Gelsenkirchen Halde Rheinelbe, © Ruhr Tourismus, Dennis Stratmann

NRW is voet­bal. Voet­bal is NRW.


Af­trap voor een lief­des­ver­haal

Alles of niets! Er zit niets tussenin. Zwart-geel wordt nooit blauw-wit en liefde voor Keulen zal nooit veranderen in enthousiasme voor Mönchengladbach. Als men eenmaal trouw aan een club hebt gezworen, dan blijft men er ook bij, zelfs als ze onderaan het klassement staan. Want in het Rijn- en Ruhrgebied is voetbal niet zomaar een sport. Voor de mensen hier is voetbal passie, een manier van leven, een identiteit.

Een verhaal over integratie en een thuisgevoel, over geluk en heilige overwinningen. Van goede en slechte dagen. Voetbal is vreugde en tranen, uitjouwen en dribbelen, voetbalveld en bananenflank. Voetbal is elke zaterdag in het stadion. Champions League en regionale competitie. Staanplaatsen en stadionworst. Voetbal is NRW. En NRW is voetbal.

St. Aloisius kerkraam, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.

"Schalke-fan zijn is een deel van mijn identiteit. "
Olivier Kruschinski draagt een tatoeage van het raam van de Sint-Jozefkerk in Gelsenkirchen op zijn kuit. Het toont St. Aloisius met voetbalschoenen, -sokken en een bal. 

Eer­lijk en on­ver­bloemd

Het was precies vier minuten en 38 seconden. Zo lang was FC Schalke 04 in 2001 Duits voetbalkampioen. De fans bestormden het veld, omhelsden elkaar en vierden hun team. Totdat het na vier minuten en 38 seconden weer voorbij was. FC Bayern München werd kampioen na nog een doelpunt – en het leven ”op Schalke” ging gewoon door.

Olivier Kruschinski is hier thuis, in de gelijknamige wijk in Gelsenkirchen. De familieman, wiens zoon nog voor hij een voornaam een lidmaatschapskaart bij de “Knapen" had, zegt: "Alleen wie het verleden kent, kan het heden begrijpen en de toekomst vormgeven." Daarom neemt hij regelmatig gasten mee naar de geboorteplaatsen van zijn club. Sommige hoeken van de stad zien er vandaag de dag nog steeds een beetje vergeeld uit, zoals de foto's uit de jaren 30, toen de mijnbouw voetbalgrootheden als Ernst Kuzzora en Fritz Szepan voortbracht en mensen op zondag eerst naar de kerk en dan haar het voetbal gingen. Met andere woorden, sommige straten hebben betere dagen gekend. Maar dat hoort ook bij het Ruhrgebied – en bij voetbal. Smerig, eerlijk, onverbloemd.

Kruschinski Glückauf Kampfbahn, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.

God & voet­bal

Pelgrims kunnen de voetbalmythe van Schalke volgen op de Extratour 04. Bezinnen. En voor de volgende overwinning bidden. Het startpunt is de Sint-Jozefkerk, direct aan de Schalke Meile, die voor elke thuiswedstrijd van FC Schalke 04 speciaal voor voetbalfans wordt geopend. Hier worden dan blauw-witte kaarsen aangestoken en de blik gaat omhoog naar het raam met de heilige Aloisius, beschermheilige van de jeugd, die met een blauw-witte voetbal is uitgerust. De pelgrimsroute is 14,7 kilometer lang. Het begint met de ”eerste helft": het gaat langs de "Schalke Meile", die 's avonds en 's nachts blauw-wit is verlicht, de "Gehweg der Legenden", de voormalige tabakszaak van Ernst Kuzorra en "An Gott kommt keiner vorbei"-Stan Libuda naar de Glückauf-Kampfbahn, de voormalige thuisbasis van FC Schalke 04. Na de Veltins-Arena begint de "tweede helft": het noordelijke deel brengt veel natuur met zich mee.
www.outdooractive.com

Land van 1.000 der­by­'s

De Schalke-fans mijden normaal gesproken de naburige stad Dortmund, waar zwart-geel de "enige ware liefde" is en bijna een derde van alle fans in het stadion op de zuidelijke tribune zitten als onderdeel van de "gele muur", wat zorgt voor een uitstekende sfeer bij thuiswedstrijden van BVB. Maar als de grootste derby van het Ruhrgebied in Dortmund plaatsvindt, zijn de jongens zeer gemotiveerd en staat de hele regio onder stroom. De situatie is vergelijkbaar met Keulen en Mönchengladbach, maar daarover later meer. Geweldige sport vindt hier niet alleen plaats voor 80.000 mensen in het grootste stadion van Duitsland, maar ook in een museum. In het Deutsches Fußballmuseum (Duitse voetbalmuseum) naast het hoofdstation van Dortmund brengt de "spelerstunnel" je midden in de actie. Daarnet moest Rahn nog schieten, maar toen verrekte Ballack de kuit en hief Mario Götze de WK-trofee van 2014 op.

