Blick vom Rheinufer auf Groß St. Martin - Köln, © Oliver Franke, Tourismus NRW e.V.
Michael Gliss, © Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.

Mi­chael Gliss

Je am­bas­sa­deur voor heer­lijk­he­den voor de Keu­len & Rhein-Erft-re­gio

Mi­chael Gliss, ei­ge­naar van het Gliss Caf­fee Con­tor: "Ge­not is ener­gie, pas­sie en mijn da­ge­lijk­se, per­soon­lij­ke mo­tor."

Michael Gliss, eigenaar van het Gliss Caffee Contor over genot:

“Genot is energie, passie en mijn dagelijkse, persoonlijke motor”

Michael Gliss nam zijn eerste stappen in de koffiewereld in 1983, toen hij in Zuid-Frankrijk de mediterrane koffiecultuur leerde kennen, daar mocht werken en zijn passie ervoor ontdekte. Als koffie-pionier geeft hij van Keulen uit met de GLISS® Caffee Gruppe het plezier en genot aan koffieliefhebbers in de hele wereld door. Inmiddels bestaan er drie GLISS-vestigingen in Keulen, Bensberg/Bergisch Gladbach en Frechen - een koffiezaak, een koffiebar en een salon der geneugten - die het centrum van alle activiteiten zijn. Michael Gliss will genieters laten zien, dat koffie tegenwoordig meer dan een “koffiepot met melk uit een blik” is. Hiervoor maakt hij gebruik van alle media-platformen, zoals de presentatie en ontwikkeling van zijn eigen televisieshow “Caffee & Chocolade” en interviews voor radio, televisie en tijdschriften. Met de deelname aan talkshows en de ontwikkeling en presentatie van koffie-cursussen op zijn eigen locaties, maar ook op cruise-schepen, zoals de MS Deutschland - Het Traumschiff - en de MS Bremen van Hapag Lloyd, bereikt hij de koffieliefhebber met zijn tips rondom nog meer koffiegenot. Michael Gliss is ambassadeur voor heerlijkheden voor Keulen & Rhein-Erft.

Genot in Noordrijn-Westfalen?
7 vragen aan … Michael Gliss

U bent de ambassadeur voor heerlijkheden van de regio de Keulen & Rhein-Erft - waarom eigenlijk?
Allereerst ben ik geboren en getogen in Keulen, direct in de Südstadt, dat zorgt al voor een blijvende indruk. Na het gymnasium ben ik direct naar het buitenland gegaan, heb ik Frankrijk gewoond en tenslotte in diverse steden in Duitsland. Daar heb ik na meerdere jaren toch gemerkt, dat ik met hart en ziel aan Keulen en de regio hang en dat hier mijn passie ligt. Bovendien speelt voor mij het genot in Noordrijn-Westfalen een doorslaggevende rol, daarvan wil ik iets doorgeven aan de bezoeker.

Wat denkt u: Waarom kan men Noordrijn-Westfalen genotsland noemen?
Noordrijn-Westfalen is decennialang een regio, waar de mensen uit diverse landen van Europa en de hele wereld hun thuis hebben gevonden. Diens culturele en natuurlijk ook culinaire invloeden met hun diversiteit zijn onmiskenbaar verbonden met onze deelstaat en overal merkbaar, en dat willen wij, de ambassadeurs van de heerlijkheden van de deelstaat, laten zien en samen met de bezoekers ontdekken.

Wat is karakteristiek voor een genotsmens?
Nieuwsgierigheid, openheid en veeeel energie zijn een must voor een genotsmens. Dat legt hij aan de dag, want hij wil altijd weer wat nieuws ontdekken en dit aan andere mensen aanbieden. Hij houd van mensen, hij deelt zich graag mee en deelt het liefste zijn genot-ervaringen, waar hij van mag genieten.

