Werksgelände von Rheinkalk am Steinbruch Prangenhaus, © Kreis Mettmann

Het Ne­an­der­tal

Een reis in het ver­le­den van mens en na­tuur

Een be­zoek aan het Ne­an­der­tal is als een reis in het ver­le­den van mens en na­tuur: die­ren uit de IJs­tijd zijn hier net zo aan te tref­fen als de spo­ren van de be­roem­de Ne­an­der­tha­ler.

De regio Mettmann is wereldberoemd; ook al kent nauwelijks iemand in Afrika of Amerika de naam van de regio. De naam van de meest beroemde inwoner kent iedereen: meer dan 150 jaar geleden werden hier het stoffelijk overschot van de Neanderthaler gevonden. De regio Mettmann, die ook wel het Neanderland wordt genoemd, is zodoende de eerste vindplaats van een Neanderthaler ter wereld.

Dat het skelet in 1856 werd ontdekt, hebben de onderzoekers de kalkwinning te danken, die in de 19de eeuw in het kader van de industrialisering plaats vond. Tijdens de werkzaamheden vonden de mijnwerkers in de grotten enkele skeletdelen, die later geïdentificeerd werden als het overschot van een oermens. De regio heeft zijn naam te danken aan de theoloog en kerkliederen auteur Joachim Neander, die in de 17de eeuw in de toenmalig smalle en diepe kloof Godsdiensten organiseerde en kerkliederen componeerde.

Smal en diep is het dal tegenwoordig niet meer en ook de watervallen, klippen en prachtige grotten zijn grotendeels verdwenen. Hiervoor hebben beuken-, haagbeuken- en ravijnbossen veroverd en begroeien heuvels en hellingen en dompelen de voormalige steengroeve in een heerlijk groene kleur.

De vindplaats van de Neanderthaler is opnieuw in scène gezet

De kleine Feldhofer grot, de vindplaats van de Neanderthaler, is hier allang niet meer te vinden. Hij is ook de kalkwinning ten prooi gevallen. In plaats daarvan stuiten de gasten op de nieuwe, multimediale avonturentoren "Höhlenblick". Het stijgt 22 meter hoog en wordt bekroond door een schedelreplica van de originele vondst, vijftig keer vergroot.

In het nabij gelegen Neanderthal Museum valt er nog meer te ontdekken. Het is één van de modernste musea in Europa, die de geschiedenis van de mensheid vanaf begin af aan in de Afrikaanse savanne, meer dan vier miljoen jaar geleden, tot in het heden verteld. In de Steentijd-werkplaats kunnen vuursteen lemmeten geproduceerd worden en wie wil, kan zich ook nog met pijl en boog uitrusten voor een originele jacht ten tijde van de IJstijd. Maar let op: In het nabij gelegen wildpark uit de IJstijd moeten de wapens rusten. Hier leven wisenten en gefokte nakomelingen van de oeros en van wilde paarden, zoals ze ooit in de IJstijd voorkwamen en in Europa reeds sinds honderden jaren zijn uitgestorven. Men kan ze dag en nacht bezoeken.

www.neanderland.de

Kaart van NRW

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Kunstweg Menschen Spuren im Neandertal, © Neanderthal Museum / Zadok Ben David
Fundstelle Neandertaler, © Stiftung Neanderthal Museum
Gruiten Dorf, © Kreis Mettmann Martina Chardin
Das Neanderthal Museum liegt in Mettmann an der Fundstelle des Neandertalers, © Neanderthal Museum

Meer informatie

Nu ontdekken!

Na­tuur­won­der

Wisent World Bad Berleburg , © Tourismus NRW e.V.

Wild Noor­drijn-West­fa­len

lees meer
Externsteine zijaanzicht , © Tourismus NRW e.V.

Ex­tern­stei­ne in Horn-Bad Mein­berg

lees meer
Werksgelände von Rheinkalk am Steinbruch Prangenhaus, © Kreis Mettmann

Het Ne­an­der­tal

lees meer
Atta Höhle Attendorn im Sauerland, © Atta-Höhle

At­tag­rot en De­chen­grot

lees meer
Wisent World Bad Berleburg , © Tourismus NRW e.V.

Wi­sent we­reld Witt­gen­stein

lees meer
Der Rursee im Nationalpark Eifel, © Nationalpark Eifel - Nationalparkverwaltung

Het Na­ti­o­nal­park Ei­fel

lees meer