Schalke pub in Gelsenkirchen, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.

22 voet­bal­lo­ca­ties


Cur­ry­worst en ker­ke­lij­ke kunst, ver­ha­len en ge­voe­lens

Voetbal is geliefd en wordt beleefd in Noordrijn-Westfalen: deze solidariteit is op talloze plaatsen in de deelstaat voelbaar. In de vier gaststeden van Euro 2024 in het bijzonder, Dortmund, Düsseldorf, Gelsenkirchen en Keulen, maar ook in vele andere steden, kan men verschillende vormen van voetbalenthousiasme ervaren, soms gezellig bij een biertje of curryworst met uitzicht op het stadion of trainingsveld, soms sportief-actief met een (virtuele) bal, maar altijd vol verhalen en emoties. Ga met ons mee op ontdekkingstocht naar 22 heel bijzondere voetballocaties in NRW.

Het voetbalstadion van de 1e FC Keulen, © KölnTourismus / Dieter Jacobi

In (en rond) Keu­len


Wa­pen­dier en we­reld­kam­pi­oen

Op bezoek bij “Hennes IX“; Keulse zoo

De bok “Hennes IX“ woont in het zogenaamde “bokkenhuisje“ in de Keulse zoo. Hij is het wapendier van 1. FC Köln en waarschijnlijk de beroemdste sportmascotte van Europa. Hij heeft zijn naam te danken aan de voormalige speler-coach Hennes Weisweiler. Hennes heeft zelfs zijn eigen Rheinenergiestadion in zijn verblijf. Een miniatuurreplica van het stadion van Keulen. Waarom breng je Hennes geen bezoekje – en hoor je hem mekkeren?
www.koelnerzoo.de

Dineren waar FC traint; Geißbockheim

Barkrukken met het clublogo en collages van spelerspersoonlijkheden aan de muur – in het clubhuis van 1. FC Köln kan men eten en drinken waar de spelers van de FC trainen. Vanaf het terras heeft men uitzicht op de groene gordel en het trainingsveld van de profvoetballers.
www.geissbockheim-fckoeln.de

“Liefde kent geen liga“; Krein's sportclausule

Spelerscontracten worden hier met een handdruk afgesloten en talloze profvoetballers zijn hier te gast geweest en hebben handtekeningen en groeten achtergelaten op vaantjes, foto's en handtekeningenkaarten. Krein's sportclausule is echt uniek en de ideale plek om samen naar een wedstrijd van 1.FC Köln te kijken.
www.gaffel.de/gastronomie/kreins-sportklause

Speel zelf; Keulse tafelvoetbalfabriek & Keulse tafelvoetbalcompetitie

Of men nu een crack bent of een beginner – in de Keulse tafelvoetbalcompetitie (KKL) telt maar één ding: zin om te gokken! Amateurteams en tafelvoetbalgroepjes hebben zich georganiseerd in een kleurrijke competitie die hun wedstrijden in hun eigen stamkroeg spelen. Als men niet meteen een tafelvoetbalploeg wil vormen, kan men ook langskomen voor een partijtje of twee in de Keulse tafelvoetbalfabriek – bij de open dubbels, het vrij spel of het Nopro Party-toernooi.
www.kickerligakoeln.de

De wereld van de sport; Duits sport- en olympisch museum

Een in woede vernielde tennisracket van Boris Becker, gesigneerde bokshandschoenen van Muhammad Ali en voetbalschoenen van Lukas Podolski. De wereld van de sport, van de oudheid tot nu, vindt men in het Duitse sport- en olympisch Museum in Keulen.
www.sportmuseum.de

Te gast bij Poldi; voetbalvelden & kebabkraampjes

Wereldkampioen Lukas Podolski heeft in Keulen in totaal zes straatvoetbalvelden laten aanleggen. Voetbalfans kunnen naar hartenlust op deze voetbalvelden spelen. Er zijn ook regelmatig trainingen voor kinderen en jongeren met professionele coaches. Als je maag daarna rommelt, kan men zich tegoed doen aan heerlijke kebabspecialiteiten in een van de kebabzaken van Lukas Podolski – en als toetje is er ijs bij Ice Cream United, het ijssalon van het wereldkampioen voetbal.
www.poldisstrassenkicker.de | www.instagram.com/icecreamunited | www.mangal-lp10.de

