LWL-Museum für Kunst und Kultur in Münster
Münster
Het LWL-Museum für Kunst und Kultur is een culturele reus omringd door culturele reuzen: Midden in de prachtige oude binnenstad van Münster, in de directe nabijheid van de Prinzipalmarkt met zijn karakteristieke gevelhuizen en bogen, het historische stadhuis als plaats van de Vrede van Westfalen en de beroemde Paulskathedraal uit de 13e eeuw, vertegenwoordigt het de belangrijkste kunstverzameling van Westfalen.
De collectie van het museum omvat 350.000 voorwerpen en de 7500 vierkante meter tentoonstellingsruimte is gewijd aan in totaal 1000 jaar westerse kunst- en cultuurgeschiedenis. In zalen met veel licht leren de bezoekers de middeleeuwse sacrale kunst kennen aan de hand van heiligenbeelden, passiefiguren, liturgische gewaden en paneelschilderingen. Ze verliezen zich helemaal in de renaissance- en barokkunst als ze door de ruime tentoonstellingszalen wandelen en zich vergapen aan schilderijen, grafische werken en beeldhouwwerken van Westfaalse en Nederlandse meesters.
Een hoogtepunt in deze omgeving zijn de schilderijen van de Münster schilderfamilie tom Ring, wiens grootste werkencomplex ter wereld zich in het LWL-museum bevindt. Na de beeldenstorm van de Reformatie in de 16e eeuw – de inbeslagname, beschadiging en vernietiging van voorstellingen van Christus en andere heiligen – waren zij bezig met het herinrichten van kerken en burgerlijke salons. Vandaag kunnen museumbezoekers het statusbewustzijn van de vroege middenklasse en een naar autonomie strevende generatie kunstenaars herkennen, vooral in de zelfportretten van de familie van de schilder.
Maar de kunst van het klassieke modernisme en het heden wordt niet verwaarloosd in de presentatie van het museum, dat sinds 1908 op de Domplatz in Münster is gevestigd. Het voormalige “Landesmuseum für die Provinz Westfalen“, dat sinds 2013 het LWL-Museum für Kunst und Kultur heet, heeft voor liefhebbers van opvallende vormen en sterke kleuren werken van de Rijnlandse expressionist August Macke en de Westfaalse expressionisten Wilhelm Morgner en Peter August Böckstiegel. Het brengt hulde aan groepen als de Brücke en de Blaue Reiter, en introduceert stromingen als de “Nieuwe Zakelijkheid“ via schilders als Otto Dix en Georg Scholz. Kunst na 1945 wordt geëerd met werken van Emil Schumacher of Blinky Palermo. Natuurlijk mag de Zero Art van Düsseldorf met het creatieve uur nul, de invloed van het licht en de puristische esthetiek niet ontbreken.
Internationale openluchttentoontstelling
Reizigers op een culturele rondreis door Münster moeten na een bezoek aan een museum beslist uitkijken naar beelden in de openbare ruimte. Overblijfselen van de zogenaamde Münster Sculpture Projects zijn nog bijna overal in de stad te vinden. Sinds 1977 organiseert LWL-Museum für Kunst und Kultur elke tien jaar deze internationale openluchttentoonstelling. Voor de tentoonstelling maken kunstenaars uit de hele wereld speciaal ontworpen werken op zelf gekozen locaties. Veel van de gemaakte werken zijn permanent te zien en hebben zich als permanente attracties in het stadsbeeld gevestigd.