U geeft iedere dag 100 procent. Hoe ziet voor u de perfecte culinaire start van de dag eruit?
Bij mij hangt er veel vanaf, hoe ik mij die dag voel en met welk seizoen we hebben. In de lente en de zomer ga ik als eerste een frisse neus halen in onze tuin bij de vijver, want ik houd van water. Één of twee espresso's met gebrande koffie uit Mexico of Ethiopië en een croissant van mijn lievelingsbakker of als alternatief verse muesli met vruchten, zelf gemaakt, het beste nog met zelf geplukte vruchten. En als het buiten wat koeler is, neem ik graag een “langere” grote kop koffie uit Kenia of Sumatra, misschien met een beetje sojamelk - ik houd ervan - en graag een rozijnenbroodje met door mijn vrouw gemaakte jam van het seizoen. En als het verleidelijk mag zijn, misschien op een feestdag, dan maak ik 's ochtends vroeg al de open haard aan en dan krijg je me er ook niet meer weg.

U inspireert uw gasten en collega's met uw gerechten. Welke producent in uw regio is de bron van uw inspiratie?
Nou dat is makkelijk, bakkerij Mohr in Königsdorf. Meel uit Frankrijk, omgang met de deeg zoals in Frankrijk en stokbrood en vooral croissants zoals in Frankrijk, waarlijk goddelijk. En als het bij mij vlees mag/moet zijn, wat steeds minder vaak het geval is, dan slagerij Jansen in Porz, alles bio/regionaal/demeter. Perfect uitgevoerd, respectvol handwerk. En wat wild betreft, gaat het net zoals bij mijn opa's twee tot drie keer in het seizoen naar Delikatessen Brock, van de familie Rochow, op de Apostelnstraße, meestal zelf gejaagd. Bovendien onze Biokisten-leverancier Bioland Apfelbacher uit het voorgebergte, die altijd uitsluitend groente en fruit van het seizoen levert, gewoon perfect. Hellers Kölsch, de enige bio-Kölsch-brouwer en het enige Kölsch, dat ik graag uit de fles drink, omdat het zoooo lekker is. En als het eens koek, taart of andere zoete heerlijkheden moet zijn, dan gaan we een beetje weg van Keulen; of naar het Naschwerk van de ambassadeur voor heerlijkheden Markus Podzimek in Siegen of naar de ambassadrice voor heerlijkheden Erika Bergheim in het Schloss Hugenpoet in Essen – beide op hun manier verleidelijk en onoverwinnelijk. Mijn lievelingsrestaurant is sinds jaren het eliA op de Bachemer Straße in Keulen. Griekse mediterrane keuken, actueel en met een klein vleugje avantgarde, ambachtelijk met de wijnen erbij helemaal niet te verbeteren, om helemaal bij weg te smelten. En verder alle levensmiddleen samen bij de kleine biowinkel in Veedel of ook bij het grotere “temma” in de Südstadt.

Heeft u een persoonlijk advies, een speciale tip voor bezoekers van het genotsland Noordrijn-Westfalen?
Waar ik voor kies? Ik blijf in mijn thuisstad Keulen. Mijn tip om mee te beginnen is de genieter-toer met gids van de agentuur “Sehenswert”, die een klassieke rondleiding door Keulen combineert met spannende genieter-stations, leerzaam en vermakelijk. Één of een paar glaasjes Kölsch in het Brauhaus Schreckenskammer van 1442, in één van de oudste brouwerijen in Keulen. Het bier wordt hier gebrouwen zonder toevoeging van koolzuur. Zo motiveert de langste trap van Noordrijn-Westfalen, de 533 tredne van de dom van Keulen, omhoog en weer omlaag. Een bezoek aan de Kronleuchtersaal van de Keulse kanalisatie, waarin ook concerten plaats vinden, kan dan ook nog mee op het programma. Vervolgens naar de Kölner Zoo, die ieder seizoen en voor iedere leeftijd spannende onderwerpen te bieden heeft. En wat ook niet mag missen, zijn de Rievkooche bij “Imbiss Strohhut” in Ehrenfeld. En wie de calorieën dan weer kwijt wil worden, neemt deel aan een Segway-toer met gids door Keulen. En vervolgens valt men doodmoe in het bed.

En tenslotte: Uw persoonlijk genotsmotto?
“Vermijd de onlust” vrij naar Epicurus