Fortuna Büdchen Düsseldorf, © Düsseldorf Tourismus

In (en rond) Düs­sel­dorf


Drink­hal en tra­di­ties

Cult voor de wedstrijd; “Fortuna-Büdchen“ & Rijnwandeling

Deze drinkhal is een favoriete ontmoetingsplaats voor voetbalfans om overwinningen te vieren en nederlagen te betreuren. De in de kleuren van Fortuna 1895 Düsseldorf geschilderde kiosk ligt direct aan de oever van de Rijn en is het perfecte startpunt voor de Rijnwandeling, het pad langs de Rijn naar het stadion.
www.visitduesseldorf.de/attraktionen/fortuna-buedchen

Legendes en cafécultuur; Paul Janes-stadion

De voetbalziel van Düsseldorf leeft hier in Flingern. Naast het Paul Janes-stadion, vernoemd naar een legendarische verdediger en helaas niet toegankelijk voor het publiek, vindt men hier in de voormalige arbeiderswijk nog echte cafés en een cafécultuur. Naast de “1:0“ en de “Zum Goldenen Fass“ heeft de “Bar 95“ een speciale status omdat het direct aan het stadionterrein ligt. Hier klopt het hart van Fortunen.
www.f95.de/tickets/paul-janes-stadion/historie

Curry Heinz, © Tourismus NRW e.V. Foto Holger Hage

In (en rond) Gel­sen­kir­chen


Cur­ry­worst en ker­ke­lij­ke kunst

God en voetbal; kerk & pelgrimsroute

De Sint-Jozefskerk is een populaire ontmoetingsplaats voor gezamenlijke pelgrimstochten naar het stadion. Er is een glas-in-loodraam met een afbeelding van St Aloysius. Hij draagt voetbalschoenen en blauwwitte voetbalkousen. Voor hem ligt een voetbal. De ideale plek om een schietgebedje tot de voetbalgod te richten en voor elke wedstrijd een blauwwitte kaars aan te steken.

Overigens is St. Jozef maar het startpunt van de pelgrimsroute “God en voetbal“. De “Extratour 04“ maakt deel uit van het ongeveer 250 kilometer lange netwerk van pelgrimsroutes in het bisdom Essen. Wandelaars kunnen hier de voetbalmythe van Schalke volgen.

Wie zin heeft in een rondleiding door het oude stadsdeel van Schalke en Gelsenkirchen en de “Schalke-mythe“ wil beleven, moet zeker Olivier Kruschinski vergezellen. Kruschinski is een Schalke-fan en voor hem is Schalke een groot openluchtmuseum en voetbalpelgrimsoord.

www.11km.de/kirchenfenster-mit-dem-heiligen-aloisius-gelsenkirchen-schalke/ | www.bistum-essen.de/pressemenue/artikel/neuer-pilgerweg-in-gelsenkirchen-verbindet-gott-und-fussball | www.mythosschalke.de

Aan de toog; clubhuis Bosch 04

Donker hout en een dikke toog, het Schalke-logo is alomtegenwoordig. Het “Bosch“ café – het clubcafé van FC Schalke 04 – straalt rustieke gezelligheid uit. Wat te denken van een Stauder op de voormalige favoriete stoel van Ernst Kuzorra? Een schild markeert de bank waar de Schalke-legende ooit regelmatig zat. Het café ligt vlak naast de voormalige hoofdingang van de Glückauf-Kampfbahn, waar Schalke tot 1973 speelde. Het is de moeite waard om hier een wandeling te maken.
www.vereinslokal-bosch.de

Snackbar met een hart; Curry Heinz

Zijn snackbar ligt in de schaduw van de Schalke Arena. Carsten Heinz Richter, alias Curry Heinz, staat in het hele Ruhrgebied bekend om zijn open en vriendelijke manier van doen en zijn uitstekende curryworst. Een echte original. Een bezoek is quasi een must als men in Gelsenkirchen is.

