©
Eifelblick Eugenienstein , © Tourismus NRW e.V.

De mooi­ste par­ken en tui­nen

Wild- en sculp­tu­ren­par­ken, bo­ta­ni­sche tui­nen en na­tuur­par­ken

In de par­ken en tui­nen van Noor­drijn-West­fa­len zien be­zoe­kers die­ren, kunst, exo­ti­sche plan­ten en uit­ge­strek­te land­schap­pen. Vind hier je groe­ne ex­cur­sie!

Kleine en grote natuurwonderen

Velden met lavendel in Fromhausen

Heb je zin in een korte vakantie in Zuid-Frankrijk? In de Lippese Provence in de regio Teutoburgerwoud hebben natuurliefhebbers midden tussen de geurende, paarse lavendelvelden het gevoel aan de Middellandse Zee te zijn. Vlinders en hommels vliegen rond tussen de paarse bloemen en het ruikt naar zomer. Deze plek weet niet alleen natuurliefhebbers te bekoren, maar ook fotografen; dus vergeet je camera niet. Onze tip: Een lavendel-fotoshoot tijdens zonsondergang.
www.biolandhof-meiwes.de 

Het blauwe bos bij Hückelhoven

Bij Hückelhoven in de regio Heinsberg groeit in een klein bos de wilde hyacint. De blauwe bloemen, die verder in Groot-Brittannië, Frankrijk of België te vinden zijn, bloeien ongeveer van midden april tot midden mei. Tijdens korte wandelingen ga je door het bos van de blauwe bloemen; banken nodigen uit om even te ontspannen en te genieten. Een echte hotspot voor fotoliefhebbers!
www.euregio-im-bild.de

Het park van de mammoetbomen in Kaldenkirchen

Een sequoia-farm midden langs de Niederrhein? In het grensbos van Kaldenkirchen groeien 67 jaar oude bergmammoetbomen, is er een bosmuur van kustmammoetbomen, die tot wel 40 meter hoog zijn en 400 andere zeldzame boomsoorten. Bezoekers kunnen door het park wandelen en de indrukwekkende giganten bewonderen. Ook zeldzame vogels zijn te vinden in de boomtoppen.
www.sequoiafarm-kaldenkirchen.de

Wildparken: De inheemse fauna volgen

Wildpark Vosswinkel

In het Wildpark Vosswinkel in Arnsberg in het Sauerland kunnen de bezoekers een expeditie in de natuur maken en inheemse diersoorten van heel dichtbij beleven. Op goed 250 hectare kunnen gasten van het wildpark grotendeels vrij wandelen. Ze zullen er slechts zelden een hek vinden. Zo heeft men gelijk het gevoel in de ongerepte natuur te zijn. Tot de diersoorten die men in het Wildpark Vosswinkel kan zien, behoren reeën, moeflons, wilde zwijnen, vossen, dassen, oehoes en marters. Bovendien hebben ze op de historische Haarhof zeldzame landbouwhuisdieren zoals het shropshire schaap maar ook varkens, geiten, ganzen en eenden. De Waldakademie Vosswinkel legt de bezoekers bovendien graag de ecologische samenhang in het park uit.
www.wildwald.de

Dülmense wilde paarden in de Meerfelder Bruch

In de Meerfelder Bruchslechts enkele kilometers ten westen van Dülmen in het Münsterland bevindt zich een heel bijzonder wildpark: In het 400 hectare grote reservaat wonen niet alleen herten, reeën en schapen, maar ook de laatste overgebleven wilde paarden op het Europese continent. Er wonen ongeveer 400 Dülmense wilde paarden in de Meerfelder Bruch, die inmiddels is uitgeroepen tot natuurreservaat. Van de lente tot en met de herfst kunnen de bezoekers de rustige grazende paarden in het park bezoeken. Ieder jaar op de laatste zaterdag in mei gaat het er echter een stuk minder rustig aan. Dan worden de jonge hengsten tijdens het vangen van de wilde paarden gescheiden van de rest en vervolgens worden ze verkocht.
www.wildpferde.de

Natuur ontmoet kunst: Sculpturenparken & co.

