor jouw va­kan­tie