Architektur Kokerei, © Jochen Tack  Stiftung Zollverein

De Ko­ke­rei Han­sa

In­du­stri­ë­le cul­tuur in Dort­mund

Be­wan­del het Er­leb­nis­pfad Na­tur & Tech­nik en ont­dek de ge­schie­de­nis van ko­len en co­kes in het mu­se­um van het in­du­strie­mo­nu­ment Ko­ke­rei Han­sa.

In Dortmund-Huckarde bevindt zich een relikwie uit de oude tijden, dat een indrukwekkend kijkje in de geschiedenis van de zware nijverheid van de afgelopen eeuw biedt: De Kokerei Hansa is een centraal punt op de Route der Industriekultur, die de belangrijkste industriële monumenten binnen de regio met elkaar verbindt. De kooksfabriek valt tegenwoordig onder monumentenzorg en nodigt de bezoeker uit, een spannend kijkje in de toenmalige geschiedenis te nemen.  

De Kokerei Hansa werd in 1928 als grote kooksfabriek in de regio Dortmund in gebruik genomen. Tot 1992 werd hier van steenkolen uit de nabij gelegen mijnen cokes en cokesovengas geproduceerd evenals belangrijke basis materialen voor de chemische industrie gewonnen. Tegenwoordig herinnert het museum aan deze vroegere tijden en biedt een kijkje in de geschiedenis van de zware nijverheid van de afgelopen eeuw. Op het “Erlebnispfad Natur und Technik” (belevenispad natuur en techniek) kan de oude industriële installatie worden bekeken: De weg brengt u eerst naar boven op de kolentoren met een fantastisch uitzicht op de omgeving, vervolgens weer naar beneden in de kooksovenbatterijen, waar ooit bij een temperatuur van meer dan 1000 gradne Celsius steenkool tot cokes werd “gebakken”. Tenslotte betreden de bezoekers de machinehal, die met zijn voormalig ensemble van vijf gascompressoren als juweel van de installatie mag worden gezien.

Op het terrein van de Kokerei Hansa heeft zich gedurende de jaren na het sluiten de natuur zijn plekje weer terug heroverd: Wilde planten en struiken, waaronder exoten uit flora en fauna, hebben hier hun plekje gevonden. Zo kunnen bezoekers niet alleen de bijzondere architectuur van de kooksfabriek bewonderen en van een leerrijk museumbezoek genieten, maar vervolgens ook nog eens ontspannen in de natuur. Het terrein van de kooksfabriek is ook geschikt voor sportieve activiteiten: Het oude gebouw van de turbocompressor van de kooksfabriek werd omgebouwd in een grote klimhal.

De stichting Denkmalpflege biedt tijdens het weekeinde en feestdagen ook regelmatig open rondleidingen aan. Maar ook voor kinderen is er een extra ontdekkingsreis: Cokeskruimel Karlchen leidt de kleine gasten op een speciaal op kinderen afgestemde manier door de kooksfabriek.

www.industriedenkmal-stiftung.de

Openingstijd:
April tot en met oktober: Dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 18.00 uur  
November tot en met maart: Dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 16.00 uur  

Kaart van NRW

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Familienführung in der Kokerei Hansa, © Stiftung Industriedenkmalpflege und Geschichtskultur / Karlheinz Jardner
Architektur Kokerei, © Jochen Tack  Stiftung Zollverein
Ausblick in den Park, © Thomas Willemsen
Kokerei Hansa Dortmund bei Nacht, © Thomas Willemsen
alter Löschturm, © Stiftung Industriedenkmalpflege und Geschichtskultur / Karlheinz Jardner

Meer informatie

Nu ontdekken!