Fietsen Rijnfietsroute Königswinter, © Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.

Geo-fiets­rou­te Ruhr-Eder

Op zoek naar goud tus­sen het Sau­er­land en Noord-Hes­sen

Lei­steen, ij­zer, in­druk­wek­ken­de rot­sen en de zoek­tocht naar goud: de geo-fiets­rou­te Ruhr-Eder is een span­nen­de reis door 400 mil­joen jaar ge­schie­de­nis van de aar­de.

Een beetje conditie of een E-bike zijn dan toch onmisbaar, wie de 210 kilometer lange fietsroute door het geopark Grenzwelten tussen het Sauerland en het Waldecker Land wil afleggen. De weg loopt tussendoor weliswaar over voormalige treintrajecten, maar het gaat ook steeds weer bergop en bergaf tussen de dalen van de Ruhr en de Eder en de bergtoppen van de middengebergte-regio. Maar het is zeer zeker de moeite waard, want de fietsers krijgen onderweg spannende geologische informatie te zien.

Wie zijn sportieve ontdekkingsreis bijvoorbeeld aan de bron van de Ruhr in Winterberg begint, bereikt reeds na goede 20 kilometer de Bruchhauser Steine, een indrukwekkende, tot wel 92 meter hoge rotsformatie, ontstaan na een vulkaaneruptie op de bodem van het meer uit het Devoon, ongeveer 390 miljoen jaar geleden. En zo indrukwekkend de rotsen zijn, zo fijn zijn de arctisch-alpine planten zoals de alpenscheefkelk en het havikskruid, die zich hier dankzij het extreme klimaat goed hebben kunnen groeien gedurende de afgelopende eeuwen.

Mooie uitzichten en diepe blikken

De bewegwijzering volgend met de “Korbacher Dackel”, de Procynosuchus (een op een zoogdier lijkend reptiel), verder volgend, gaat het bergop, op de 838 meter hoge Ettelsberg. Wie, eenmaal boven aangekomen, nog voldoende conditie over heeft, kan de 241 treden naar het glazen uitzichtsplatform van de heidetoren te voet beklimmen. Maar men kan natuurlijk ook de lift pakken. Het uitzicht over delen van het Rothaargebergte, Hochsauerland en Upland mag je in geen geval missen.

Langs de geo-fietsrout Ruhr gaat het echter niet alleen bergop, maar ook bergaf in de diepte. In de voor bezoekers toegankelijke mijn am Eisenberg in het Hessische Korbach evenals de aldaar gelegen “Goldspur” kunnen ontdekkers de sporen van de goudgravers volgen, die hier in de Middeleeuwen ruim een ton van het edelmetaal konden ginnen. Maar net zo goed werd in de regio leisteen gederfd en is er een natuurlijke ijzer-ader.

Al dat moet bezocht en ontdekt worden, voordat het doel van de reis wordt bereikt: de Edertaldam, één va de grootste stuwmeren in Duitsland. Daar luidt het motto: neem een duik in het koele nat!

www.georadroute.de

Kaart van NRW

Overzicht van de tocht

Info, gegevens & verloop van de tocht

Google Maps wordt hier weergegeven. Als Google Maps wordt geaccepteerd, worden de gegevens doorgestuurd naar Google Maps.

Accepteer Google Maps
Lengte van de route in km
210
Duur in dagen
-
Loop-/fietsduur in uren
20

Hoogste punt in meter
696
Hoogtemeters omhoog
2.247
Hoogtemeters omlaag
2.226
Tour Level
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
  • Rondtocht
  • Geschikt voor families
  • Geschikt voor rolstoelgebruikers

Meer informatie

Nu ontdekken!

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Sauerland-Tourismus e.V.«


Jouw contactgegevens

Ik heb kennis genomen van de gegevensbeschermingsverklaring van Tourismus NRW e.V. en ga ermee akkoord dat de door mij verstrekte gegevens elektronisch worden verzameld en opgeslagen om contact met mij op te kunnen nemen.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.