Atta Höhle Attendorn im Sauerland, © Atta-Höhle

At­tag­rot en De­chen­grot


Ont­dek de be­to­ve­ren­de ma­gie van de on­der­we­reld

Wat men tijdens explosies in de zomer van 1907 achter een stofwolk in de rots te zien kreeg, zorgde ervoor dat de medewerkers van de steengroeve in het Sauerland perplex waren: Ze kregen een labyrint van wonderschoon gevormde druipstenen te zien. Kunstzinnig gegroeide stalagmieten en stalactieten doken op in het donker alsof het een rij stenen gordijnen waren, die naar beneden hingen vanaf het plafond van de grot; indrukwekkender dan wat iedere beeldhouwer had kunnen creëren. De medewerkers hebben een echte schat gevonden: zonder een vermoeden te hebben, hadden ze de ingang tot de legendarische Attagrot  blootgelegd, die hierdoor na miljoenen jaren voor het eerst door de mens werd betreden. Dit steenrijk werd later, net zoals de Hanzestad Attendorn, waar de grot in de buurt ligt, benoemd naar vorstin Atta.  

Over een lengte van 1,8 kilometer kunnen de bezoekers tegenwoordig de indrukwekkende onderwereld verkennen en bij een constante temperatuur van negen graden een koele en geheimzinnige wereld ontdekken. Ver weg, beschermd tegen wind en weer, horen de avonturiers hier op een rustig moment het eeuwige druppelen van het water, dat het gesteente per decennium met slechts ongeveer een millimeter laat groeien. Tegenwoordig is het echter helemaal niet meer rustig in de Attagrot, want ieder jaar vinden 150.000 tot 200.000 bezoekers de weg naar de, met recht, grootste en mooiste drupsteengrotten in Duitsland.  

Om ervoor te zorgen, dat de bezoekers ondanks de grote opkomst toch kunnen genieten van de rust en de stilte in de grotten, heeft de Attagrot een heel bijzonder aanbod: in de gezondheidsgrot kunnen de gasten zich heerlijk ontspannen, genieten van de fantastische lichtimpressies en op één van de ligstoelen genieten van de schone lucht in de grot. Hier zijn noch stof, noch kiemen, pollen of ozon aan te treffen in de lucht. In plaats daarvan zorgt de constante temperatuur van negen graden en de voortdurende luchtvochtigheid van 95 procent voor een stimulerende en diepe ademhaling. En de natuurlijke gesteentefilters van de Attagrot zorgen er bovendien voor, dat de lucht hier nog schoner is als aan zee of in de bergen. Vooral bij mensen die leiden aan problemen met de bronchiën, die allergieën of stress hebben, heeft de lucht in de grot een weldadige werking en kan een bijdrage aan de genezing leveren. Dit bijzondere klimaat zou zelfs een positieve invloed op kaas hebben: de Atta-kaas rijpt ongeveer drie maanden in de gangen van de grot en krijgt naar verluid juist hierdoor zijn bijzonder kruidige smaak. Bezoekers kunnen natuurlijk direct ter plaatse in de Attagrot hiervan proeven.

Op bezoek bij de grottenberen in de Dechengrot

De bezoekers kunnen al veel langer van de Dechenhöhle in Iserlohn genieten dan van de Attagrot: deze werd in 1868 ontdekt toen men de rotsen wilde zekeren voor een nieuw treintraject. Hierdoor was het al in de 19de eeuw een trekpleister voor avontuurlijke gasten. Het highlight van de grot aan de noordelijke rand van het Sauerland is tot op heden de Keizerhal, die bezoekers op hun wandeling door de grot via de orgelgrot, voorbij langs de stenen waterval, het betoverend groen glanzende nimfenmeer en de palmenzuil bereiken. Hier komt majestueus een vrijstaande stenen cascade tevoorschijn waarvan het lijkt, dat deze tijdens het stromen stil is komen te staan. Een aanblik, waarvan sommige bezoekers eveneens uit ontzag voor de indrukwekkende macht van de natuur bij stil blijven staan.  

In de Dechengrot kunnen de bezoekers echter nog veel meer beleven en te weten komen als alleen de fantastische steenformaties te bekijken. De grot is namelijk ook bekend bij dierenvrienden. Het Deutsche Höhlenmuseum (Duits grottenmuseum) stelt een natuurgetrouwe nabootsing van een grottenleeuw, een grottenbeer evenals een in de grot zelf ontdekt skelet van een grottenbeer-jong tentoon. Ook andere vondsten, zoals gereedschap uit de tijd van de Neanderthalers, worden tentoongesteld in het museum. Bovendien kunnen bezoekers hier veel te weten komen over het ontstaan van grotten en de ontwikkeling van de geschiedenis van de aarde. Ook de nog steeds bestaande dierenwereld in de Dechengrot komt niet te kort: in een aquarium kunnen de bezoekers bijvoorbeeld de blinde grottenvis bewonderen.

Ook tegenwoordig nog, bijna 150 jaar na de ontdekking van de Dechengrot, heeft het labyrint in het donker niets verloren van zijn mysterie. De speleologen ontdekken ieder jaar nog nieuwe, tot dan toe onbekende gangen. Voor hobby-ontdekkers zijn de beveiligde en verlichte gangen ook toegankelijk tijdens een 40 minuten durende rondleiding. Speciale arrangementen zoals verjaardagspartijtjes, concerten of rondleidingen bij kaarslicht laten de verborgen magie steeds weer op een nieuwe manier tevoorschijn komen. En net zoals de Attagrot heeft ook de Dechengrot een culinaire specialiteit: hier rijpt vier weken lang de Dechenhöhlenstollen, een volgens Dresdener recept gebakken Kerststol, die door de opslag in de grot zijn buitengewone smaak krijgt.

www.atta-hoehle.de | www.dechenhoehle.de

  • Der Höhlensee in der Dechenhöhle, © Dechenhöhle und Deutsches Höhlenmuseum Iserlohn
    Die Stalaktiten in den Sauerland Höhlen, © Dechenhöhle und Deutsches Höhlenmuseum Iserlohn
    Beren in de Dechenhöhle, © Dechenhöhle und Deutsches Höhlenmuseum Iserlohn
  • Höhlenlichter Regenbogenfluss Dechenhöhle, © Dechenhöhle