©
Ausblick in den Park, © ccvision

De mooiste parken en tuinen


Wild- en sculpturenparken, botanische tuinen en natuurparken

In de parken en tuinen van Noordrijn-Westfalen zien bezoekers dieren, kunst, exotische planten en uitgestrekte landschappen. Vind hier je groene excursie!

Wildparken: De inheemse fauna volgen

Wildpark Vosswinkel

In het Wildpark Vosswinkel in Arnsberg in het Sauerland kunnen de bezoekers een expeditie in de natuur maken en inheemse diersoorten van heel dichtbij beleven. Op goed 250 hectare kunnen gasten van het wildpark grotendeels vrij wandelen. Ze zullen er slechts zelden een hek vinden. Zo heeft men gelijk het gevoel in de ongerepte natuur te zijn. Tot de diersoorten die men in het Wildpark Vosswinkel kan zien, behoren reeën, moeflons, wilde zwijnen, vossen, dassen, oehoes en marters. Bovendien hebben ze op de historische Haarhof zeldzame landbouwhuisdieren zoals het shropshire schaap maar ook varkens, geiten, ganzen en eenden. De Waldakademie Vosswinkel legt de bezoekers bovendien graag de ecologische samenhang in het park uit.
www.wildwald.de

Dülmense wilde paarden in de Meerfelder Bruch

In de Meerfelder Bruchslechts enkele kilometers ten westen van Dülmen in het Münsterland bevindt zich een heel bijzonder wildpark: In het 400 hectare grote reservaat wonen niet alleen herten, reeën en schapen, maar ook de laatste overgebleven wilde paarden op het Europese continent. Er wonen ongeveer 400 Dülmense wilde paarden in de Meerfelder Bruch, die inmiddels is uitgeroepen tot natuurreservaat. Van de lente tot en met de herfst kunnen de bezoekers de rustige grazende paarden in het park bezoeken. Ieder jaar op de laatste zaterdag in mei gaat het er echter een stuk minder rustig aan. Dan worden de jonge hengsten tijdens het vangen van de wilde paarden gescheiden van de rest en vervolgens worden ze verkocht.
www.wildpferde.de

Natuur ontmoet kunst: Sculpturenparken & co.

Immanuel-Kant-Park bij het Lehmbruck Museum Duisburg

De kunstschatten van Noordrijn-Westfalen bevinden zich niet alleen in musea. Vaak is het ook de moeite waarde de omringende tuinen te bezoeken: De sculpturententoonstelling van het Wilhelm-Lehmbruck-Museum in Duisburg bevindt zich deels ook in het omringende Immanuel-Kant-Park. Ongeveer 40 sculpturen bevinden zich continu op het terrein van het park. En bij tijdelijk wisselende tentoonstellingen kunnen het er af en toe zelfs nog meer zijn.
www.duisburg.de

Stadpark bij het Museum Quadrat in Bottrop

Ook het stadpark bij het Museum Quadrat in Bottrop, het museum voor oer- en stadgeschiedenis is een bezoekje waard: Rondom het museumterrein bevindt zich een vrij toegankelijk sculpturenpark. Tot de tentoongestelde sculpturen behoren onder andere stukken van Max Bill en Walter Dexel.
www.bottrop.de

Mijnkunst in het Ruhrgebied

Om de mijnkunst van het Ruhrgebied te kunnen beleven, moeten bezoekers zich wel een beetje moeite geven: De voormalige slakkenbergen van de steenkolenmijnen, tegenwoordig een herkenningsteken van het Ruhrgebied, moeten natuurlijk eerst worden bedwongen. Boven wachten dan tenslotte de sculpturen en beeldhouwwerken, landschapskunst en symbolen zoals de werken van de kunstenaar Richard Serra op de bedwingers van de bergen.
www.metropoleruhr.de

Museum Insel Hombroich in Neuss

Een bijzonder punt bij de Niederrhein is de Museum Insel Hombroich in Neuss. Hier zijn de kleine tentoonstellingspaviljoenen met hun buitengewone kunstverzamelingen zelf bewandelbare sculpturen van een compleet kunstwerk in een door ooien gekenmerkt parklandschap.
www.inselhombroich.de

Skulpturenpark Waldfrieden in Wuppertal

Het Skulpturenpark Waldfrieden van de Britse beeldhouwer Tony Cragg in Wuppertal ziet er gewoonweg betoverend uit. Zijn amorfe sculpturen worden hier tussen eiken, beuken en kastanjes dankzij het natuurlijke lichtspel indrukwekkend in scène gezet. Zij worden steeds weer door kunst van andere kunstenaars aangevuld.
www.skulpturenpark-waldfrieden.de

Waldskulpturenpark Wittgenstein-Sauerland

Wie te voet onderweg is, kan een uitstapje naar het voor Duitsland unieke kunstwandelpad riskeren: De Waldskulpturenweg Wittgenstein-Sauerland heeft een totale lengte van 23 kilometer en loopt via de Rothaarkamm. Op zijn kunststations presenteert hij onder andere conceptkunst van Jochen Gerz evenals een gigantisch gouden ei van Magdalena Jetelová.
www.waldskulpturenweg.de