Oberliga-braadworst; stadion Lohrheide

Vlak naast Gelsenkirchen, bij Wattenscheid 09 in stadion Lohrheide, vindt men een van de beroemdste braadworsten van het land. Zelfs de twee legendarische voetbalpresentatoren Arnd Zeigler en Ulli Potofski hebben het geproefd en zijn sindsdien overtuigde Wattenscheid worstfans. En Jürgen Klopp meldt ook dat elke keer hij als coach naar de Lohrheide is geweest om een wedstrijd te bekijken, het water hem al een paar kilometer in de mond liep voordat hij de parkeerplaats bereikte.
www.sgwattenscheid09.de/lohrheidestadion

Duits voetbalmuseum Dortmund: Schatkamer met vitrines, © Johannes Höhn

In (en rond) Dort­mund


Gro­te emo­ties en ge­koel­de drank­jes

Triomfen, tranen en trofeeën; Duits voetbalmuseum

Olli Bierhoff scoort het gouden doelpunt, Duitsland leidt in de rust met 5:0 tegen Brazilië en plotseling hoor je dat Rahn van achteruit had moeten scoren. De geschiedenis komt tot leven in het Duitse voetbalmuseum. De emoties lopen hoog op. En in de schatkamer van het museum vindt men de beste voetbaltrofeeën – inclusief de originele wereldbeker. Dicht genoeg om aan te raken. 

Dicht bij de club; stadionrondleidingen

Wandel over de zuidelijke tribune, de legendarische “Gele wand“, neem een kijkje in de kleedkamer van zijn favoriete speler of loop door de spelerstunnel het veld op – niet alleen in het Signal Iduna Park in Dortmund – het grootste voetbalstadion van Duitsland – kan men een unieke stadionrondleidingen beleven en zo op een andere manier dicht bij zijn club komen. Overigens bieden ook andere grote clubs in NRW rondleidingen door hun thuisstadions aan: https://www.nrw-tourismus.de/fussballland-nrw#fussballinnrwerleben.
www.event.bvb.de/Stadiontour/Alle-Touren

Cult curryworst; snackbar "Gourmet Stäbchen

Versnaperingen voor de thuiswedstrijd: Iedereen die over de Hohe Straße naar het stadion loopt, komt vanzelf langs deze cult snackbar voorbij. Men kan hem niet missen, dankzij de zwart-gele BVB-graffiti. Een speciaal hoogtepunt: de zelfgemaakte pittige currywurstsaus.

Bier met uitzicht op het stadion; biertuin in het Rote Erde-stadion
Zin in een koel biertje in een voetbalsfeer? De biertuin in het historische Rote Erde-stadion ligt aan de voet van het Signal Iduna Park. Het biertuinseizoen begint hier zodra de lente aanbreekt. Dan kan men hier bij mooi weer stoppen en genieten van een koel drankje met uitzicht op het oude en nieuwe stadion.
www.biergartenroteerde.de

De bakermat van BVB; restaurant Pommes Rot Weiß

De plek waar het allemaal begon: BVB 09 werd op 19 december 1909 opgericht en het legendarische restaurant “Der Wildschütz“, op een steenworp afstand van de Borsigplatz, was de bakermat van de legendarische titelvieringen van BVB. Vandaag bevindt zich hier de snackbar “Pommes Rot Weiß“.
www.pommes-rot-weiss-dortmund.de
 

Fietsen door de voetbalgeschiedenis

De speciaal ontwikkelde 27 kilometer lange fietsroute "Voetbal in het hart" leidt langs belangrijke stations in de voetbalgeschiedenis van Dortmund en geeft inzicht in de geschiedenis van de oprichting en ontwikkeling van BVB. Toeristische attracties zoals de Dortmunder U of het Phoenixmeer liggen ook langs de route.
www.dortmund.de

Doelenmuur leuk voetbal Neuss, © Tourismus NRW e.V.

