Duits voetbalmuseum in Dortmund, buitenaanzicht met langdurige belichting, © Johannes Höhn

Voet­bal­rou­te


Trein­reis door NRW

Vier steden, vier stadions, veel meer redenen om te reizen. Rond het Europees Kampioenschap van 2024 lokt Noordrijn-Westfalen bezoekers met heel veel voetbalbeleving, maar ook met currywurst en bier, mijnbouwgeschiedenis en werelderfgoed, de stadsrand en chocolade. Korte afstanden en rechtstreekse treinverbindingen brengen de gaststeden dicht bij elkaar, waardoor cityhoppen een koud kunstje wordt.

Dom van keulen, © Johannes Höhn

Start­punt Keu­len


Op naar de Dom­stad

De Keulenaars amuseren zich niet alleen beestig tijdens het carnaval, maar ook als het om voetbal gaat. Hennes, een levende bok, is al sinds 1950 de mascotte van 1. FC Köln. Alleen de Dom van Keulen, die elk jaar zes miljoen bezoekers naar de stad trekt en tot het UNESCO-werelderfgoed behoort, is waarschijnlijk nog bekender dan hij. Bovenaan de lijst staat ook het Chocolademuseum vlak aan de Rijn. Melk- en pure chocolade zijn hier verkrijgbaar, ook met amandelen of marshmallows.

Geen zin in chocolade, maar wel in glanzende raceauto's? Ga dan naar Motorworld Köln. Naast de Michael Schumacher Private Collection zijn er zelfs hotelkamers met garage. 

Gehry-gebouwen in Düsseldorf in de avondzon
, © Tourismus NRW e.V.

Van Keu­len naar Düs­sel­dorf


On­ge­veer 30 mi­nu­ten met de trein

In de hoofdstad van Noordrijn-Westfalen is de weg het doel. Want die leidt altijd langs de Rijn naar de arena waar Fortuna Düsseldorf zijn thuiswedstrijden speelt. Tot de Champions League van de architectuur behoren beslist de moderne architectonische iconen in de Medienhafen en het NRW-Forum en Kunstpalast in het expressionistische gebouwenensemble Ehrenhof. De overwinning op het veld wordt 's avonds natuurlijk gevierd met Altbier. In een brouwerij in de oude stad, in de stadsrand of op het terras van de Tonhalle, waarvan de koepel dateert uit de tijd dat het concertgebouw eigenlijk een planetarium was.

Zicht op het stadion in Gelsenkirchen vanaf de terril van Rheinelbe, © RTG, Dennis Stratmann

Van Düs­sel­dorf naar Gel­sen­kir­chen


On­ge­veer 45 mi­nu­ten met de trein

In het Nordsternpark in Gelsenkirchen passen maar liefst 130 voetbalvelden. Tientallen jaren geleden werden mijnwerkers wereldkampioen voetbal op slechts één veld, de Glückaufkampfbahn in de wijk Schalke. Treed in hun voetsporen tijdens een heel bijzondere rondleiding door de wijk. De mijnterril Rheinelbe op de grens met Bochum maakt ook deel uit van het mijnverleden. Spiraalvormig gaat het omhoog – tot aan de hemeltrappen. Ondertussen kijkt Hercules naar het gewoel van klimmers, fietsers en wandelaars in het Nordsternpark. De 18 meter hoge sculptuur van kunstenaar Markus Lüpertz staat op de Nordsterntoren en houdt van concerten, soms van klassieke muziek en soms van hardrock. 

Close-up van het Dortmunder U, © Johannes Höhn

Van Gel­sen­kir­chen naar Dort­mund


On­ge­veer 30 mi­nu­ten met de trein

In het grootste stadion van Duitsland, het Signal Iduna-Park met 80.000 zitplaatsen, duurt een voetbalwedstrijd van Borussia meestal 90 minuten. Een bezoek aan het Duitse voetbalmuseum naast het hoofdstation van Dortmund kan langer duren. Voor Euro 2024 viert het museum de kracht van voetbal nog meer dan gewoonlijk: onder de titel "Spielräume" biedt een festival van voetbalcultuur tot 14 juli toneelstukken, lezingen, film en muziek. En: Aan het einde van de tentoonstelling kunnen bezoekers de felbegeerde EK-beker bekijken. Vanaf het dak van de Dortmunder U, een historisch brouwerijgebouw, of de skywalk van de voormalige hoogoven Phoenix West, strekt het uitzicht zich over bijna de hele stad uit, die zelfs een "Kasteel van de Arbeid" heeft. De bakstenen gevels en het jugendstilportaal van de kolenmijn Zollern behoren tot de mooiste gebouwen die nog herinneren aan het mijnverleden van Dortmund.

 

 

Op dit punt moet een YouTube- of Vimeo-video worden afgespeeld. Wanneer video's op deze website worden toegestaan, worden de gegevens automatisch doorgestuurd naar YouTube of Vimeo.

Accepteer video's

Meer ont­dek­kin­gen?

Gelsenkirchen Halde Rheinelbe, © Ruhr Tourismus, Dennis Stratmann

Voet­bal­ge­voel

lees meer
Uitzicht op de Rijndijk van Düsseldorf , © Tourismus NRW e.V.

Gro­te Me­tro­pool-Rou­te

lees meer
Marta Herford in Herford, buitenaanzicht van bovenaf, © Tourismus NRW e.V.

Mu­sea

lees meer