Geiten op de Gertrudenhof, © Gertrudenhof

Va­kan­tie op de boer­de­rij


Er­op uit met die­ren

‘s Morgens vroeg de schuur binnensluipen, de eerste eieren van de dag rapen, de koeien en paarden voeren en de dieren naar de wei brengen – een vakantie op de boerderij is altijd een unieke ervaring. Dompel je onder in het dagelijkse leven op de boerderij, geniet van de tijd met pret en spelletjes en, als het leuk is, blijf je een weekend of de hele vakantie bij je nieuwe dierenvrienden – vooral voor de kleintjes is het plezier met katten, koeien en honden geweldig.

Hier is een selectie van boerderijen waar men zelf kan helpen, avontuurlijke boerderijen waar de nadruk ligt op pret en spel, en boerderijen met overnachtingsmogelijkheden zodat men een paar dagen langer kan blijven.

Blauer See Märchenwald, © Oliver Franke, Tourismus NRW e.V.

Boer­de­rij­en om te hel­pen


Stal­len uit­mes­ten, die­ren voe­de­ren, ei­e­ren ra­pen

Hof Köhne, Sauerland
Midden in het Hochsauerland, in Schmallenberg, ligt de biologische boerderij Köhne. Een ruim gebied met een historische boerderij, een schuur en verschillende vakantiewoningen – en een heel bijzonder hoogtepunt: de glazen melkschuur. Hier kunnen kinderen helpen en toekijken hoe de koeien worden gemolken en gevoederd. Van mei tot oktober is het weideseizoen. Dan kun je helpen de koeien van de stal naar de wei te drijven, inclusief een ritje met de huifkar.
www.hof-koehne.de

Victorhof, Eifel
"Boer Elmar helpen bij het werk" – dat is het motto bij Victorhof in de Eifel, want er is genoeg te doen: konijnenhokken uitmesten, koeien voederen en melken, en misschien heeft een van de kippen wel een ei gelegd? Hier op de boerderij in de buurt van het middeleeuwse stadje Monschau kunnen gezinnen het boerenleven van dichtbij meemaken. 
www.victorhof.de

Hof Hixholz, Bergisches Land
Wat is de taak van een boerderijhond? Leggen kippen ook eieren zonder een haan? En horen konijnen eigenlijk wel thuis op een boerderij? Op de leer- en belevenisboerderij Hof Hixholz in Velbert leren kinderen spelenderwijs het leven op een boerderij kennen en helpen ze mee bij de verzorging van de ongeveer 150 dieren op de boerderij.
www.gut-hixholz.de

Römerhof Ramscheid, Eifel
De Eifel staat voor ongerepte natuur. In het midden van dit alles, niet ver van het Nationaal Park en het Natuurpark Hoge Venen-Eifel, in de buurt van de historische burcht Vogelsang IP, ligt de Römerhof in Ramscheid. De geklasseerde boerderij is een melkveebedrijf, en ernaast ligt een grote tuin met een idyllische waterloop en een speeltuin. De buurt is diervriendelijk: er wonen katten, kippen, schapen, konijnen, een hond en paarden. En natuurlijk moet er voor hen gezorgd worden. Kinderen kunnen hier zelf meehelpen: konijnen voederen, eieren rapen en met de pony's wandelen.
www.roemerhof-ramscheid.de

Birkenhof speelplaats, © Birkenhof

Be­le­ve­nis­boer­de­rij­en


Spel & ac­ti­on

Krewelshof, Eifel en Lohmar
De Krewels-boerderijen in de buurt van Mechernich bij Prüm en in Lohmar zijn echte belevenisboerderijen. Pompoenenshows in de herfst, door het maïsdoolhof in de zomer of een speelpark met veel ruimte om te verkennen – er is hier altijd wel iets te beleven. En terwijl de kinderen zich uitleven, kunnen de volwassenen rondsnuffelen in de boerderijwinkel of zich tegoed doen aan een hapje in het boerderijcafé: Alles hier is gegarandeerd huisgemaakt heerlijk.
www.krewelshof.de

Gertrudenhof, Rhein-Erft-Kreis
In de kinderboerderij van het Gertudenhof in Hürth kunnen vele kinderhanden en die van volwassenen zich verliezen in de aaibare vacht: Meer dan 60 grote dieren zoals schapen, geiten, ezels, pony's, alpaca's en hooglandrunderen kunnen er worden gevoederd en geaaid. Konijnen, kwartels en cavia's leven in het konijnenopvangcentrum "Hoppelhausen". Verschillende kippenrassen wachten erop om geaaid te worden in de "Höhnerhof". Zoveel beestige avonturen zijn leuk.
www.erlebnisbauernhof-gertrudenhof.de

Glessener Mühlenhof, Rhein-Erft-Kreis
Voor het Glessener Mühlenhof in Bergheim zijn jaarkaarten verkrijgbaar, want in het enorme speelpark dat deel uitmaakt van de boerderij, kunnen kinderen zich het hele jaar door vermaken in de stroschuur, op de trapautobaan, in het vossenhol, op het evenwichtsparcours en in het schommelpark. Iets rustiger wordt het bij de schapen, geiten, koeien, ganzen en pony's, die ook bereden kunnen worden. In de biologische boerderijwinkel en het boerderijcafé kunnen gasten hun honger stillen met verse producten van eigen kweek. De gasten kunnen ook de tijd doorbrengen in het boerderijmuseum, het bakhuis, de windmolen en de stroschuur voordat zij hun reis naar huis weer beginnen.
www.glessener-muehlenhof.de