Immanuel-Kant-Park bij het Lehmbruck Museum Duisburg

De kunstschatten van Noordrijn-Westfalen bevinden zich niet alleen in musea. Vaak is het ook de moeite waarde de omringende tuinen te bezoeken: De sculpturententoonstelling van het Wilhelm-Lehmbruck-Museum in Duisburg bevindt zich deels ook in het omringende Immanuel-Kant-Park. Ongeveer 40 sculpturen bevinden zich continu op het terrein van het park. En bij tijdelijk wisselende tentoonstellingen kunnen het er af en toe zelfs nog meer zijn.
www.duisburg.de

Stadpark bij het Museum Quadrat in Bottrop

Ook het stadpark bij het Museum Quadrat in Bottrop, het museum voor oer- en stadgeschiedenis is een bezoekje waard: Rondom het museumterrein bevindt zich een vrij toegankelijk sculpturenpark. Tot de tentoongestelde sculpturen behoren onder andere stukken van Max Bill en Walter Dexel.
www.bottrop.de

Mijnkunst in het Ruhrgebied

Om de mijnkunst van het Ruhrgebied te kunnen beleven, moeten bezoekers zich wel een beetje moeite geven: De voormalige slakkenbergen van de steenkolenmijnen, tegenwoordig een herkenningsteken van het Ruhrgebied, moeten natuurlijk eerst worden bedwongen. Boven wachten dan tenslotte de sculpturen en beeldhouwwerken, landschapskunst en symbolen zoals de werken van de kunstenaar Richard Serra op de bedwingers van de bergen.
www.metropoleruhr.de

Museum Insel Hombroich in Neuss

Een bijzonder punt bij de Niederrhein is de Museum Insel Hombroich in Neuss. Hier zijn de kleine tentoonstellingspaviljoenen met hun buitengewone kunstverzamelingen zelf bewandelbare sculpturen van een compleet kunstwerk in een door ooien gekenmerkt parklandschap.
www.inselhombroich.de

Skulpturenpark Waldfrieden in Wuppertal

Het Skulpturenpark Waldfrieden van de Britse beeldhouwer Tony Cragg in Wuppertal ziet er gewoonweg betoverend uit. Zijn amorfe sculpturen worden hier tussen eiken, beuken en kastanjes dankzij het natuurlijke lichtspel indrukwekkend in scène gezet. Zij worden steeds weer door kunst van andere kunstenaars aangevuld.
www.skulpturenpark-waldfrieden.de

Waldskulpturenpark Wittgenstein-Sauerland

Wie te voet onderweg is, kan een uitstapje naar het voor Duitsland unieke kunstwandelpad riskeren: De Waldskulpturenweg Wittgenstein-Sauerland heeft een totale lengte van 23 kilometer en loopt via de Rothaarkamm. Op zijn kunststations presenteert hij onder andere conceptkunst van Jochen Gerz evenals een gigantisch gouden ei van Magdalena Jetelová.
www.waldskulpturenweg.de

Skulpturenpark Keulen

Een ster-ensemble van de moderne beeldhouwerij met wisselende exposanten kan het Skulpturenpark Keulen bieden. Sinds twee jaar wordt zijn verzameling net zoals bij een nieuwe bezetting in een museum nieuw gerangschikt en aangevuld.
www.skulpturenparkkoeln.de

Zeldzame planten ontdekken in botanische tuinen

Botanische tuin Bonn

Niet alleen beginnende biologen leren in de botanische tuinen van de universiteitssteden in Noordrijn-Westfalen. Ook voor het publiek hebben enkele van deze wetenschapstuinen spannende superlatieven in petto. In de botanische tuin Bonn kunnen bezoekers de reuzenaronskelk bewonderen. Deze geldt als de grootste bloemensoort ter wereld. De 100 kilo zware vleesachtige bloemstand groeit uit tot een zeldzame bloem die binnen twee dagen een hoogte van tot wel 1,80 bereikt - waarna hij gelijk weer knakt.
www.botgart.uni-bonn.de