En wat nog meer?


Zwe­ven, kij­ken, doel­pun­ten ma­ken

Stadion in de zoo; Wuppertal

“Volgende halte: zoo/stadion!“ Met de hangbaan naar het stadion is uniek in de wereld. Maar geen enkel probleem in Wuppertal. Neem de verhoogde spoorweg naar de poorten van Wuppertaler SV. Met zijn historische gevel is het stadion bijzonder indrukwekkend. Plan daarna zeker een bezoek aan de zoo of wandel door de villawijk en bewonder de prachtige oude gebouwen uit de Wilhelminische tijd.
www.wsv1954.de/stadion-am-zoo

Rondleiding door de buurt; Bielefeld

Ga met ons mee op een rondleiding door het trendy westen van de stad. Hier draait alles om cafécultuur, straatkunst en natuurlijk voetbal. Inclusief Arminia, waarvan het stadion midden in de stad ligt en onder fans liefkozend “de alpenweide“ wordt genoemd. Misschien omdat het wordt omringd door de bergen van het Teutoburgerwoud.
www.bielefeld.jetzt/kiez

Met de fiets of met de auto; NRW-voetbalroute

Noordrijn-Westfalen heeft een grote voetbaltraditie. Langs de NRW-voetbalroute kan men naar relevante plaatsen fietsen of rijden. Ze verbindt de voetbalgeschiedenis van de deelstaat met culturele hoogtepunten en bijzondere bezienswaardigheden. Men zal versteld staan van wat er allemaal te ontdekken valt.
www.komoot.com | www.adac-clubleben.de/dfr

Dribbelen bij het monument; Bökelberg in Mönchengladbach

Op de voormalige locatie van Bökelberg-stadion is een woonwijk gebouwd. De terrassen van de voormalige noord- en zuidbocht en die van de hoofdtribune zijn bewaard gebleven en zijn nu als openbaar groen geïntegreerd in de omliggende woonwijk. Een groot kunstgrasveld, een schijnwerpermast, betonnen trappen als staantribune en een scorebord met een fictieve eindstand van “1:0 voor Borussia“ nodigen nog steeds uit om vandaag naar de wedstrijd te komen kijken.

www.deinmg.de/project/boekelberg-denkmal | www.kuladig.de/Objektansicht

Verloren plaats Matthias-Stinnes-stadion; Essen

Het nationale vrouwenvoetbalteam speelde hier ooit hun eerste (onofficiële) interland tegen Nederland. Ooit was het een paradepaardje, maar vandaag de dag is er niet veel meer van over: de kleedkamers, het clubhuis en het kaartjesloket liggen in puin, de tribunes zijn overwoekerd door onkruid en het veld is verhard – een echte verloren plek met een bijzondere sfeer.
www.11km.de/stadion-mathias-stinnes-essen

Voetbalgolfen; verschillende locaties

Voetbal? Golf? Nee, voetbalgolf. Deze relatief nieuwe sport combineert voetbal en golf. Het doel is om met zo min mogelijk schoten de voetbal over obstakels en in gaten in de grond of doelen te schieten. Ga jij de uitdaging aan? Men kan het op verschillende locaties in jouw NRW uitproberen.
www.alpenpark-neuss.de/funfussball.html | www.rhein-erft-tourismus.de | https://www.soccerpark-westfalen.de/ | www.fussballgolf-niederrhein.de | www.soccerpark-detmold.de

Af­speel­lijst voor Eu­ro 2024

Zo klinkt voet­bal in NRW

De­ze ene lief­de ...

Hennes IX, mascotte van 1. FC Köln, © Kölner Zoo

Fun facts over voet­bal­land NRW

lees meer
Schalke pub in Gelsenkirchen, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.

22 voet­bal­lo­ca­ties

lees meer
Voetbal op Phoenix West, Dortmund, © Ruhr Tourismus, Dennis Stratmann

Voet­bal in NRW

lees meer