In Essen zijn mensen trouw aan "rood- wit". En ook hier wordt geschiedenis geschreven. „Mythos und Moderne. Fußball im Ruhrgebiet“ is de titel van een grote tentoonstelling die tot 20 mei 2024 loopt in de kolenwasserij in Zeche Zollverein, met meer dan 450 deels nooit eerder vertoonde foto's uit het verleden, toen de "arbeiderssport" uit Engeland zich rond de mijnen in het Ruhrgebied vestigde.

De mijnen zijn al lang verdwenen. Maar het voetbal is gebleven. En er zijn mensen zoals Olivier Kruschinski in elke stad. Niet alleen "op Schalke" en bij Borussia Dortmund. Ook in Bochum en Bielefeld, Leverkusen en Keulen. De kathedraal en 1. FC Köln, centrale knooppunten in de Rijnmetropool, komen zelfs samen aan het begin van elk seizoen: Al enkele jaren vieren duizenden FC-fans een misviering voor de eerste thuiswedstrijd. Sjaals en truien zijn op deze dag nadrukkelijk welkom in de kathedraal en het zingen van clublied met orgelbegeleiding staat vast op het programma. Het is heel goed mogelijk dat een deel van de devoties zal gaan over de volgende derby tegen Borussia Mönchengladbach, want dat is het moment waarop het vrolijk Rijnlandse karakter even serieus wordt. En zelfs in Düsseldorf, waar Fortuna elk seizoen vecht voor promotie of degradatie, blijven de fans trouw aan hun club. Ongeacht of ze in de regionale of Bundesliga spelen, en ook al zijn ze gewend aan verdriet. Zelfs de zwaarste nederlaag is bijna vergeten tegen de tijd dat ze een biertje delen in het café.

  • Dortmund Voetbal Museum, © Johannes Höhn, Tourismus NRW e.V.
    Quartiersbüro Schalker Meile, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
    Oude binnenstad Düsseldorf, © Tourismus NRW e.V., Johannes Höhn
  • Fortuna Büdchen Düsseldorf, © Düsseldorf Tourismus
Halde Rungenberg, Gelsenkirchen, © Ruhr Tourismus, Dennis Stratmann

Ta­fel­voet­bal op ca­fé

In NRW wordt niet alleen in de grote stadions gevoetbald, gejuicht en gehuild, maar op elke straathoek. Alleen al in het Ruhrgebied zijn er meer dan 100 voetbalstadions, van de districtscompetitie over de regionale competitie tot de 1e en 2e Bundesliga, van de E-jeugd tot het nationale vrouwenelftal. Er zijn ook talloze amateurvoetbal- en sintelvelden, als er maar vier hoeken en een doel zijn. Net zo populair in miniatuurformaat: een voetbaltafel is het onbetwiste middelpunt van menig café. Of het nu een café of brouwerij is: de laatste voetbaluitslagen en voorspellingen worden het best besproken in deskundig gezelschap bij een koud biertje. Zelfs voor toevallige gasten is dit gevoel van bijzondere samenhorigheid tastbaar. Het project Ruhr Fußball weet waar men de wereld van het ronde leder intensief kan beleven en nodigt uit naar veel verschillende plaatsen en ervaringen rond voetbal, met stadions en staande bierhallen, graffiti en street art, te voet of met de fiets. 
www.ruhr-tourismus.de

Ex­tra tijd

Er zouden nog veel meer zulke momenten kunnen zijn in de zomer van 2024 wanneer Europa opnieuw vrienden opzoekt. Op EURO 2024 ... in Dortmund, Gelsenkirchen, Düsseldorf en Keulen. Dan zitten, staan en vieren voormalige derby-tegenstanders zij aan zij en moedigen samen hun team aan, de Duitse nationale ploeg. In cafés en bars, in de woonkamer of op het plein. Want voetbal is net carnaval: iedereen kan meedoen, feestvieren en een geweldige tijd hebben, ongeacht hun voorkennis. Enthousiasme en passie zijn veel belangrijker dan kennis van het onderwerp. Zo werkt voetbal in NRW.

Dus zelfs na het laatste fluitsignaal ligt de bal hier nooit echt stil – als het om voetbal gaat, heeft NRW veel belevenismogelijkheden te bieden: Musea brengen sport, spel en tradities tot leven en stadionrondleidingen geven inzicht achter de schermen.

Op dit punt moet een YouTube- of Vimeo-video worden afgespeeld. Wanneer video's op deze website worden toegestaan, worden de gegevens automatisch doorgestuurd naar YouTube of Vimeo.

Accepteer video's

Voet­bal­rou­te

Over een af­stand van on­ge­veer 150 ki­lo­me­ter en met recht­streek­se trein­ver­bin­din­gen ver­bindt de­ze voor­ge­stel­de rou­te de vier EK-host ci­ties Keu­len, Düs­sel­dorf, Gel­sen­kir­chen en Dort­mund en hun hoog­te­pun­ten – in­clu­sief mijn­bouw, we­rel­derf­goed, de stads­rand en cho­co­la­de.

lees meer