
Of het verlangen naar een koel plekje groeit met de stijgende temperaturen, of dat in de herfststorm een interessant alternatief voor de sofa wordt gezocht: Een uitstapje naar de onderwereld is in veel weersomstandigheden precies wat je nodig hebt. Grotten, tunnels en galerijen zijn er genoeg in Noordrijn-Westfalen, mede dankzij het lange mijnverleden. Naast natuurlijk gevormde ondergrondse grotten, waarvan sommige een fascinerend interieur hebben, zijn er ook een aantal bezoekersmijnen die een boeiend inzicht geven in het werk en het leven van de mijnwerkers in vroegere generaties.

Grotten
Smalle gangen en koele temperaturen
Alleen al in NRW zijn er tientallen grotten, waarvan sommige echte toeristenmagneten zijn. Zoals de Atta-grot in Attendorn. Zij maakt deel uit van het grootste aaneengesloten grottenstelsel van Duitsland en is zonder twijfel een van de mooiste druipsteengrotten van het land. De Dechen-grot in Iserlohn, ook in het Sauerland, herbergt het grootste grottenmuseum van Duitsland. Tijdens individuele rondleidingen kunnen gezinnen samen met de kinderen op schattenjacht gaan in de wolvenkloof of tijdens de advent hun eigen kleine lampionnenstoet door de grot maken. En de aangrenzende Balver-grot in Balve wordt beschouwd als de grootste cultuurgrot van Europa. Het biedt regelmatig concerten en andere culturele evenementen zoals kindertheatervoorstellingen in een indrukwekkende sfeer.
De Klutert-grot in Ennepetal is de plaats voor avontuurlijke bezoekers: Sommige van de grottentochten leiden door onverlichte gangen die zo smal zijn dat je er alleen op je buik vooruit kunt komen. Maar er is ook een veel comfortabelere manier: Themarondleidingen leiden door goed verlichte delen van de grot, die een in Europa zeldzame rijkdom aan fossielen herbergt, alsmede een van de best bewaarde (versteende) koraalriffen – en is daarom uitgeroepen tot Nationaal Natuurmonument.
Wat alle grotten gemeen hebben: Bij temperaturen van minder dan 12°C kunnen bezoekers hier een rustgevende pauze nemen van de zomerhitte en de ijzige wintertemperaturen. Omgekeerd betekent dit dat lange broeken en een dikke trui of jas hier aan de orde van de dag zijn, wat voor weer het ook is.

Mijnen om te bezoeken
In ploeg met help en hoofdlamp
Buitengewone ervaringen gegarandeerd tijdens een gezinsuitstapje naar de voormalige erts- of zilver-, leisteen- of steenkoolmijnen in de deelstaat. In de bezoekersmijn Kleinebremen in Porta Westfalica in het Teutoburger Wald, bijvoorbeeld, rijden de gasten in een historische treinwagon uit 1937. En in Sprockhövel kunnen bezoekers de oudste, oorspronkelijk bewaard gebleven steenkoollaag van de Ruhr-mijnbouw verkennen, de ongeveer 300 jaar oude Stock und Scherenberger Erbstollen. Rondleidingen geven een authentiek beeld van de vroegere ondergrondse werkzaamheden. Naast een helm, een hoofdlamp en handschoenen zijn rubberen laarzen onontbeerlijk voor dit avontuur, maar de uitrusting kan ter plaatse worden gehuurd. Op verzoek kan het bezoek aan de mijn worden gecombineerd met andere thematisch passende activiteiten, zoals een mijnwandeling boven de grond of een proefploeg waarbij u ook een handje kunt helpen.
Informatie over andere niet meer gebruikte kolenmijnen, mijnen en smelterijen die kunnen worden bezocht, vindt men hier.
www.bergwerk-kleinenbremen.de | www.stockundscherenberg.de

Tunnel-blik
Kunst, kazematten en een kroonluchter
Naast druipsteengrotten, geneeskrachtige tunnels, mijnen en bunkers zijn er in NRW nog meer spannende plekken onder de grond die voorbestemd zijn voor een uitstapje op een warme zomerdag. De Wülfrath-tijdtunnel in het Neanderland bijvoorbeeld, waar bezoekers met al hun zintuigen 400 miljoen jaar geschiedenis van de aarde kunnen ervaren. Al wandelend door de tunnel ontmoeten de bezoekers van de tentoonstelling dinosaurussen, komen ze de eerste mensen tegen en komen ze op een ontspannende manier veel te weten over het klimaat of de continentale drift. Een aangenaam neveneffect op warme dagen: het is altijd koel in de tunnel, die deel uitmaakt van een niet meer gebruikte kalksteengroeve.
www.wuelfrath.net
Ook in Bielefeld kan men afdalen in de onderwereld, meer bepaald in de Sparrenburg, het herkenningspunt van Bielefeld. In de Middeleeuwen woonden de soldaten in de kazematten met hun donkere kerkers en nauwe lichtschachten. Vandaag kan men tijdens rondleidingen het indrukwekkende, 300 meter lange ondergrondse gangenstelsel bezoeken.