Ludwig Forum Aachen, Außenansicht, © Foto: Carl Brunn

Lud­wig Fo­rum für In­ter­na­ti­o­na­le Kunst in Aachen

Aachen

Wap­pe­ren­de ba­nie­ren, recht­hoe­ki­ge ra­men en ro­de en ge­le klin­kers kon­di­gen het al van ver aan: Het Lud­wig Fo­rum für in­ter­na­ti­o­na­le Kunst is een ont­moe­tings­plaats; een ont­moe­ting met voor­beel­di­ge Bau­haus-ar­chi­tec­tuur en een ont­moe­ting met in­ter­na­ti­o­na­le, he­den­daag­se kunst.

Het hoofdkwartier van de collectie van Peter en Irene Ludwig nodigt bezoekers uit voor een ontdekkingsreis door de decennia, stijlen en tijdperken van vijf verschillende culturen in een omgebouwd fabrieksgebouw in Aken. Het presenteert zijn collectie van meer dan 3.000 werken in thematisch gestructureerde tijdelijke tentoonstellingen die nu eens gericht zijn op kunstenaars uit Midden- en Oost-Europa, Noord- en Latijns-Amerika en Azië, en dan weer trends en ontwikkelingen in de internationale kunstgeschiedenis ontleden.

Waar ooit tussen 1928 en 1988 dagelijks tot 10.000 paraplu's werden geproduceerd door het bedrijf Emil Brauer, kunnen kunstliefhebbers nu in halachtige gangen werken uit Bulgarije, Roemenië en Hongarije benaderen. Werken uit het "Oostblok" alsmede Chinese en Cubaanse kunst vormen een centraal punt in het Akense Ludwig Forum. Centraal in de inventaris van het museum staan ook werken uit de Amerikaanse Pop Art scene. Peter en Irene Ludwig behoorden tot de eerste verzamelaars die zich interesseerden voor werken van latere stijliconen als Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Chuck Close en Duane Hanson.

De eerste presentatie van de jonge Amerikaanse beweging door Peter en Irene Ludwig was al in 1968 een groot succes en zou verstrekkende gevolgen hebben. De baanbrekende tentoonstelling van het echtpaar leidde tot de oprichting van de “Neue Galerie – Sammlung Ludwig“ in Aken, die in de loop der tijd uitgroeide tot het huidige Ludwig Forum. Na verschillende verhuizingen kwam het huis in 1991 aan op zijn huidige locatie bij de pittoreske Kurgarten. Hoewel delen van de collectie nu in meer dan 20 musea over de hele wereld vertegenwoordigd zijn, is het museum aan de westelijke rand van Noordrijn-Westfalen het uitgangspunt en ankerpunt van de omvangrijke kunstcollectie.

Kaart van NRW

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Ludwig Forum Aachen, Außenansicht, © Foto: Carl Brunn
Ludwig Forum Aachen, Außenansicht, © Foto: Carl Brunn
Lesung von Karl Holmqvist anlässlich des Festivals Cold Summer von Keren Cytter, © Foto: Mareike Tocha
Ludwig Forum Aachen, Innenansicht, 2022, © Foto: Dirk Rose
Ausstellungsansicht der Sammlungspräsentation Geometry and flowers, 5. März 2022 bis 28. August 2022, © Foto: Mareike Tocha
Performance von Cally Spooner anlässlich des Symposiums Asynchronicity, 7. bis 8. Mai 2022, © Foto: Mareike Tocha
Ausstellungsansicht Belkis Ayón. Ya Estamos Aquí, 22.Oktober 2022 bis 12.März 2023, © Foto: Mareike Tocha
Ausstellungsansicht Kerstin Brätsch. Die Sein: Para Psychics, 24. September 2022 bis 26. Februar 2023, © Foto: Mareike Tocha

Meer informatie

Nu ontdekken!

Contact

Ludwig Forum Aachen
Jülicher Straße 97-109
52070 Aachen

Heenreis

per Google Maps

Openingstijden

Dinsdag 10:00 - 17:00 uur
Woensdag 10:00 - 17:00 uur
Donderdag 10:00 - 20:00 uur
Vrijdag 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag 10:00 - 17:00 uur
Zondag 10:00 - 17:00 uur
Vakantie 10:00 - 17:00 uur

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Ludwig Forum Aachen«


Jouw contactgegevens

Ik heb kennis genomen van de gegevensbeschermingsverklaring van Tourismus NRW e.V. en ga ermee akkoord dat de door mij verstrekte gegevens elektronisch worden verzameld en opgeslagen om contact met mij op te kunnen nemen.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.