Botanische tuin van de universiteit Bochum

Ook de botanische tuin van de universiteit Bochum heeft een gigantische attractie: De ronde bladen van de Victoria-waterlelies hebben een diameter van 1,50 meter en zijn ook onafhankelijk van hun in eerste instantie vreemde witte, dan roze gekleurde bloem tamelijk indrukwekkend.
www.boga.ruhr-uni-bochum.de

Groene steden: Tuinstad en urban gardening

Margarethenhöhe Essen

Sinds oudsher wordt in de stadlandschap van Noordrijn-Westfalen de verhouding van natuur en stad op een creatieve manier in evenwicht gehouden. Met de Margarethenhöhe ontstond in Essen in de jaren 20 van de vorige eeuw de eerste Duitse tuinstad. Ook vandaag de dag komen de bewoners en bezoekers beiden via dit dorp in de stad met zijn vrijstaande grote huizen, de romantische gevels van de rijtjeshuizen en de pittoreske tuintjes.
www.route-industriekultur.ruhr

Neuland Köln: Urban gardening

Steeds meer burgers halen zich de tuin gewoon in de stad, in plaats van naar het platte land te verhuizen. Bij urban gardening worden vrije grondstukken midden in de stad gebruikt, om kleine groene oases en groentetuinjes aan te leggen. Meestal gaat het hierbij om gemeenschappelijke projecten zoals de mobiele Gemeinschaftsgarten Neuland Köln, die op een voormalig industriegrondstuk tussen de stadsdelen Südstadt en Bayenthal met mobiele hoge bloembakken een tuin vormt.
www.neuland-koeln.de

Oosterse exotiek in Noordrijn-Westfalen

Japanse tuinen in Leverkusen en Düsseldorf

In Noordrijn-Westfalen vinden vrienden van de botanica niet alleen tuinen, waar de Europese tuintradities hun stempel op hebben gedrukt. Twee buitengewone Japanse tuinen maken in Leverkusen en Düsseldorf een eilandbezoek op tijd mogelijk. Het Japanse park in Leverkusen verbindt diverse Aziatische en Europese tuinbouwstijlen, de Japanse tuin in de hoofdstad van de deelstaat is met zijn speciaal gesnoeide bomen en de karakteristieke stenen lantaarns daarentegen streng volgens de Japanse tuinkunstregels aangelegd.
www.leverkusen.de | www.duesseldorf.de

Chinese tuin van de universiteit Bochum

De Chinese tuin van de universiteit Bochum nodigt de bezoekers uit zich meditatief te ontspannen. In deze tuin nemen natuurlijke materialen zoals natuursteen, hout en tegels in het weelderig vormgegeven tuinlandschap hun plaats aan. Architectuur, water en planten vormen een sfeervol geheel.
www.boga.ruhr-uni-bochum.de

Impressies & video's


Lass Dich in­spi­rie­ren: Dein NRW in Bil­dern

Ausblick in den Park, © ccvision
Beim Haldenwandern im Ruhrgebiet wartet auf den Gipfeln Kunst auf die Wanderer, wie hier der Tetraeder in Bottrop
Museum Insel Hombroich in Neuss am Niederrhein, © Tourismus NRW
Wanderung während der Narzissenblüte im Eifeler Naturpark Hohes Venn, © Naturpark Hohes Venn
Sauerland Wanderer auf dem Goldenen Pfad, © Tourismus NRW e.V.
Eifel_Fingerhutfeld, © Tourismus NRW e.V.
Eifel_Dreiborner Hochfläche, © Tourismus NRW e.V.
Garten der Generationen, Preussisch Oldendorf, Teutoburger Wald, © Tourismus NRW e.V.

Na­tuur­par­ken

Ge­hei­me tips voor...