Bruchhauser Steine im Sauerland bei Olsberg, © Tourismus NRW e.V.

Na­ti­o­naal na­tuur­mo­nu­ment Bruch­hau­ser Stei­ne

Pa­no­ra­ma-uit­zicht met veel ge­schie­de­nis

Zeld­za­me plan­ten- en die­ren­soor­ten, de ge­o­lo­gi­sche ont­staans­ge­schie­de­nis even­als de wal­com­plexen uit de IJ­zer­tijd ma­ken van de bij­zon­de­re rot­sen bij Ols­berg een na­ti­o­naal na­tuur­mo­nu­ment in Noor­drijn-West­fa­len.

De vier Bruchhauser Steine, die op de Istenberg bij Olsberg tot wel 92 meter hoog in de hemel steken, zijn miljoenen jaren geleden door vulkanen, erosies en verschuivingen van de aardlagen ontstaan - en niet alleen een fascinerend excursiedoel voor fans van de geschiedenis van de aarde. Zeldzame dieren zoals oehoes en valken, die in de stenen broeden, en in deze omgeving verder niet voorkomen arktisch-alpine planten zorgen er voor dat Bruchhauser Steine ook een bedevaartsoort voor natuurkundigen is. Walcomplexen uit de IJzertijd trekken cultuurhistorici in hun ban, want de vondsten wijzen erop dat zich hier in de tijd voor Christus een belangrijke cultplek bevond. 

De meeste bezoekers verheugen zich echter over een kleine klimpartij en het adembenemende uitzicht van boven. Want een van de vier rotsen mag worden beklommen: Een in de steen geslagen trap brengt je naar boven naar het kruis op de top van de steen, die met zijn 45 meter boven de aarde weliswaar de laagste rots binnen de formatie is, maar dankzij zijn positie tegelijkertijd het hoogste punt van de Istenberg vormt.

Ook zijn drie buren hebben bijzonderheden in petto: De met zijn 92 meter hoogste rots heeft na een waterophoping op het plateau de naam Bornstein gekregen, omdat Born 'bron' betekent. De 72 meter hoge Ravenstein toont nog sporen van een vulkaaneruptie, op zijn noordelijke zijde zijn versteende as- en magma-'bommen' te zien. De 60 meter hoge Goldstein tenslotte heeft zijn naam te danken aan zijn goudgeel glinsterende kwartsaders. Mede dankzij zijn steenformatie, die lijkt op het profiel van de grote keurvorst in het Mark Brandenburg, wordt hij ook wel de 'Grote keurvorst' genoemd.

Themaaden rondom het bos, de flora en fauna evenals de oeroude walcomplexen onderstrepen het belang van het natuur- en cultureel erfgoed dat middenin het Natuurpark Sauerland-Rothaar-gebergte ligt en in 2017 werd benoemd tot het eerste 'Nationale Naturmonument' van de deelstaat Noordrijn-Westfalen. In 2019 volgde de Klutert-grot in Ennepetal als tweede reservaat in zijn soort.   

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Der Feldstein, einer der vier Bruchhauser Steine, ist bis zum Gipfelkreuz begehbar. , © Tourismus NRW
Besucher beim Weg auf den Feldstein, einer der vier Bruchhauser Steine, © Tourismus NRW
Auf dem Gipfel des Feldsteins, einer der Bruchhauser Steine , © Tourismus NRW e.V.
Blick von den Bruchhauser Steinen aufs Sauerland , © Tourismus NRW e.V.
Gudrun Hagemeister, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.

Na­tuur­won­der

Wisent Welt Bad Berleburg , © Tourismus NRW e.V.

Wild Noor­drijn-West­fa­len

lees meer
Externsteine seitliche Ansicht , © Tourismus NRW e.V.

Ex­tern­stei­ne in Horn-Bad Mein­berg

lees meer
Werksgelände von Rheinkalk am Steinbruch Prangenhaus, © Kreis Mettmann

Het Ne­an­der­tal

lees meer
Atta Höhle Attendorn im Sauerland, © Atta-Höhle

At­tag­rot en De­chen­grot

lees meer
Wisent Welt Bad Berleburg , © Tourismus NRW e.V.

Wi­sent we­reld Witt­gen­stein

lees meer
Der Rursee im Nationalpark Eifel, © Nationalpark Eifel - Nationalparkverwaltung

Het Na­ti­o­nal­park Ei­fel

lees meer