©
Blick über den Urftstausee im Herbst , © Tourismus NRW e.V.

Natuurwonder


Natuurlijk romantisch

Noordrijn-Westfalen is niet alleen bijzonder groen, maar heeft ook nog andere natuurlijke kleuren in zijn assortiment: zo kleurt het Zwillbrocker Venn in het Münsterland regelmatig roze. De oorzaak hiervan is de meest noordelijke broedende flamingo-kolonie van Europa. De Eifel kleurt op zijn beurt helder geel, als het in de lente wordt bedekt met een zee van wilde narcissen en later in het jaar de brem bloeit. Spannende grotten in het Sauerland, mysterieuze rotsformaties in het Teutoburgerwoud, wilde wisenten in Siegerland-Wittgenstein evenals de plek waar de Neanderthaler werd gevonden, zijn eveneens plekken met prachtige kleuren.

Auf Bänken und Liegestühle lässt sich die angenehme Wirkung der reinen Luft genießen, © Tourismus NRW e.V.

Klutert-grot

Versteende koralen met therapeutische werking

Het ontdekken van grotten ontmoet de medicijn: De Klutert-grot in Ennepetal biedt niet alleen een indrukwekkende natuurschouwspel van onderaardse meren, geheimzinnige gangen en versteende creaturen. Reeds sinds 1954 mag de grot zich vanwege de uitstekende therapiewerking ook 'klimaatgrot' noemen en worden er regelmatig buitengewone culturele evenementen georganiseerd. Maar laat ons bij het begin beginnen.

lees meer
Atta Höhle Attendorn im Sauerland, © Atta-Höhle

Attagrot en Dechengrot

Neem een duik in de geheimzinnige wereld van de druipsteengrotten en breng een bezoekje aan de grottenberen tijdens een rondleiding door de Attagrot en Dechengrot in het Sauerland.

lees meer
Wisent Welt Bad Berleburg , © Tourismus NRW e.V.

Wild Noordrijn-Westfalen

Noordrijn-Westfalen is niet alleen bijzonder groen, maar ook tamelijk wild en kleurrijk. Wie hier op weg gaat door de natuur, kan met de één of andere verrassing rekenen.

lees meer
Der Rursee im Nationalpark Eifel, © Nationalpark Eifel - Nationalparkverwaltung

Het Nationalpark Eifel

Wilde katten, zwarte ooievaars en een zee aan bloeiende wilde narcissen; het enige nationaal park in Noordrijn-Westfalen is een paradijs voor de natuurliefhebber.

lees meer
Werksgelände von Rheinkalk am Steinbruch Prangenhaus, © Kreis Mettmann

Het Neandertal

Een bezoek aan het Neandertal is als een reis in het verleden van mens en natuur: dieren uit de IJstijd zijn hier net zo aan te treffen als de sporen van de beroemde Neanderthaler.

lees meer