Bruchhauser stenen sauerland, © Johannes Höhn

Na­ti­o­naal na­tuur­mo­nu­ment Bruch­hau­ser Stei­ne


Pa­no­ra­ma-uit­zicht met veel ge­schie­de­nis

De vier Bruchhauser Steine, die op de Istenberg bij Olsberg tot wel 92 meter hoog in de hemel steken, zijn miljoenen jaren geleden door vulkanen, erosies en verschuivingen van de aardlagen ontstaan - en niet alleen een fascinerend excursiedoel voor fans van de geschiedenis van de aarde. Zeldzame dieren zoals oehoes en valken, die in de stenen broeden, en in deze omgeving verder niet voorkomen arktisch-alpine planten zorgen er voor dat Bruchhauser Steine ook een bedevaartsoort voor natuurkundigen is. Walcomplexen uit de IJzertijd trekken cultuurhistorici in hun ban, want de vondsten wijzen erop dat zich hier in de tijd voor Christus een belangrijke cultplek bevond. 

Klim naar het bergtopkruis

De meeste bezoekers verheugen zich echter over een kleine klimpartij en het adembenemende uitzicht van boven. Want een van de vier rotsen mag worden beklommen: Een in de steen geslagen trap brengt je naar boven naar het kruis op de top van de steen, die met zijn 45 meter boven de aarde weliswaar de laagste rots binnen de formatie is, maar dankzij zijn positie tegelijkertijd het hoogste punt van de Istenberg vormt.

Goldstein en de Grote Keurvorst

Ook zijn drie buren hebben bijzonderheden in petto: De met zijn 92 meter hoogste rots heeft na een waterophoping op het plateau de naam Bornstein gekregen, omdat Born 'bron' betekent. De 72 meter hoge Ravenstein toont nog sporen van een vulkaaneruptie, op zijn noordelijke zijde zijn versteende as- en magma-'bommen' te zien. De 60 meter hoge Goldstein tenslotte heeft zijn naam te danken aan zijn goudgeel glinsterende kwartsaders. Mede dankzij zijn steenformatie, die lijkt op het profiel van de grote keurvorst in het Mark Brandenburg, wordt hij ook wel de 'Grote keurvorst' genoemd.

Themaaden rondom het bos, de flora en fauna evenals de oeroude walcomplexen onderstrepen het belang van het natuur- en cultureel erfgoed dat middenin het Natuurpark Sauerland-Rothaar-gebergte ligt en in 2017 werd benoemd tot het eerste 'Nationale Naturmonument' van de deelstaat Noordrijn-Westfalen. In 2019 volgde de Klutert-grot in Ennepetal als tweede reservaat in zijn soort.

www.bruchhauser-steine.de

  • Bruchhauser Stenen vanuit vogelperspectief , © Tourismus NRW e.V.
    "Bruchhauser Steine" Sauerland , © Tourismus NRW e.V.
  • Bezoekers op weg naar de Feldstein, een van de vier Bruchhauser stenen, © Tourismus NRW e.V.
Gudrun Hagemeister, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.