Phänomania Erfahrungsfeld in Essen, © Ruhr Tourismus / Achim Meurer (www.achimmeurer.com)

Re­vier-rou­tes in het Ruhr­ge­bied


Op 15 the­ma-rou­tes door de re­gio

Mijnritje, treingeschiedenis of waterlandschap; op in totaal elf rondlopende routes, vier normale toeren en een mountainbikeroute kunnen fietsers rondom verschillende onderwerpen dwars door het Ruhrgebied fietsen. Het 'Probierstück' (teststuk) is met zijn 29 kilometer de kortste route en bijzonder geschikt voor beginners, de 'Elefantenrunde' (olifantenronde) is met zijn 68 kilometer de langste tocht van de Revier-routes. Het highlight is hierbij de glazen olifant in het Maximilianpark in Hamm.
De loop van de routes is gemarkeerd door een knooppuntensysteem dat in totaal 1200 fietskilometers in het Ruhrgebied heeft.

Unesco-Welterbe Zollverein in Essen, © Ruhr Tourismus  Achim Meurer (www.achimmeurer.com)

Pro­bier­st­ück


Tal­rij­ke high­lights ver­deeld op 29 ki­lo­me­ter

De kortste route van de Revier-routes loopt afzijdig van het wegverkeer over buiten bedrijf genomen treintrajecten en kanaaloeverpaden. Je fiets voorbij aan indrukwekkende steenbergen, door woonwijken van arbeiders en de voor het Ruhrgebied typerende kraampjes met cult-status. Een bijzondere bezienswaardigheid is het Unesco-werelderfgoed Zeche Zollverein, de start en finish van de toer. De toer is vooral geschikt voor gezinnen met kinderen en toont de complete diversiteit van het Ruhrgebied.

Lengte: 29 kilometer
Start/finish: Unesco-werelderfgoed Zeche Zollverein
Lees meer: www.radrevier.ruhr/unsere-revierrouten/probierstueck

Fietsen op de Nederrijn, © Tourismus NRW e.V., Dominik Ketz

Auen­land


Langs de Rijn

De tocht start in Wesel en loopt vervolgens richting het zuiden, langs de uitgestrekte uiterwaarden, richting Orsoy dat op de andere oever ligt. Hier kunnen fietsers met het Rijn-veer oversteken en door serene dorpjes maar ook uitgestrekte landschappen fietsen. Voordat de route weer teruggaat naar Wesel, is het indrukwekkende Lippe-mondingsdelta het laatste grote highlight van de toer.

Lengte: 54 kilometer
Start/finish: Preußenmuseum/Wesel
Lees meer: www.radrevier.ruhr/unsere-revierrouten/auenland

Radfahren im Landschaftspark Duisburg, © radrevier

Stah­lk­üche


De ver­an­de­ring er­va­ren

Er is nauwelijks een andere regio die in de afgelopen jaren en decennia zo sterk is veranderd als het Ruhrgebied. Op plekken waar vroeger werd gepeesd, staan tegenwoordig cafés, restaurants en recreatiecentra. De Gasometer in Oberhausen of het Landschapspark Duisburg-noord, bij deze toer laten oude industriële monumenten, die zijn veranderd in culturele centra, de voormalige betekenis van de staalindustrie voor de regio zien.

Lengte: 47 kilometer
Start/finish: Gasometer Oberhausen
Lees meer: www.radrevier.ruhr/unsere-revierrouten/stahlkueche

RadRevierRuhr Nordsternpark Gelsenkirchen, © radrevier

Gru­ben­fah­rt


In de voet­stap­pen van de mijn­bouw

Vanaf het Unesco-werelderfgoed Zeche Zollverein in Essen fiets je via het treintraject Nordsternweg naar Gelsenkirchen. De 'Schurenbachhalde' en het 'Nordsternpark' in Gelsenkirchen zijn interessante bezienswaardigheden die een beetje afzijdig van de route liggen. Wie dan nog power over heeft, moet de zweetdrijvende beklimming naar de Tetraeder Bottrop (viervlak) meepakken om te kunnen genieten van het unieke uitzicht op het westelijke Ruhrgebied, voordat het in zuidelijke richting via de 'Rheinische Bahn' weer teruggaat naar Essen.

Lengte: 29 kilometer 
Start/finish: Unesco-werelderfgoed Zollverein
Lees meer: www.radrevier.ruhr/unsere-revierrouten/grubenfahrt

Route Gartenstadt im RadRevierRuhr, © radrevier

Gar­ten­stadt


Langs de mooi­ste ar­bei­ders­wijk van de re­gio

De RS1, de eerste fietssnelweg van Duitsland die van Mülheim naar Essen loopt, nodigt uit eens goed gas te geven. Hier gaat het verder op de 'Grugatrasse' bergaf richting de Ruhr. Het highlight van de tocht is de tuinstad Margarethenhöhe, wat een van de mooiste arbeiderswijken van het Ruhrgebied is. De Baldeneysee is een ideale plek om in de natuur even tot rust te komen, voordat je verder fietst naar de historische wijken Werden en Kettwig door de uiterwaarden van de Ruhr, terug naar het station van Mülheim. Omdat de fietspaden uitsluitend afzijdig van het wegverkeer lopen, is deze tocht bijzonder geschikt voor kinderen.

