Gäste können sich dem weltberühmten Neandertaler in einer Rotunde im Museumsfoyer nähern, © Foto: J. Vogel, LVR-LandesMuseum Bonn.

LVR-Lan­des­Mu­se­um Bonn

Bonn

Het LVR-Lan­des­Mu­se­um Bonn no­digt uit om te­rug te rei­zen in de tijd: In een van de oud­ste mu­sea van Duits­land kun­nen be­zoe­kers aan de hand van ori­gi­ne­le vond­sten, re­con­struc­ties en af­beel­din­gen dich­ter bij de pre­his­to­rie en de vroe­ge ge­schie­de­nis van de mens, de Ro­mein­se tijd en de vroe­ge Mid­del­eeu­wen ko­men. 42.000 jaar ou­de fos­sie­le res­ten van de uit­ge­stor­ven mens Ho­mo Ne­an­der­tha­len­sis wor­den hier bij­voor­beeld ten­toon­ge­steld naast Ro­mein­se go­den­beel­den en graf­gif­ten van een Fran­ki­sche prins uit de 6e eeuw.

Wanneer het oog dwaalt over de 16 beenderen van het Neanderthaler-skelet dat in 1856 bij kalkafgravingen in Mettmann werd gevonden, waant men zich direct in het wildromantische natuurlandschap van het Neandertal met zijn steile kalkrotsen, smalle kloven en de Düsselbeek. Zo komen ze uit de klei van de Feldhofer Grotte, een grot waar ooit prehistorische mensen leefden. Grafieken, kaarten en foto's in een tentoonstellingsgedeelte van het LVR-LandesMuseum vertellen het verhaal achter de belangrijke vondsten die een beslissende invloed zouden hebben op de evolutietheorie.

Een paar gangen verder wacht de museumgasten al een ander archeologisch hoogtepunt: de grafsteen van de Romeinse officier Marcus Caelius vertelt over de Varusslag. Het is het enige bekende fysieke bewijs van de historische gebeurtenis waarbij drie Romeinse legioenen in de tweede helft van 9 na Christus een beslissende nederlaag leden tegen een Germaans leger. De inscriptie “Bello Variano“ lijkt pas onlangs in de steen te zijn gekerfd. Ongelooflijk, het relikwie heeft de eeuwen vrijwel ongeschonden doorstaan. Het werd in 1620 gevonden op de Fürstenberg in het district Wesel, waar ooit het militaire kamp Vetera stond, en kwam in 1893 als permanente bruikleen van de universiteit van Bonn in de museumcollectie terecht.

Het museumbestand omvat talloze voorwerpen uit de geschiedenis van het leven en de cultuur in het Rijnland, die meer dan 450.000 jaar oud zijn. Het museum, waarvan de vroegste voorganger in 1820 werd opgericht als “Antiquitätenkabinett Rheinisch-Westfälischer Alterthümer“, heeft het altijd tot zijn missie gemaakt om herkomstonderzoek te bevorderen, archeologische schatten te bewaren en voor het publiek toegankelijk te maken. Vandaag vult een kunsthistorische collectie de verrassend gevarieerde inventaris opnieuw aan met schilderijen, grafiek, foto's, beeldhouwwerken en kunstnijverheid.

Bezoekers die geïnteresseerd zijn in de wetenschappelijke studie van geld hebben ook de mogelijkheid om meer te weten te komen over munten, medailles, papiergeld en vervangend geld zoals weegschalen en andere numismatische voorwerpen in het huis dat zich bij het hoofdstation bevindt. Het LVR-LandesMuseum Bonn bezit meer dan 100.000 voorwerpen uit dit vakgebied voor speciale tentoonstellingspresentaties.

Kaart van NRW

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Das LVR-LandesMuseum Bonn ist eines der ältesten Museen Deutschlands. Seine Fassade strahlt Modernität aus, © LVR-LandesMuseum Bonn
Das Museum bringt Gästen die Römerzeit nicht nur anhand kleiner Exponate näher, © LVR-LandesMuseum Bonn
Die Dachterrasse des LVR-LandesMuseums bietet einen wunderbaren Ausblick auf die Skyline von Bonn, © LVR-LandesMuseum Bonn
Gäste können sich dem weltberühmten Neandertaler in einer Rotunde im Museumsfoyer nähern, © Foto: J. Vogel, LVR-LandesMuseum Bonn

Meer informatie

Nu ontdekken!

Prijzen

Volwassenen: vanaf € 11,00

Contact

LVR-LandesMuseum Bonn
Colmantstraße 14-16
53115 Bonn

Heenreis

per Google Maps

Openingstijden

Dinsdag 11:00 - 18:00 uur
Woensdag 11:00 - 18:00 uur
Donderdag 11:00 - 18:00 uur
Vrijdag 11:00 - 18:00 uur
Zaterdag 11:00 - 18:00 uur
Zondag 11:00 - 18:00 uur

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »LVR-LandesMuseum Bonn«


Jouw contactgegevens

Ik heb kennis genomen van de gegevensbeschermingsverklaring van Tourismus NRW e.V. en ga ermee akkoord dat de door mij verstrekte gegevens elektronisch worden verzameld en opgeslagen om contact met mij op te kunnen nemen.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.