Hof Löbke, Tecklenburger Land
Klimbos, springkussens, waterspeelplaats – in Hof Löbke in Ibbenbüren is alles aanwezig om het hart van de kinderen sneller te laten kloppen. Een hoogtepunt: rondslingeren als Tarzan op de zogenaamde "Tarzan swing". De boerderij is schilderachtig gelegen op een kleine heuvel aan de voet van het Teutoburger Wald. Als men will, kann men een wandeling maken door de kruiden- en boerentuinen of regionale lekkernijen van de eigen oogst en productie van de boerderij bemachtigen in de boerderijwinkel of direct proeven in het boerderijcafé.
www.loebke.com

Ziegenmichel, Ruhrgebiet
Op boerderij Ziegenmichel in Gelsenkirchen is een avonturenparadijs ontstaan: Naast de boerderijdieren die hier een soorteigen onderkomen hebben gevonden, zijn er verschillende themagebieden waar kinderen op een levendige manier kennis kunnen maken met de geschiedenis van onze voorouders. Ze worden teruggevoerd naar de steentijd, de middeleeuwen en de tijd van de Vikingen. Riddertoernooien, brood bakken en vuur maken zijn slechts enkele van de activiteiten die kinderen hier kunnen beleven. www.ziegenmichel.de

Birkenhof Runkelkammer, © Birkenhof

Boer­de­rij­en om te over­nach­ten


Op de hooi­zol­der of in de blok­hut

Bisonranch Hof Kolb, Siegerland
Op de prairie bij Freudenberg grazen bizons op de sappige weiden van Siegen-Wittgenstein. Om precies te zijn: op de bizonranch van de familie Kolb, in wier vakantieblokhut met westerngevel gasten zich in het Wilde Westen wanen. De Canadese blokhut van hout ligt direct aan de weide, van hieruit kunnen de gasten hun blik laten dwalen over de grazende kudde bizons. Maar ook aan de totempaal, die is gemodelleerd naar het origineel in Vancouver. Niet ver weg, in het Rothaargebergte, ontmoeten de bizons hun verwanten langs de Rothaarsteig: de bizon. De boerderij van de familie Kolb bestaat overigens al 150 jaar en behalve de familie Kolb en de bizons leven hier ook paarden en ezels.
www.urlaub-im-siegerland.de

Der Rouenhof, Niederrhein
Het Rouenhof viert trots zijn 500e verjaardag en is nu een geweldige vakantiebestemming, in de Sonsbecker Schweiz,. Aan de voet van deze glooiende heuvels ligt de boerderij, waar al zo'n 25 jaar geiten, koeien, varkens, kippen, honingbijen en ezels leven. De bioboerderij produceert verschillende melk- en vleesproducten volgens biologische principes in de eigen kaasmakerij en slagerij. Natuurlijk kan men de producten ook ter plaatse proeven, bijvoorbeeld in het gezellige boerderijcafé. Bovendien zijn er hier zeer bijzondere landelijke overnachtingsmogelijkheden: Er zijn talrijke slaapplaatsen voor groepen in het hooi en op de voormalige strozolder, evenals drie vakantiewoningen.
www.rouenhof.jimdo.com

Birkenhof Nowicki, Sauerland
In het plattelandscafé van de Birkenhof wordt het gebak door meester-ambachtslieden gemaakt en zelfs de koffie wordt vers gebrand in de eigen branderij. De brandmachine staat in het midden van het plattelandscafé. De heerlijke koffie is reden genoeg om een vakantie in Schmallenberg-Holthausen door te brengen. De Birkenhof biedt ook paardrijden onder begeleiding, veel speelgoed voor kinderen en natuurlijk de mogelijkheid om de vele dieren van de boerderij te voeren: paarden, pony's, konijnen, kippen, schapen en geiten. De vakantiewoningen bevinden zich overigens op de begane grond en zijn dus drempelvrij en zeer geschikt voor alle generaties.
www.birkenhof-erleben.de

Schultenhof, Sauerland
Barbecueavonden op de boerderij, ponywandelingen en zwemmen in ons eigen zwembad – op de traditionele boerderij Schultenhof zijn er tal van activiteiten die het grootst mogelijke contrast bieden met de drukte van de grote stad, midden in de prachtige natuur. De vakantiewoningen bieden een uniek uitzicht op het bergpanorama van het Sauerland.
www.schultenhof.de

  • Birkenhof regenlaarzen, © Birkenhof
    Kip bij de Gertrudenhof, © Gertrudenhof
    Der Enkenshof am Niederrhein, © Christa Kaffill
  • Avonturenboerderij Gertrudenhof, © Gertrudenhof
    Varken op de Gertrudenhof, © Gertrudenhof
    Rouenhof Backhaus, © Rouenhof

Op naar de vol­gen­de ge­zins­uit­stap

Hier gaat het naar veel meer ge­va­ri­eer­de reis­be­stem­min­gen en tips voor leu­ke dag­trips.

lees meer