Hennes IX, mascotte van 1. FC Köln, © Kölner Zoo

Fun facts over voet­bal­land NRW


Unie­ke bij­zon­der­he­den en eeu­wi­ge re­cords

Waar zijn doelpunten voor het eigen team een reden tot klagen? Welke heilige is fan van FC Schalke 04 en welke clubs hebben NRW vereeuwigd in een top tien aller tijden? In onze verzameling gekke voetbalfacts uit Noordrijn-Westfalen krijgt men een antwoord op deze vragen – en meer. De zeven fun facts bevatten alternatieve, maar grappige weetjes die een glimlach op het gezicht toveren en misschien zelfs erkende kenners iets nieuws zal leren.

St. Aloisius kerkraam, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.

Fun facts


Ze­ven fun facts die je doen glim­la­chen en je ver­ba­zen

1. In Keulen mekkert men na een doelpunt
Een doelpunt is een reden om te vieren, niet om te mekkeren? Bij de thuiswedstrijden van FC Köln sluit het een het ander niet uit: Als Keulen een doelpunt scoort, weerklinkt in het stadion het "Meeeeeeh" van Hennes de bok, de Keulse mascotte.

2. Een heilige met voetbalkousen en een bal
Wie wil weten welke status voetbal in Gelsenkirchen heeft, kan een kijkje gaan nemen in de Sint-Jozefskerk: Een glas-in-loodraam daar toont St. Aloysius met voetbalschoenen, -kousen en een bal.

3. Vrije trap in de dom
Aan het begin van elk voetbalseizoen wordt er gezongen, gebeden en zelfs een balletje getrapt in de Keulse Dom: Tijdens een oecumenische dienst vragen fans van FC Köln om Gods zegen voor een goed seizoen en fairplay. Er mag zelfs een bal door het schip worden geschopt, wat anders ten strengste verboden is.

4. Recordoverwinning met NRW-clubs
De grootste overwinning in de geschiedenis van de Duitse Bundesliga is een exclusief NRW-product: in het seizoen 1977/78 won Borussia Mönchengladbach met 12:0 van Borussia Dortmund.

5. Een middel voor of tegen voetbalkoorts?
Hier dekt de naam de lading niet: Bayer Leverkusen wordt in Spanje "Las Aspirinas" genoemd als verwijzing naar het succesproduct van sponsor Bayer. Maar in tegenstelling tot de koortsverlagende pijnstiller, zorgt het Bundesliga-team er momenteel voor dat de voetbalkoorts stijgt.

6. NRW staat altijd aan de top
Met Borussia Dortmund, Borussia Mönchengladbach, Schalke 04, 1.FC Köln en Bayer Leverkusen staan vijf clubs uit NRW in de top tien van het Eeuwige Klassement. In totaal staan er 18 clubs uit Noordrijn-Westfalen in het klassement, die als een graadmeter voor het succes en de consistentie van Bundesliga-clubs door de jaren heen wordt beschouwd.

7. Voetbal op de alpenweide
In het stadion van Bielefeld groeit gras en met de heuvels van het Teutoburgerwoud zijn er ook enkele hoogtes die een prachtig uitzicht bieden – maar niemand weet precies waarom het stadion van Arminia Bielefeld een “alpenweide“ wordt genoemd.  Eén ding is zeker: ook al werd het terrein in de jaren 20 van de vorige eeuw van een boer gekocht, het ligt helemaal niet op het platteland, maar midden in het centrum van de stad. En dat is ook een bijzonderheid.

Af­speel­lijst voor Eu­ro 2024

Zo klinkt voet­bal in NRW

De­ze ene lief­de ...

Schalke pub in Gelsenkirchen, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.

22 voet­bal­lo­ca­ties

lees meer
Gelsenkirchen Halde Rheinelbe, © Ruhr Tourismus, Dennis Stratmann

Voet­bal­ge­voel

lees meer
Voetbal op Phoenix West, Dortmund, © Ruhr Tourismus, Dennis Stratmann

Voet­bal in NRW

lees meer