Skulpturenpark Keulen

Een ster-ensemble van de moderne beeldhouwerij met wisselende exposanten kan het Skulpturenpark Keulen bieden. Sinds twee jaar wordt zijn verzameling net zoals bij een nieuwe bezetting in een museum nieuw gerangschikt en aangevuld.
www.skulpturenparkkoeln.de

Sculpturen aan de Aasee Münster

In Münster denkt men nog veel verder: De gerenommeerde tentoonstelling skulptur projekte münster vindt slechts om de tien jaar plaats. De sporen ervan zijn echter blijvend zichtbaar, waardoor een wandeling rondom de Aasee de moeite waard is. Vele van de tijdens het Skulpturenfestival tentoongestelde werken drukken ook vandaag de dag nog hun stempel op het stadsbeeld rondom het meer. De volgende editie van het kunstfestival vindt plaats in 2017.
www.skulptur-projekte.de

Emscherkunst

Bij de in een driejarige cyclus plaatsvindende Emscherkunst veranderen de oevers van de voormalige belastte Ruhrgebied-rivier tot een groots tentoonstellingsoppervlak voor kunstprojecten in een openlijke ruimte, terwijl de Emscher zelf weer veranderd in een natuurlijk rivierlandschap. Op oude braakliggende terreinen ontstaan nu nieuwe kunst- en natuurlijk ontspannende plekken. Hier wordt niets verstopt of verhoogd, maar de geschiedenis van staal en steenkool, maar ook de terugwinning van het land door de natuur in de zelfvansprekendheid zichtbaar gemaakt. Bijzondere voorbeelden voor deze hedendaagse tuinkunst-types in het teken van de industrienatuur zijn de Westpark rondom de Jahrhunderthalle in Bochum, het grondstuk van de Gartenschau in het Gelsenkirchener Nordsternparks en het Landschaftspark Duisburg-Nord. De volgende Emscherkunst start 2016.
www.emscherkunst.de

Zeldzame planten ontdekken in botanische tuinen

Botanische tuin Bonn

Niet alleen beginnende biologen leren in de botanische tuinen van de universiteitssteden in Noordrijn-Westfalen. Ook voor het publiek hebben enkele van deze wetenschapstuinen spannende superlatieven in petto. In de botanische tuin Bonn kunnen bezoekers de reuzenaronskelk bewonderen. Deze geldt als de grootste bloemensoort ter wereld. De 100 kilo zware vleesachtige bloemstand groeit uit tot een zeldzame bloem die binnen twee dagen een hoogte van tot wel 1,80 bereikt - waarna hij gelijk weer knakt.
www.botgart.uni-bonn.de

Botanische tuin van de universiteit Bochum

Ook de botanische tuin van de universiteit Bochum heeft een gigantische attractie: De ronde bladen van de Victoria-waterlelies hebben een diameter van 1,50 meter en zijn ook onafhankelijk van hun in eerste instantie vreemde witte, dan roze gekleurde bloem tamelijk indrukwekkend.
www.boga.ruhr-uni-bochum.de

Groene steden: Tuinstad en urban gardening

Margarethenhöhe Essen

Sinds oudsher wordt in de stadlandschap van Noordrijn-Westfalen de verhouding van natuur en stad op een creatieve manier in evenwicht gehouden. Met de Margarethenhöhe ontstond in Essen in de jaren 20 van de vorige eeuw de eerste Duitse tuinstad. Ook vandaag de dag komen de bewoners en bezoekers beiden via dit dorp in de stad met zijn vrijstaande grote huizen, de romantische gevels van de rijtjeshuizen en de pittoreske tuintjes.
www.route-industriekultur.ruhr

Neuland Köln: Urban gardening

Steeds meer burgers halen zich de tuin gewoon in de stad, in plaats van naar het platte land te verhuizen. Bij urban gardening worden vrije grondstukken midden in de stad gebruikt, om kleine groene oases en groentetuinjes aan te leggen. Meestal gaat het hierbij om gemeenschappelijke projecten zoals de mobiele Gemeinschaftsgarten Neuland Köln, die op een voormalig industriegrondstuk tussen de stadsdelen Südstadt en Bayenthal met mobiele hoge bloembakken een tuin vormt.
www.neuland-koeln.de

Oosterse exotiek in Noordrijn-Westfalen

Japanse tuinen in Leverkusen en Düsseldorf

In Noordrijn-Westfalen vinden vrienden van de botanica niet alleen tuinen, waar de Europese tuintradities hun stempel op hebben gedrukt. Twee buitengewone Japanse tuinen maken in Leverkusen en Düsseldorf een eilandbezoek op tijd mogelijk. Het Japanse park in Leverkusen verbindt diverse Aziatische en Europese tuinbouwstijlen, de Japanse tuin in de hoofdstad van de deelstaat is met zijn speciaal gesnoeide bomen en de karakteristieke stenen lantaarns daarentegen streng volgens de Japanse tuinkunstregels aangelegd.
www.leverkusen.de | www.duesseldorf.de

