Zeche Zollverein bei Nacht., © Jochen Schlutius, Ruhr Tourismus

19 Bij­zon­de­re Fo­to­spots in NRW


In­druk­wek­ken­de mij­nen, groe­ne bos­sen en adem­be­ne­mend mooie uit­zich­ten

Bijzondere locaties brengen het hart van fotografen op hol. Hobbyfotograaf of professeionele beeldkunstenaar, pak je camera en ontdek in jouw Noordrijn-Westfalen unieke fotospots, van waaruit je adembenemende uitzichten hebt, maar die ook zelf bijzonder fotogeniek zijn.

Der Indemann in der Freizeitregion Indeland., © Freizeitregion Indeland

Fo­to­spot 1: De In­de­mann

Het herkenningsteken van de regio Indeland is de Indemann: Een 35 meter hoge toren in de vorm van een mannetje. Zijn moderne architectuur en kleurenspel in de schemering zorgen ervoor dat het een heel bijzonder fotomotief is. Vanaf uitkijkpunten op diverse hoogtes hebben bezoekers een spectaculair 360° blik op de regio tussen Aken en Keulen.
www.indeland.de

Alter Flecken Freudenberg in Siegen-Wittgenstein., © Tourismus NRW e.V.

Fo­to­spot 2: De Al­te Flec­ken

Een populair fotomotief in Siegen-Wittgenstein is het historische centrum van Freudenberg, de Alte Flecken. Zwart-witte vakwerkhuisjes staan hier netjes in een rij bij elkaar en doen denken aan een kleine stad uit de 17e eeuw. De vakwerkhuizen worden ook graag van een afstand gefotografeerd, hoe ze in een rij in het groene landschap staan. Maar ook van dichtbij krijgen fotografen spannende details voor hun lens.
www.siegen-wittgenstein.info

Die Aussichtsplattform Nase im Wind an der Tiefenrother Höhe in Siegen-Wittgenstein., © Natalie Glatter, Tourismusverband Siegerland-Wittgenstein

Fo­to­spot 3: Het uit­kijk­plat­form 'Na­se im Wind'

De 'Nase im Wind', een uitkijkplatform op de Tiefenrother Höhe bij de Rothaarsteig, biedt fotografen een uitzicht op het bos en de weiden van het Rothaargebergte. Een populair fotomotief is de zonsondergang in de zomer.
www.rothaarsteig.de

Ausblick von der Sparrenburg auf Bielefeld., © Gerald Paetzer
Tulpen voor kasteel Türnich in Kerpen., © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.

Fo­to­spot 5: Het kas­teel Tür­nich

Het barokke Schloss Türnich in Kerpen is een betoverende location, die ook dienst doet als filmcoulisse. Het kasteel zelf wordt momenteel gesaneerd en valt onder monumentenzorg. Van buiten ziet het er nu al majestueus mooi uit en ook het terrein van het kasteel met zijn tuinen en indrukwekkende laan hoeven zich niet te verstoppen. Wie even een pauze nodig heeft van al dat fotograferen, kan in het café op de binnenplaats van het kasteel een hartig brood of een lekkere bio-koek eten. De kasteelheer is trouwens Severin von Hoensbroech.
www.nrw-vakantie.nl/schloss-tuernich

Viadukt Ruhrtalstraße Nord auf dem Panorama Radweg im Neanderland., © Technische Betriebe Velbert

Fo­to­spot 6: De Pa­no­ra­ma Rad­weg

Wie met de fiets op weg gaat, kan op de Panorama Radweg stops inlassen en mooie fotolocations ontdekken. Op de 40 meter hoge Saubrücke in Velbert is het  bijvoorbeeld de moeite waard even van de fiets te stappen en de camera te pakken. En ook de Nordtal-Ruhrbrücke in Heiligenhaus is bijzonder fotogeniek.
www.nrw-vakantie.nl/bergische-panorama-route

Auf dem Weser-Skywalk ist man selten allein, © Hermann-Josef Sander

Fo­to­spot 7: De We­ser Sky­walk

Op de Weser Skywalk bij Würgassen, die meer dan vier meter over de rotsen bij de Hannoverschen Klippen uitsteekt, hebben bezoekers een adembenemend mooi uitzicht op het Teutoburgerwoud en de Weser. Overdag worden de roodbruine rotsen opgewarmd door de zon, waardoor op de klippen tal van verschillende soorten vlinders hier leven.
www.nrw-vakantie.nl/weser-skywalk 

Uitzicht op de Externsteine in het Teutoburger Woud, © Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.

