Kudde wilde paarden uit Dülmen, © Tourismus NRW e.V.

Tocht 1: Wild en luxu­eus - de schoon­heid van het Mün­ster­land


Wil­de fla­mingo's, rui­ge Hoog­lan­ders en trot­se wil­de paar­den

De eerste natuurtocht als belevenis loopt dwars door het Münsterland en last een korte pauze in het Sauerland in. Je ziet er wilde dieren en zeldzame planten, wandelt door veen- en heidelandschappen en doorkruist rivieren en beken.

Flamingos im Zwillbrocker Venn, © Biologische Station Zwillbrocker Venn

Dag 1 Fij­ne fla­mingo's en ste­vi­ge Hoog­lan­ders


Via hei­de­land­schap­pen op weg naar wil­de die­ren

Wie denkt dat in Noordrijn-Westfalen geen wilde dieren te vinden zijn, kan direct op de eerste dag van de  tocht door het Münsterland worden overtuigd van het tegendeel. Onze tocht start in het veen en de heide van het Zwillbrocker Venn. Nauwelijks te geloven, maar het natuurreservaat is ieder jaar het reisdoel van een paar heel bijzondere vakantiegangers: vanaf maart vertoeven flamingo's tussen de heidebloemen en schapen gedurende de zomer in Noordrijn-Westfalen en voelen zich er heerlijk op hun gemak. Wie de vrolijk gekleurde vogels wil observeren, heeft tot augustus ieder jaar weer de tijd - daarna trekken ze verder naar Nederland.

Ook het Witte Venn biedt natuurvrienden de mogelijkheid heel bijzondere dieren te observeren - hierbij heb je echter wel een grote portie geduld nodig. Wie zich tussen de veenkikkers en het wollegras op de uitkijk gaat, kan met een beetje geluk in het wild levende Hooglanders ontdekken. De schuwe wildharige dieren verstoppen zich graag in de dichtbegroeide bossen en donkere meren van het Witte Venn en zorgen ervoor dat een ontmoeting een zeldzame en unieke belevenis is. Maar ook floravrienden kunnen hun hart ophalen in het veenlandschap: als je oplettend bent, zie je zeldzame platne zoals de zonnedauw.

Een paarse zee van heidebloemen zo ver je kunt kijken, zandige paden en bizarre jeneverbeshagen - de Westruper Heide bij Haltern am See is een populaire locatie voor natuurliefhebbers en het volgende station op de route. In de maanden juli en augustus, als de heide zijn volle bloeiende pracht toont, vind je hier ook de gladde slang en de boomleeuwerik. Ook zeldzame planten zoals de jeneverbesstruik of de dopheide hebben hier hun plekje gevonden. De perfecte plek voor uitgestrekte wandelingen op smalle paden en over kleine duinen.

www.muensterland-tourismus.de/zwillbrocker-venn | www.ahaus.de |
www.westruper-heide.de

Wilde paarden uit Dülmen, © Tourismus NRW e.V.

Dag 2 Wil­de paar­den en cul­tuur


Van de kop­pel in de soe­ve­rei­ne tui­nen

Op dag twee gaat de zoektocht naar wilde dieren in Noordrijn-Westfalen verder. In het natuurreservaat Merfelder Bruch, in de buurt van Dülmen, heb je dan ook al snel succes: Een gigantische kudde wilde paarden last een pauze in op de uitgestrekte weiden. Dicht bij elkaar knabbelen ze aan elkaar en verjagen de vliegen met hun borstelige staart. De kleine paarden met grijze of bruine kleur zijn niet echt groot, maar wel ontzettend robuust. Het is het enige paardenras in Europa, dat altijd in het wild heeft geleefd. De kudde in de Merfelder Bruch telt rond 400 dieren. De wandeling met de boswachter binnen de omheining is een echte aanrader. Hier kunnen alle nieuwsgierigen de paarden van heel dichtbij zien en een heleboel te weten komen over de temperamentvolle dieren.

Maar niet alleen de paarden leven hier in het wild, ook damherten, schapen en kleine schapen hebben hier een plekje gevonden. De ongerepte natuur van het natuurreservaat nodigt uit, van lange wandelingen te genieten: Venen, heiden, berkenhagen en naaldbossen zorgen voor een gevarieerde belevenis.

Van natuur naar cultuur: Niet ver van de Merfelder Bruch staat het Kasteel Nordkirchen, dat ook wel het 'Westfaalse Versailles' wordt genoemd. De weelderig aangelegde tuinen behoren tot de mooiste tuinen van Europa. Tijdens het weekeinde en feestdagen kunnen bezoekers het indrukwekkende kasteel met zijn prachtige zalen en weelderige stuc tijdens rondleidingen bezichtigen.

www.muensterland-tourismus.de | www.duelmen.de

  • Sculpturen in het park van de waterburcht van Nordkirchen, © Oliver Franke, Tourismus NRW e.V.
    Gebietsansicht auf das Zwillbrocker Venn, © Biologische Station Zwillbrock e.V.
    Menschen auf einer Brücke im Klostermersch, © Antje Zimmermann
  • Schloss Nordkirchen im Münsterland, © Oliver Franke, Tourismus NRW e.V.
    Kudde wilde paarden uit Dülmen, © Tourismus NRW e.V.
    Flamingos im Zwillbrocker Venn, © Biologische Station Zwillbrocker Venn