Header Radweg Töddenland Pause im Park © Stadtmarketing Ibbenbüren GmbH

Töd­den­land-Rad­weg


Be­leef de ge­schie­de­nis op de Töd­den­land-Rad­weg

Een fiets­rou­te voor ie­der­een die ge­ïn­te­res­see­rd is in ge­schie­de­nis: De­ze rond lo­pen­de rou­te gaat in de voet­stap­pen van de West­faal­se koop­lie­den uit de 17de en 18de eeuw.

De Töddenland-Radweg behoort tot één van de jongste fietsroutes in Noordrijn-Westfalen. Maar daarvoor is de geschiedenis, die zich erachter verstopt, des te ouder: In de 17de en 18de eeuw reisden de teuten, kooplieden uit Westfalen, uit het noordelijk gelegen Münsterland en het zuidelijk gelgen Emsland tot naar Engeland en het Balticum, om hun goederen te verkopen. In eerste instantie dreven ze handel met linnen, later echter ook met andere stoffen, garen en metaalproducten.

Tegenwoordig herinneren musea, oude ambachtelijke bedrijven en goed behouden gebleven huizen aan de succesvolle kooplieden. De fietsroute verbindt veel van deze herinneringsplaatsen op zijn ronde loop van ruim 120 kilometer. De route brengt u onder andere in het teutendorp Mettingen, waar nog vele huizen van de rondtrekkende kooplieden behouden zijn gebleven.

Het landschap is bovendien ook nog eens uiterst afwisselend. Zo worden de beklimmingen in het Teutoburgerwoud en op het Schafberg-vlakte beloond met mooie uitzichten over de heuvels en bossen. Vele andere delen van het traject, die door uitgestrekte weiden, velden en venen loopt, hebben daarentegen een vlakke verloop en zijn daarom ook geschikt voor het ontspannen fietsen. De route werd reeds gecertificeerd met drie sterren door de ADFC.

Wie liever te voet onderweg is, heeft hier voldoende mogelijkheid ertoe. Een 135 kilometer lange rond lopende wandelweg stapt eveneens in de sporen van de teuten.

Kaart van NRW

Overzicht van de tocht


Info, gegevens & verloop van de tocht

Lengte van de route in km
122.0
Duur in dagen
-
Loop-/fietsduur in uren
9

Hoogste punt in meter
-
Hoogtemeters omhoog
528
Hoogtemeters omlaag
527
Tour Level
Moeilijkheidsgraad
licht
  • Rondtocht
  • Geschikt voor families
  • Geschikt voor rolstoelgebruikers

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Idyllische Parks bieten sich auf dem Töddenland-Radweg für Pausen an, © Stadtmarketing Ibbenbüren GmbH

Meer informatie


Nu ontdekken!

Je hebt een aanvraag


Neem graag direct contact op met »Stadtmarketing Ibbenbüren«


Vraag nu af

Jouw contactgegevens

De gegevens worden niet opgeslagen. Gedetailleerde informatie is te vinden in de Privacy Statement.

Velden met een * zijn verplicht.