Lengte: 48 kilometer
Start/finish: Mülheim a.d. Ruhr, centraal station
Lees meer: www.radrevier.ruhr/unsere-revierrouten/gartenstadt

Das Ruhrtal in Hattingen, © Dennis Stratmann

Van Ruhr naar Ruhr


Het Ber­gis­ches be­le­ven

Deze tocht wordt gekenmerkt door treintrajecten, de natuur van de Ennepe-Ruhr regio en de industriële cultuur langs de route. De 'Kohlenbahn' (kolen-treintraject) is de kern van de route, die meer dan 100 jaar werd gebruikt voor de transport van kolen en tegenwoordig fungeert als fiets- en wandelpad. Gelijk aan het begin gaat het gedurende 17 kilometer lichtjes bergop tot naar Sprockhövel. Als je deze hindernis hebt gehaald, wordt het makkelijker. De RuhrtalRadweg brengt je naar de mijn Nachtigall. De overtocht met het Ruhrtal-veer is een highlight. Wie aan het einde nog tijd over heeft, moet absoluut een bezoekje brengen aan het LWL-Industriemuseum Henrichshütte in Hattingen. Hier staat de oudste hoogoven van het Ruhrgebied.

Lengte: 58 kilometer
Start/finish: Henrichshütte Hattingen
Lees meer: www.radrevier.ruhr/unsere-revierrouten/von-ruhr-zur-ruhr

Maximilianpark in Hamm, © radrevier

Ele­fan­ten­run­de


De lang­ste tocht van de Re­vier-rou­tes

De 'Elefantenrunde' is de langste tocht en loopt door uitgestrekte weiden en velden van het oostelijke Ruhrgebied. De route heeft zijn naam te danken aan de in het donker verlichte glazen olifant in het Maximilianpark in Hamm. Dat is het highlight van de tocht. Maar eerst brengt de route je tussen Lippen en het Datteln-Hamm-kanaal naar het westen, waar je vanaf de jachthaven Marina Rünthe in Bergkamen verder naar het zuiden in de richting van Unna fietst. Daarna ga je in Hamm terug naar het Maximilianpark. Ook het gradeerwerk in het Kuurpark en de Maximare belevenistherme zijn een bezoekje waard.

Lengte: 68 kilometer 
Start/finish: Hamm, centraal station
Lees meer: www.radrevier.ruhr/unsere-revierrouten/elefantenrunde

Lippeaue in Hamm, © Tourismus NRW e.V.

Zwei­strom­land


Langs de Lip­pe en Se­se­ke

Bij de Tweestromenland-tocht fiets je in eerste instantie langs de Lippe, door het bijzonder mooie uiterwaardenlandschap van Oost-Westfalen. Bij het 'Seepark Horstmar' heb je de mogelijkheid een pauze in te lassen en zelfs even te zwemmen. Vervolgens ga je verder op een voormalige 'Klöcknerbahn' naar de jachthaven Marina Rünthe en verder naar de steenberg 'Großes Holz'. En als je boven bent aangekomen wordt je beloond met een uitzicht op het Ruhrgebied. Aan het einde fiets je weer langs de Lippe terug naar Lünen.

Lengte: 48 kilometer
Start/finish: Lünen, station
Lees meer: www.radrevier.ruhr/unsere-revierrouten/zweistromland

Ruhrtalradweg im Ruhrgebiet, © Ruhr Tourismus GmbH

Han­dels­rou­tes


Be­leef ho­ri­zons

De 'Hellweg' maakte gedurende de middeleeuwen deel uit van de belangrijkste handelsroutes in Westfalen. Hij loopt van de Rijn bij Duisburg tot naar de aansluiting met de Weser bij Corvey in Höxter. Het startpunt van deze tocht ligt direct bij de historische handelsweg in Unna. De route loopt naar boven op de 'Haarstrang', een heuvelrug die zich uitstrekt van het westen naar het oosten. Van hierboven kun je genieten van betoverende uitzichten op de deelstaat. Daarna fiets je verder op de RuhrtalRadweg richting Frödenberg. Wie wil, kan hier een bezoekje brengen aan het 'Kettenschmiedemuseum' (kettingsmeedmuseum). Een ander highlight is het waterkasteel Opherdicke. De finish ligt ook weer in Unna, waar je in één van de gezellige cafés of talrijke restaurants tot rust kunt komen.

