Jungletiere beim Straßenmalwettbewerb, © Stadt Geldern

In­ter­na­ti­o­na­le straat­schil­de­rin­gen­wed­strijd in Gel­dern

Het we­reld­wijd groot­ste eve­ne­ment voor straat­kunst

Hier kun je zelfs over de kunst­wer­ken lo­pen: Bij de straat­schil­de­rin­gen­wed­strijd aan de Nie­der­r­hein la­ten meer dan 500 straat­kun­ste­naars op een cre­a­tie­ve ma­nier hun kun­nen zien.

De straatschilderingenwedstrijd in Geldern bij Niederrhein  mag op een lange geschiedenis terug blikken: In 1979, ter gelegenheid van het feest rondom het 750-jarig bestaan van de stad kwamen ongeveer 60 straatkunstenaars bij elkaar om het stadsbeeld op een kunstzinnige manier mooier te maken. Uit deze première ontwikkelde zich tot heden het wereldwijd grootste evenement in zijn soort: Inmiddels komen ieder jaar aan het einde van de zomervakantie rond 500 tot 600 internationale straatkunstenaars bij elkaar om de binnenstad te veranderen in een grote open air-galerie. Het kunnen van de kunstenaars wordt zelfs in enkele driedimensionele stukken weergegeven.

De besten der besten moeten zich ieder jaar bewijzen in de “meesterklasse”. Hier stelt een vakkundige jury vast wie de meest getalenteerde, creatieve en technisch begaafde straatschilder is en beloont hem met een fraaie geldprijs. Bezoekers van de straatschildereningenwedstrijd hebben echter ook wat te zeggen: Ieder jaar wordt er een publieksprijs verleend, die de bij de gasten meest favoriete afbeelding eert.

Sinds enkele jaren wordt de internationale straatschilderingenwedstrijd aangevuld met de straatmuziekwedstrijd. De zaterdagavond eindigt traditioneel met een muziekfestival op de markt. Hier vindt op de daarop volgende zondag ook de huldiging van de winnaars plaats, wat muzikaal wordt omlijst.

En aan het einde van de wedstrijd blijven de creatieve straatschilderingen nog een poos behouden voor de burgers en bezoekers van Geldern: Aangezien de afbeeldingen worden verzegeld met een speciale fixatie, heeft de binnenstad een paar weken lang het meest unieke museum voor straatschilderingen ter wereld, waar men letterlijk over de kunst heen mag lopen - maar dat natuurlijk wel in de positieve zin van het woord.

Data: 17 - 18 augustus 2024

www.strassenkunst-geldern.de

Kaart van NRW

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Kunst am Boden, © Stadt Geldern
Vorbereitung für das kommende Kunstwerk, © Stadt Geldern
3D Kunst am Boden, © Stadt Geldern
Künsterlin arbeitet konzentriert, © Stadt Geldern
Jungletiere beim Straßenmalwettbewerb, © Stadt Geldern

Meer informatie

Nu ontdekken!

Zin in meer ont­dek­kin­gen?

De Zeche Hannover (Kolenmijn) in Bochum viert de ExtraSchicht., © RuhrTourismus / Kreklau

Events in Noor­drijn-West­fa­len

lees meer
Diersfordter Wald, © Tourismus NRW e.V.

Nie­der­r­hein

lees meer