Xanten, APX, Teile der früheren Stadtmauer, © Axel Thuenker dgph

Ar­che­o­lo­gisch Park Xan­ten

Xan­ten

In het Ar­chae­lo­gisch Park Xan­ten (APX) kun­nen be­zoe­kers een reis ma­ken door de 400-ja­ri­ge Ro­mein­se ge­schie­de­nis van Xan­ten: Het groot­ste ar­che­o­lo­gi­sche open­lucht­mu­se­um van Duits­land ligt op het ter­rein van de Ro­mein­se stad Co­lo­nia Ulpia Trai­a­na.

Tegenwoordig is Xanten een rustig stadje op het platteland; vroeger was het een van de grootste metropolen in de Germaanse provincies van Rome. Colonia Ulpa Traiana was een havenstad aan de Rijn, het was een van de 150 hoogst gelegen steden in het hele Romeinse Rijk en maakte deel uit van de Neder-Germaanse Limes.

Toegankelijke reconstructies op schaal 1:1

Op een schaal van 1:1 vinden bezoekers van het Archeologisch Park Xanten (APX) reconstructies in de vorm van stadsmuren, haventempels of een kolossaal amfitheater. Dit zijn niet slechts coulissen, maar toegankelijke replica's die overeenstemmen met de oorspronkelijke bouwwijze. Hier kunnen bezoekers zich onderdompelen in de levenswijze van de Romeinen, herbeleven hoe zij leefden, werkten en in de arena feestelijke spektakels opvoerden. Terwijl de Romeinse herberg reizigers comfortabele accommodatie met bediening en een warm badhuis biedt, laten de Romeinse ambachtshuizen zien hoe de gewone mensen in Colonia Ulpia Traiana leefden en werkten. In geselecteerde weekends demonstreren smeden en wevers hun ambachten in de werkplaatsen.

LVR-Römermuseum

Niet alleen biedt het park volop gelegenheden tot verwondering, het LVR-Römermuseum toont een unieke combinatie van archeologische beschermingsgalerijen en moderne museumarchitectuur. Het museum is gebouwd op de Romeinse funderingsmuren van de Basilica Thermarum, die de ingangshal van de Romeinse stadsbaden en het grootste gebouw van heel Colonia was. Een permanente tentoonstelling toont originele vondsten zoals wapens en uitrusting van het Romeinse leger uit de stad en de legioenskampen. Tentoonstellingen om aan te raken, uit te proberen en te ruiken laten de wereld van de Romeinen voor de bezoekers tot leven komen. Ook de resten van de Romeinse stadsbaden zijn in de funderingsmuren bewaard gebleven: Bezoekers kunnen de zwembaden, verwarmingskanalen en open haarden bekijken en zich een beeld vormen van de monumentale afmetingen van dit antieke gebouw.

Kaart van NRW

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Xanten, APX, Fundamente des römischen Stadtbades, © Axel Thuenker dgph
Xanten, APX, Außenansicht des LVR-Römermuseums, © Axel Thuenker dgph
Xanten, APX, Römerfest im Amphitheater, © Axel Thuenker dgph
Xanten, APX, Hafentempel, © Axel Thuenker dgph
Xanten, APX, Ausgrabungsstätten beim LVR-Römermuseum, © Axel Thuenker dgph
Xanten, APX, Innenansicht des LVR-Römermuseums, © Axel Thuenker dgph
Xanten, APX, Historische Werkstatt, © Axel Thuenker DGPh
Xanten, APX, LVR-Römermuseum bei Nacht, © Axel Thuenker DGPh

Meer informatie

Nu ontdekken!

Contact

LVR-Archäologischer Park Xanten
Bahnhofstr. 46–50
46509 Xanten

Heenreis

per Google Maps

Openingstijden

Maandag 09:00 - 18:00 uur
Dinsdag 09:00 - 18:00 uur
Woensdag 09:00 - 18:00 uur
Donderdag 09:00 - 18:00 uur
Vrijdag 09:00 - 18:00 uur
Zaterdag 09:00 - 18:00 uur
Zondag 09:00 - 18:00 uur
Vakantie 09:00 - 18:00 uur


Het park en museum zijn gesloten op 24, 25 en 31 december.

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »LVR-Archäologischer Park Xanten«


Jouw contactgegevens

Ik heb kennis genomen van de gegevensbeschermingsverklaring van Tourismus NRW e.V. en ga ermee akkoord dat de door mij verstrekte gegevens elektronisch worden verzameld en opgeslagen om contact met mij op te kunnen nemen.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.