Lengte: 45 kilometer
Start/finish: Unna, station
Lees meer: www.radrevier.ruhr/unsere-revierrouten/handelswege

Phoenixsee in Dortmund, © radrevier

Wa­ter­land­schap


Langs ri­vie­ren en me­ren

Dit is een van de langste tochten en loopt langs de uitzonderlijk mooie wateren van het zuidelijke Ruhrgebied.  Van Dortmund ga je verder stroomopwaarts langs de Emscher en via de heuvelrug Haarstrang naar het Ruhr-dal. Vervolgens fiets je langs de Ruhr verder naar Wetter. Highlights op deze route zijn de stuwmeren Hengsteysee en Harkortsee, de pompcentrale Koepchenwerk en de waterkrachtcentrales vertellen het verhaal van de waterhuishouding in de regio. Je rijdt het beste met de trein weer terug naar Dortmund waar je in de talrijke cafés en restaurants de mogelijkheid hebt, de dag af te sluiten.

Lengte: 62 kilometer
Start/finish: Dortmund, centraal station
Lees meer: www.radrevier.ruhr/unsere-revierrouten/revierwasser

Römer-Lippe-Route, © Dennis Stratmann

Ka­naal­pas­sa­ge


His­to­ri­sche ka­na­len en be­ziens­waar­di­ge ri­vie­ren­land­schap­pen

Nog altijd worden kanalen gebruikt voor de scheepvaart. Ze zijn een aanvulling voor de rivieren als directe route en vormen het onderwerp van deze route. Start bij het station in Lünen. Tot naar Waltrop fiets je langs de Lippe en het Datteln-Hamm-kanaal. Ten zuiden van Olfen kun je een historisch kanaal, wat op sommige plekken weer werd ingelijfd door de natuur, ontdekken. Achter Haltern am See biedt het Wesel-Datteln-kanaal een ontspannen fietstocht op goed aangelegde kanaaloeverwegen en het Lippe-veer Maifisch schippert je voorbij aan het stuwmeer van Haltern naar het historische centrum, van waaruit je met de trein terugrijdt naar Lünen.

Lengte: 44 kilometer
Start/finish: Lünen, station
Lees meer: www.radrevier.ruhr/unsere-revierrouten/kanalpassage

Hohe Mark im Münsterland, © Tourismus NRW e.V.

Land­par­tij


Langs lan­de­rij­en en hei­de

Bij de landpartij-route doorkruis je met je fiets tal van agrarische landschappen in het Ruhrgebied. Hierbij fiets je in eerste instantie richting Bottrop: De Kirchheller Heide behoort tot de mooiste landschappen van het Ruhrgebied, waar in de nazomer talrijke planten bloeien. Vervolgens fiets je langs de Heidesee, die vroeger werd gebruikt als steenmijn en in de afgelopen jaren werd ontwikkeld tot een waardevol biotoop. Voordat je weer terug gaat naar het station in Dorsten, fiets je aan het einde van de route via het voormalige treintraject door het dorpje Schermbeck.

Lengte: 52 kilometer
Start/finish: Dorsten, station
Lees meer: www.radrevier.ruhr/unsere-revierrouten/landpartie

Hoheward slakkenberg in Herten , © Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.

Hal­den­glück


De mooi­ste uit­zich­ten op het Ruhr­ge­bied

Ook in het Ruhrgebied zijn er bergen te vinden. Door het aanaarden van stort, slak en bouwafval zijn op de glorietijden van de industrie hoge heuvels ontstaan, zogenaamde 'Halden' (slakken- of steenbergen). Tegenwoordig zijn ze in hun natuurwaarden hersteld en toegankelijk, waardoor je zelfs met de fiets naar boven kunt gaan. De route loopt voorbij aan talrijke steenbergen. Maar wie echter de hele steenberg-belevenis wil ondervinden, moet de een of andere berg beklimmen. Slakkenberg Rheinelbe, slakkenberg Pluto en slakkenberg Hoheward zijn slechts een paar van de highlights op deze route.

Lengte: 38 kilometer
Start/finish: Essen, centraal station
Lees meer: www.radrevier.ruhr/unsere-revierrouten/haldenglueck

Eisenbahnmuseum Bochum, © RuhrtalRadweg, Stratmann

Trein­ge­schie­de­nis


Op trein­tra­jec­ten door het Ruhr­ge­bied

Deze route is vooral voor treinfans een echte must: Hier wordt de geschiedenis van de locomotiefrit in het Ruhrgebied verteld. Hier werden in het kader van de deïndustrialisering talrijke treintrajecten veranderd in buitengewoon goede fietspaden. De tocht start bij de 'Erzbahntrasse' en loopt voorbij aan een winkeltje, de 'Erzbahnbude', waar je even op krachten kunt komen. Het 'Eisenbahnmuseum' (treinmuseum) in Bochum-Dahlhausen, het grootste particuliere treinmuseum van Duitsland, is een echt highlight.

Lengte: 36 kilometer
Start/finish: Jahrhunderthalle Bochum
Lees meer: www.radrevier.ruhr/unsere-revierrouten/bahngeschichten