Villa Hügel
Symbool van het tijdperk van de industrialisering
Geen naam is zo nauw verbonden met de stad Essen als Krupp. Met de oprichting van de eerste eigen gietstaalfabriek aan het begin van de 19e eeuw luidde de ondernemersfamilie het tijdperk van de industrialisering in Duitsland in. Aan het begin van de jaren 1870 liet Alfred Krupp, die van het bedrijf een van de belangrijkste industriële ondernemingen van die tijd maakte, een prestigieuze residentie voor de familie bouwen in Essen, de Villa Hügel.
269 kamers en 8.100 vierkante meter woon- en bruikbare ruimte: zeven decennia lang woonden generaties van de familie Krupp in de villa boven het Baldeneymeer. Tegelijkertijd was het imposante gebouw, gelegen in een Engels landschapspark, een locatie voor recepties en festiviteiten. Keizers en koningen, politici en dictators, ondernemers van over de hele wereld en wetenschappers en kunstenaars waren hier te gast. Nadat het landgoed aan het einde van de Tweede Wereldoorlog door de Amerikanen in beslag was genomen, kreeg de familie het in 1952 terug en stelde het ter beschikking aan het grote publiek in de geest van de bevordering van kunst, wetenschap en cultuur. Vandaag de dag is Villa Hügel eigendom van de Alfried Krupp von Bohlen und Halbach Foundation, die het heeft opengesteld voor het publiek als museum.
Bezoekers kunnen in het “Kleines Haus” meer te weten komen over de geschiedenis van de familiedynastie en de geschiedenis van het bedrijf. In de kamers van het voormalige pension, die grotendeels in hun oorspronkelijke staat zijn hersteld, onderzoekt de “Historische Ausstellung Krupp“ de vraag hoe het bedrijf zich twee eeuwen lang staande heeft kunnen houden ondanks diepe economische crises, sociale omwentelingen en verschillende oorlogen. Bezoekers worden ook uitgenodigd om zelf op zoek te gaan naar aanwijzingen in de geschiedenis.
Een rondleiding door de voormalige ontvangstzalen, de eetzaal en de bibliotheek in het "Große Haus" geeft hen inzicht in de levensstijl van de hogere middenklasse. De banketzaal en een representatieve woonkamer op de bovenverdieping hebben een glazen dak. Naast historisch meubilair, zoals het enorme dubbele bureau van Alfred Krupp, en talrijke familieportretten, vallen vooral de edele wandtapijten op waarmee de familie Krupp hun huis decoreerde. Zo werd de ”Obere Halle” van de residentie vanaf 1913 speciaal ingericht voor de wandtapijtenreeks ”Die sieben freie Künste”. De decoratie van de tuinzaal, die het Große en Kleine Haus verbindt, werd in Lodewijk XIV-stijl aangepast aan de wandtapijtenreeks ”Szenen aus der Apostelgeschichte”.
Villa Hügel wordt omringd door een uitgestrekt park dat door de eeuwen heen verschillende keren is veranderd en vandaag de dag meer dan 100.000 bezoekers per jaar trekt. Tussen de oude bomen komen ze steeds weer artistieke sculpturen en exotische planten tegen die waarschijnlijk tussen 1890 en 1914 in het Hügelpark zijn geplant. En er is nog iets dat dit ongewone “eengezinswoning” onderscheidt. Het heeft zijn eigen treinstation, Essen-Hügel, dat in 1890 werd ingewijd door de welkome gast van de Krupps, keizer Wilhelm II. Vandaag de dag maakt de S-Bahn lijn 6 die hier rijdt het mogelijk om er op een zuinige manier te komen.