LVR-LandesMuseum Bonn
Bonn
Het LVR-LandesMuseum Bonn nodigt uit om terug te reizen in de tijd: In een van de oudste musea van Duitsland kunnen bezoekers aan de hand van originele vondsten, reconstructies en afbeeldingen dichter bij de prehistorie en de vroege geschiedenis van de mens, de Romeinse tijd en de vroege Middeleeuwen komen. 42.000 jaar oude fossiele resten van de uitgestorven mens Homo Neanderthalensis worden hier bijvoorbeeld tentoongesteld naast Romeinse godenbeelden en grafgiften van een Frankische prins uit de 6e eeuw.
Wanneer het oog dwaalt over de 16 beenderen van het Neanderthaler-skelet dat in 1856 bij kalkafgravingen in Mettmann werd gevonden, waant men zich direct in het wildromantische natuurlandschap van het Neandertal met zijn steile kalkrotsen, smalle kloven en de Düsselbeek. Zo komen ze uit de klei van de Feldhofer Grotte, een grot waar ooit prehistorische mensen leefden. Grafieken, kaarten en foto's in een tentoonstellingsgedeelte van het LVR-LandesMuseum vertellen het verhaal achter de belangrijke vondsten die een beslissende invloed zouden hebben op de evolutietheorie.
Een paar gangen verder wacht de museumgasten al een ander archeologisch hoogtepunt: de grafsteen van de Romeinse officier Marcus Caelius vertelt over de Varusslag. Het is het enige bekende fysieke bewijs van de historische gebeurtenis waarbij drie Romeinse legioenen in de tweede helft van 9 na Christus een beslissende nederlaag leden tegen een Germaans leger. De inscriptie “Bello Variano“ lijkt pas onlangs in de steen te zijn gekerfd. Ongelooflijk, het relikwie heeft de eeuwen vrijwel ongeschonden doorstaan. Het werd in 1620 gevonden op de Fürstenberg in het district Wesel, waar ooit het militaire kamp Vetera stond, en kwam in 1893 als permanente bruikleen van de universiteit van Bonn in de museumcollectie terecht.
Het museumbestand omvat talloze voorwerpen uit de geschiedenis van het leven en de cultuur in het Rijnland, die meer dan 450.000 jaar oud zijn. Het museum, waarvan de vroegste voorganger in 1820 werd opgericht als “Antiquitätenkabinett Rheinisch-Westfälischer Alterthümer“, heeft het altijd tot zijn missie gemaakt om herkomstonderzoek te bevorderen, archeologische schatten te bewaren en voor het publiek toegankelijk te maken. Vandaag vult een kunsthistorische collectie de verrassend gevarieerde inventaris opnieuw aan met schilderijen, grafiek, foto's, beeldhouwwerken en kunstnijverheid.
Bezoekers die geïnteresseerd zijn in de wetenschappelijke studie van geld hebben ook de mogelijkheid om meer te weten te komen over munten, medailles, papiergeld en vervangend geld zoals weegschalen en andere numismatische voorwerpen in het huis dat zich bij het hoofdstation bevindt. Het LVR-LandesMuseum Bonn bezit meer dan 100.000 voorwerpen uit dit vakgebied voor speciale tentoonstellingspresentaties.