Chinese tuin van de universiteit Bochum

De Chinese tuin van de universiteit Bochum nodigt de bezoekers uit zich meditatief te ontspannen. In deze tuin nemen natuurlijke materialen zoals natuursteen, hout en tegels in het weelderig vormgegeven tuinlandschap hun plaats aan. Architectuur, water en planten vormen een sfeervol geheel.
www.boga.ruhr-uni-bochum.de

Ontspanning in riante landschappen: Natuurparken in het Rheinland

Natuurpark Bergisches Land

In het Bergische Land vindt men vele duizenden vierkante kilometers intacte natuur. Deze kan men het beste in het Natuurpark Bergisches Land van dichtbij worden bekeken. Dit park heeft steeds weer afwisselende bosachtige hoogvlakken en dalen met weiden. Idyllische beekooien en fantastische uitzichten worden door de typische leisteen- en vakwerkhuizen aangevuld. Deze vindt men in de bewoonde plekken in het landschapsbeeld. Stuwmeren en stuwdammen zijn uitermate in trek bij watersportfans en de huizen van de gastronomische gemeenschap “Bergische Gastlickeit” bieden regionale specialiteiten aan.
www.naturparke-rheinland.lvr.de/bergisches_land

Natuurpark Hohe Mark en Westmünsterland

Als men op zoek is naar een beetje rust moet men het ballingsgebied Ruhrgebied nauwelijks verlaten. Vlak achter de poorten van de stad bevindt zich het meer dan 1.000 vierkante kilometer tellende natuurpark. Iets ten noorden van Bottrop of Recklinghausen begint het natuurpark Hohe Mark en Westmünsterland. Het park weet te overtuigen met verschillende landschapszones met de thema's park, bos en water. Kastelen en burchten evenals wandel- en fietswegen nodigen uit tot een afwisselende invulling van de vrije tijd.
www.naturparke-rheinland.lvr.de/hohe_mark

Natuurpark Hoge venen – Eifel

De tot de weinige internationale grote natuurreservaten in Duitsland behorende Natuurpark Hoge venen bekoort met zeer diverse landschappen: Hoogveen, rivieren, beken, in totaal 15 verschillende meertjes en stuwdammen, beboste bergen en de uitlopers van de vulkaaneifel vormen het beeld van dit park. Ook cultuurobjecten kan men hier zien, waaronder grotten uit het stenen tijdperk, bouwwerken van de Romeinen en meer dan 100 burchten, kastelen en kloosters.
www.naturparke-rheinland.lvr.de/hohes_venn_eifel

Natuurpark Rheinland

Midden in het centrum van het Rheinland nodigt het Natuurpark Rheinland  uit heerlijk te ontspannen en te vertoeven. Ten westen van Keulen en Bonn tussen Rijn en Eifel gelegen, wordt hij gekenmerkt door het gevarieerde landschap: Bossen en meren worden afgelost door beek- en rivierooien. Ten zuiden van Bonn wacht het vulkaanlandschap op avonturiers en dagjesmensen. Een bijzondere bezienswaardigheid zijn onder andere de talrijke oude dorpen, de burchten aan de Swist en Erft en de vele watermolens.
www.naturparke-rheinland.lvr.de/rheinland

Natuurpark Schwalm-Nette

In de districten Kleve, Viersen, Heinsberg en de stad Mönchengladbach ligt het Natuurpark Schwalm-Nette, diens bos- en heidegebieden, venen, meren en rivierlandschappen met elzenbroekbossen, weiden en wilgen uitnodigen uitgebreide excursies in de natuur te maken. Tijdens dergelijke excursies komt men ook steeds weer watermolens, burchten, kastelen, herenhuizen en historische dorpskernen tegen. Negen premium-fietsroutes maken het verkennen van het natuurpark nog eenvoudiger.
www.naturparke-rheinland.lvr.de/schwalm_nette

Natuurpark Siebengebirge

Het Siebengebirge bestaat uit meer dan 40 vulkaantoppen, die zich over het natuurpark verdelen. Van de rechter zijde van de Rijn, van het stedelijk gebied van Bonn via Sankt Augustin en Königswinter tot aan Bad Honnef strekt het Natuurpark Siebengebirge zich uit en biedt op een klein gebied een grote diversiteit aan geologie, fauna en flora. Indrukwekkende bezienswaardigheden zijn onder andere het sacrale kloosterlandschap Heisterbach uit de 13de eeuw en het neogotische Schloss Drachenburg.
www.naturparke-rheinland.lvr.de/siebengebirge

Impressies & video's


Lass Dich inspirieren: Dein NRW in Bildern

Ausblick in den Park, © ccvision
Die Wildpferde auf Koppel, © Gerhard Pieper