Alter Flecken in Freudenberg, © Stadt Freudenberg
Markus Podzimek, © dasnaschwerk., Markus Podzimek

Mar­kus Pod­zi­mek

Je am­bas­sa­deur voor heer­lijk­he­den in de Sie­ger­land-Witt­gen­stein-re­gio

Mar­kus Pod­zi­mek, ei­ge­naar en chef pa­tis­sier in das.na­schwerk in Sie­gen: "Heb ple­zier tij­dens het eten, zo wordt het een ge­not!"

Markus Podzimek, eigenaar en chef patissier in das.naschwerk in Siegen over genot:

“Eten moet leuk zijn en het is ook nog eens een reis waard."

Nadat hij zijn diploma had behaald, besloot Markus Podzimek, als jarenlange familietraditie, een opleiding tot patissier te volgen en genoot zijn opleiding in bedrijven in Zwitserland, Frankrijk en Duitsland - tegenwoordig is hij een meester op het gebied van de patisseriekunst. Hij verwierf internationale roem als patissier, toen hij tijdens de Internationale Patisserie Oskar in Wenen in 2005 de eerste plaats in de wacht wist te slepen. In hetzelfde jaar wist hij zich ook voor het wereldkampioenschap der chocolatiers te plaatsen, de zogenaamde “World Chocolate Masters”. Sinds 2006 presenteert Podzimek in het Naschwerk (das.naschwerk) in Siegen traditionele en moderne confiserie, banketbakkerij evenals patisserie en een lichte mediterrane keuken in een internationale koffiehuissfeer. Zijn creativiteit neemt hij sinds 2013 ook mee in zijn rol als ambassadeur voor heerlijkheden in de Siegerland-Wittgenstein-regio.

Genot in Noordrijn-Westfalen?
7 vragen aan … Markus Podzimek

U bent de ambassadeur voor heerlijkheden van de regio de Siegerland-Wittgenstein - waarom eigenlijk?
Ik kom zelf uit het Siegerland en ben banketbakker en ik wil graag de mooie en lekkere kanten van het Siegerland presenteren aan een breed publiek. Met de kulinaire ambassadeurs Rubenskugel en Rubenstorte, die wij nu sinds een goede tien jaar wereldwijd versturen, hebben we al een begin gemaakt.

Wat denkt u: Waarom kan men Noordrijn-Westfalen genotsland noemen?
Omdat wij in Noordrijn-Westfalen de mogelijkheid hebben, dagelijks een fantastische keuze aan verse ingrediënten uit de diverse regio's van het land te kopen en tal van jonge en ervaren, creatieve koppen hebben, die weten hoe men eersteklas ingrediënten veredelt.

Wat is karakteristiek voor een genotsmens?
Dat is makkelijk: Hij heeft er plezier in, het leven met volle teugen te genieten. Hij geniet van cultuur, lekker eten en de natuur.

U geeft iedere dag 100 procent. Hoe ziet voor u de perfecte culinaire start van de dag eruit?
Een lekkere cappuccino met een croissant met “Chocolatino EXTRA Haselnuss”, mijn zelfgemaakte chocolade-pasta.

U inspireert uw gasten en collega's met uw producten en gerechten. Welke producent in uw regio is de bron van uw inspiratie?
Ik laat dagelijks veel indrukken op mij inwerken. Ik probeer me niet door producenten van afzonderlijke producten te laten inspireren.

Heeft u een persoonlijk advies, een speciale tip voor bezoekers van het genotsland Noordrijn-Westfalen?
Ik denk dat men in Noordrijn-Westfalen en zijn talrijke regio's veel kan ontdekken. Geniet gewoon van de regio waar u zich bevindt en open uw geest voor de culinaire en landschappelijke highlights, die deze regio voor u in petto heeft. Een highlight in het Siegerland-Wittgenstein is natuurlijk de Rothaarsteig en als proviand voor onderweg onze Rubenskugel.

En tenslotte: Uw persoonlijk genotsmotto?
Heb plezier tijdens het eten, zo wordt het een genot!