Besuchende betrachten eines der Bilder der westfälischen Künstlerfamilie tom Ring, © Foto: LWL / Hanna Neander

LWL-Mu­se­um für Kunst und Kul­tur in Mün­ster

Mün­ster

Het LWL-Mu­se­um für Kunst und Kul­tur is een cul­tu­re­le reus om­ringd door cul­tu­re­le reu­zen: Mid­den in de prach­ti­ge ou­de bin­nen­stad van Mün­ster, in de di­rec­te na­bij­heid van de Prin­zi­pal­markt met zijn ka­rak­te­ris­tie­ke ge­vel­hui­zen en bo­gen, het his­to­ri­sche stad­huis als plaats van de Vre­de van West­fa­len en de be­roem­de Pauls­ka­the­draal uit de 13e eeuw, ver­te­gen­woor­digt het de be­lang­rijk­ste kunst­ver­za­me­ling van West­fa­len.

De collectie van het museum omvat 350.000 voorwerpen en de 7500 vierkante meter tentoonstellingsruimte is gewijd aan in totaal 1000 jaar westerse kunst- en cultuurgeschiedenis. In zalen met veel licht leren de bezoekers de middeleeuwse sacrale kunst kennen aan de hand van heiligenbeelden, passiefiguren, liturgische gewaden en paneelschilderingen. Ze verliezen zich helemaal in de renaissance- en barokkunst als ze door de ruime tentoonstellingszalen wandelen en zich vergapen aan schilderijen, grafische werken en beeldhouwwerken van Westfaalse en Nederlandse meesters.

Een hoogtepunt in deze omgeving zijn de schilderijen van de Münster schilderfamilie tom Ring, wiens grootste werkencomplex ter wereld zich in het LWL-museum bevindt. Na de beeldenstorm van de Reformatie in de 16e eeuw – de inbeslagname, beschadiging en vernietiging van voorstellingen van Christus en andere heiligen – waren zij bezig met het herinrichten van kerken en burgerlijke salons. Vandaag kunnen museumbezoekers het statusbewustzijn van de vroege middenklasse en een naar autonomie strevende generatie kunstenaars herkennen, vooral in de zelfportretten van de familie van de schilder.

Maar de kunst van het klassieke modernisme en het heden wordt niet verwaarloosd in de presentatie van het museum, dat sinds 1908 op de Domplatz in Münster is gevestigd. Het voormalige “Landesmuseum für die Provinz Westfalen“, dat sinds 2013 het LWL-Museum für Kunst und Kultur heet, heeft voor liefhebbers van opvallende vormen en sterke kleuren werken van de Rijnlandse expressionist August Macke en de Westfaalse expressionisten Wilhelm Morgner en Peter August Böckstiegel. Het brengt hulde aan groepen als de Brücke en de Blaue Reiter, en introduceert stromingen als de “Nieuwe Zakelijkheid“ via schilders als Otto Dix en Georg Scholz. Kunst na 1945 wordt geëerd met werken van Emil Schumacher of Blinky Palermo. Natuurlijk mag de Zero Art van Düsseldorf met het creatieve uur nul, de invloed van het licht en de puristische esthetiek niet ontbreken.

Internationale openluchttentoontstelling

Reizigers op een culturele rondreis door Münster moeten na een bezoek aan een museum beslist uitkijken naar beelden in de openbare ruimte. Overblijfselen van de zogenaamde Münster Sculpture Projects zijn nog bijna overal in de stad te vinden. Sinds 1977 organiseert LWL-Museum für Kunst und Kultur elke tien jaar deze internationale openluchttentoonstelling. Voor de tentoonstelling maken kunstenaars uit de hele wereld speciaal ontworpen werken op zelf gekozen locaties. Veel van de gemaakte werken zijn permanent te zien en hebben zich als permanente attracties in het stadsbeeld gevestigd.

Kaart van NRW

Otto Mueller

Münster

De tentoonstelling biedt een nieuwe kijk op het werk van de expressionistische kunstenaar op zijn 150e verjaardag. In de tentoonstelling komen gasten…

lees meer

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Besuchende betrachten eines der Bilder der westfälischen Künstlerfamilie tom Ring, © Foto: LWL / Hanna Neander
Werke von August Macke in der Ausstellungsansicht, © Foto: LWL / Hanna Neander
Die Überwasserskulpturen in der Spitze des LWL-Museums für Kunst und Kultur werden eindrucksvoll präsentiert, © Foto: LWL / Sabine Ahlbrand-Dornseif
Blick in den Lichthof im Altbau des Museums, © Foto: LWL / Hanna Neander
Gäste tummeln sich im lichtdurchfluteten Foyer des Museums, © Foto: LWL / Hanna Neander
Altbau und Spitze am Domplatz, © Foto: LWL / Hanna Neander
Josef Albers Supraporten ziehen an der Museumsfassade die Blicke auf sich, © Foto: LWL / Anne Neier
Blick auf das Museum mit Stadtpanorama, © Foto: Elisabeth Deiters-Keul

Meer informatie

Nu ontdekken!

Prijzen

Volwassenen: vanaf € 9,00

Contact

LWL-Museum für Kunst und Kultur
Domplatz 10
48143 Münster

Heenreis

per Google Maps

Openingstijden

Dinsdag 10:00 - 18:00 uur
Woensdag 10:00 - 18:00 uur
Donderdag 10:00 - 18:00 uur
Vrijdag 10:00 - 18:00 uur
Zaterdag 10:00 - 18:00 uur
Zondag 10:00 - 18:00 uur

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »LWL-Museum für Kunst und Kultur«


Jouw contactgegevens

Ik heb kennis genomen van de gegevensbeschermingsverklaring van Tourismus NRW e.V. en ga ermee akkoord dat de door mij verstrekte gegevens elektronisch worden verzameld en opgeslagen om contact met mij op te kunnen nemen.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.