Zeche Ewald in Herten, © Ruhr Tourismus, Jochen Schlutius
Erika Bergheim, © Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.

Eri­ka Berg­heim

Je am­bas­sa­dri­ce voor heer­lijk­he­den in de re­gio Ruhr­ge­bied

Eri­ka Berg­heim, on­der­schei­den kok in het Schlos­sho­tel Hu­gen­poet - res­tau­rant HU­GEN­pött­chen: "Het le­ven is ge­woon te kort: Men moet er­van ge­nie­ten."

Erika Bergheim, onderscheiden kok in het Schlosshotel Hugenpoet - restaurant HUGENpöttchen over genot:

“Helder, creatief en met passie”

In het restaurant HUGENpöttchen op Schloss Hugenpoet verwent chef Erika Bergheim haar gasten. De oorspronkelijk uit Keulen afkomstige en in Essen opgegroeide kok, die ook in Essen haar opleiding heeft gevolgd, is inmiddels een grote naam binnen haar vak. Gastoptredens in de Verenigde Staten bij vermaarde koks zoals Patrick O'Connell of Daniel Boulud hebben haar versterkt in de gedachte, haar eigen weg te gaan en hierbij vooral op verse, regionale producten uit de directe omgeving van het kasteelhotel te vertrouwen. In de eigen kruidentuin kweekt ze haar kruiden en specerijen, die haar keuken een eigen karakter verlenen. Het interieur van het HUGENpöttchen is down-to-earth elegant. De naam van het restaurant is niet alleen een ode aan de eerste eigenaar van het kasteel, de Reichsfreiherr van Nesselrode-Hugenpoet, maar ook aan een ver familielid, de vicomte de Nesselrode. De reislustige vicomte was een grote fijnproever met veel liefde voor culinaire details en garnituren, die in de klassieke kookliteratuur deels tot op heden nog worden behandeld. Deze liefde voor culinaire details deelt ook Erika Bergheim, die ambassadrice voor heerlijkheden voor het Ruhrgebied is.

Genot in Noordrijn-Westfalen?
7 vragen aan … Erika Bergheim

U bent de ambassadrice voor heerlijkheden van de regio Ruhrgebied - waarom eigenlijk?
Ik kom uit de regio Keulen en leef sinds ik acht ben in het Ruhrgebied - het is dus mijn thuis. Hier wonen veel mensen, die willen genieten en kunnen genieten. Ik ben blij, ambassadrice van deze genotsmensen te mogen zijn.

Wat denkt u: Waarom kan men Noordrijn-Westfalen genotsland noemen?
Onze deelstaat biedt het complete culinaire spectrum: Keukenavantgarde, mainstream en klassiek ontmoeten elkaar in de directe omgeving. Dat is erg interessant.

Wat is karakteristiek voor een genotsmens?
Genieten betekent, zich tijd te gunnen, het moment te genieten, het glas wijn en lekker eten bewust te beleven.

U geeft iedere dag 100 procent. Hoe ziet voor u de perfecte culinaire start van de dag eruit?
Een kopje Darjeeling en zelf gemaakte yoghurt met verse vruchten brengen mij op toeren.

U inspireert uw gasten en collega's met uw gerechten. Welke producent in uw regio is de bron van uw inspiratie?
Mijn lievelingsproducent is de Mittelhammshof bij de Baldeneysee, een biologische boerderij.

Heeft u een persoonlijk advies, een speciale tip voor bezoekers van het genotsland Noordrijn-Westfalen?
In Düsseldorf in een echt goed Japans restaurant te zitten met uitsluitend Japanners om je heen is klasse, maar in het Ruhrgebied ook de kunst, voetbal, industrie (-architectuur) met culinaire highlights 's avonds te combineren met een fietstocht langs de Lippe in een restaurant zo lekker eten voorgeschoteld te krijgen, dat je helemaal van de weg komt.

En tenslotte: Uw persoonlijk genotsmotto?
Het leven is gewoon te kort: Men moet ervan genieten.