Fo­to­spot 8: De Ex­tern­stei­ne

Sinds de ijstijd staan de Externsteine in het Teutoburgerwoud. De gigantische zandstenen zijn indrukwekkende natuurlijke monumenten en zijn buitengewoon geschikt als fotomotief. Net als gigantische pieken steken ze in de hemel en worden ze op het wateroppervlak weerspiegeld.
www.nrw-vakantie.nl/externsteine

Nachtaufnahme im Landschaftspark Duisburg-Nord mit Blick auf die Krankbrücke., © Thomas Berns

Fo­to­spot 9: Het land­schaps­park Duis­burg-Noord

Bijzonder indrukwekkende fotolocations biedt de industriële cultuur in Noordrijn-Westfalen. In het Landschapspark Duisburg-Noord schemeren hoogovens en metalen buizen na inval van de schemering in rood, blauw en groen. Met een lange belichtingstijd kunnen hier 's nachts spectaculaire foto's worden gemaakt. Wie geen last heeft van hoogtevrees, kan vanaf de hoogoven een fantastisch uitzicht op het Ruhrgebied beleven.
 

Unesco Welterbe Zeche Zollverein bei Tag., © Jochen Tack, Stiftung Zollverein
Luchtfoto van de Tetrahedron op een slakkenberg in Bottrop, © Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.

Fo­to­spot 11: Slak­ken­ber­gen

Op de slakkenbergen in het Ruhrgebied zijn vaak unieke kunstwerken zoals bijvoorbeeld een Tetraeder (viervlak) op de Halde Beckstraße in Bottrop te vinden. Het niet te missen oriëntatiepunt is een sculptuur, die niet alleen vanaf de grond als fotolocatie dient. Via een vrij zwevende trap kom je terecht bij het eerste platform en via een steile ladder tot op een hoogte van 38 meter op een tweede platform. Wie omhoog durft te klimmen, wordt beloond met een uitzicht op het Ruhrgebied.
www.ruhr-tourismus.de/halden

Ansicht auf Broicher Wasserturm mit Camera Obscura., © Saskia Ketz

Fo­to­spot 12: Wa­ter­to­rens

Twee watertorens in Mülheim bieden een uitzicht op het Ruhrgebied en het groene landschap van het Ruhr-dal. En ook de watertorens zelfs zijn fotogenieke overblijfselen uit de industriële geschiedenis. Een highlight voor foto-fans: in de top van de Broicher watertoren staat de wereldwijd grootste toegankelijke Camera Obscura die een kijkje op de stad en zijn omgeving biedt. 
www.aquarius-wassermuseum.de

Landmarke Tiger and Turtle in Duisburg., © Jochen Schlutius, Ruhr Tourismus GmbH

Fo­to­spot 13: Ti­ger & Turt­le

Dat er in Duisburg een bewandelbare achtbaan staat, is echt uniek: De spiraalvormige paden en bochten van dit oriëntatiepunt, 'Tiger & Turtle', zorgt voor steeds weer nieuwe blikken. Van bovenaf biedt de sculptuur een indrukwekkend uitzicht op de Rijn, de hoogovens van het metaalverwerkende bedrijf Krupps Mannesmann en de haven.
www.duisburg.de

Radausflug zur Aussichtsplattform Biggeblick am Biggesee., © Sauerland-Radwelt e. V. – Radwerkstatt Sauerland – Siegerland-Wittgenstein

Fo­to­spot 14: De Big­ge­blick

Het uitkijkplatform Biggeblick ligt langs het Ruhr-Sieg fietspad boven de Bigge-stuwdam en biedt een uitzicht op de stuwdam, burcht-ruïne Waldenburg en de omringende bossen van het Sauerland. 's Nachts is het platform verlicht en trekt daarmee de aandacht van bijzonder veel fotografen.
biggesee-listersee.com

Blick auf die Landschaft in der Eifel., © Archiv Eifel Tourismus GmbH

Fo­to­spot 15: De Ei­fel-uit­zich­ten

In de Eifel luidt het motto: Wijdhoeklens inpakken! Want buitengewoon mooie uitzichten zijn hier veelvuldig te vinden. Op 65 locaties, de zogenaamde Eifel-uitzichten, verklappen panorama-overzichten en kompasborden welke bergen, meren en burchten in de verte te zien zijn.
www.rureifel-tourismus.de/natur/eifel-blicke

Uitzicht op het Panarbora boomkroonpad, © Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.
Uitzicht op het Urft stuwmeer op het Eifelsteig pad, © Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.

Fo­to­spot 17: De Urft-stuw­dam

De Urft-stuwdam bij het Urft-meer in de Eifel is een bijzonder populair fotomotief. Wie een uitstapje plant zou ook een kijkje moeten nemen bij de voormalige NS-Ordensburg Vogelsang, die boven het stuwmeer liggen.
www.schleiden.de

Ausblick auf den Drachenfels und Schloss Drachenburg., © Rheinsteig-Büro

Fo­to­spot 18: De Dra­chen­fels

Een legendarische plek is de Drachenfels in het natuurpark Siebengebirge bij Königswinter. Vanaf het Drachenfelsplateau uit, kun je genieten van het uitzicht op het Rheinland. En wie geen zin heeft om te wandelen, kan gebruik maken van de Drachenfels-baan. 
www.der-drachenfels.de