Neandertal bei Erkrath, © Jörg Kammel, Tourismus NRW e.V.
Stembergs, © Ralf Schultheiss

Wal­ter en Sa­scha Stem­berg

Je am­bas­sa­deur voor heer­lijk­he­den in de re­gio Ne­an­der­land

Wal­ter en Sa­scha Stem­berg, uit­ste­ken­de koks in het res­tau­rant Haus Stem­berg in Vel­bert over ge­not: “Gast­heer met hart in de vier­de en vijf­de ge­ne­ra­tie”.

Walter en Sascha Stemberg, uitstekende koks in het restaurant Haus Stemberg in Velbert over genot:

“Gastheer met hart in de vierde en vijfde generatie”

Het voortzetten van tradities vinden de ambassadeurs voor heerlijkheden voor de regio Neanderland erg belangrijk. Walter Stemberg in de vierde en zijn zoon Sascha Stemberg in de vijfde generatie hechten waarde aan regionale producten en korte transportwegen. In de regio rondom Düsseldorf vind je waarschijnlijk nauwelijks nog een regionale producent, die nog niet met hen heeft samengewerkt. Gelijktijdig toont een blik op de kaart van het Haus Stemberg echter ook, dat traditionele gerechten nieuw geïnterpreteerd en aan de moderne tijd worden aangepast. Door de geslaagde combinatie van de eenvoudige keuken en exclusiviteit zijn beide generaties ook mediaal goed vertegenwoordigd. Sascha Stemberg presenteert regelmatig bij het WDR “Kochalarm”, terwijl Walter Stemberg onder andere in de Welt am Sonntag zijn culinaire column publiceert.


Genot in Noordrijn-Westfalen?
7 vragen aan… Sascha en Walter Stemberg


U bent beide ambassadeur voor heerlijkheden van de regio Neanderland - waarom eigenlijk?

Sascha:
Omdat het Neanderland waanzinnig veel kan bieden: Fantastische natuur, producenten van levensmiddelen met passie, die zich op tal van weekmarkten presenteren evenals de zeer gevarieerde gastronomie.

Walter:
Omdat het allang nodig was, het landschappelijk en culinair mooie Neanderland aan meer bekendheid te verhelpen.


Wat denkt u: Waarom kan men Noordrijn-Westfalen genotsland noemen?

Sascha:
Alleen als men naar de dichtheid van goede restaurants kijkt, en dat bijvoorbeeld met Baden-Württemberg vergelijkt, hebben wij hier de afgelopen jaren goed ingehaald. Er zijn tal van creatieve hoofden in de keukens, die met plaatselijke producenten iets moois op de benen zetten.

Walter:
Hier vindt je heerlijk mooie, onaangetaste natuur. De zes Windrather bioboerderijen in Velbert zijn daar een goed voorbeeld van. Hier worden brood, kaas en groente biologisch geteeld respectievelijk geproduceerd en de dieren worden op een goede manier gehouden. Bovendien bestaat er een uitstekende gastronomie - van het restaurant op het land tot en met het 3-sterren restaurant. Dat geldt natuurlijk ook voor de dranken. Wij hebben geen mineraalwater uit Italië of andere landen ter wereld nodig, als wij in Noordrijn-Westfalen zoveel goede bronnen hebben zoals in Bad Meinberg. Datzelfde geldt voor bier: Hier vind je brouwerijen die voldoen aan de zuiverheidseis zoals bijv. in Duisburg met König Pilsener.


Wat is karakteristiek voor een genotsmens?

Sascha:
Iemand die in staat is, ergens open voor te zijn, met al zijn zintuigen.

Walter:
Een genotsmens is iemand, die met verstand winkelt, met lust en liefde graag kookt en met vreugde gaat eten.


U geeft iedere dag 100 procent. Hoe ziet voor u de perfecte culinaire start van de dag eruit?

Sascha:
Het liefst begin ik de dag met een ontbijt samen met mijn dochter en mijn vrouw. Omdat me dat qua tijd niet altijd lukt, neem ik meestal genoegen met een schijfje brood met kaas, een banaan en een sinaasappelsap, omdat ik niet van koffie houd!

Walter:
Opstaan, raam open, genieten van de natuur en bijzonder genieten van de helaas dun gezaaide zonnige dagen in onze regio. Later in het restaurant neem ik dan even de tijd voor een “snel ontbijtje” met een schijfje brood met kaas en een koffie met melk. Ik noem het “snel”, omdat we samen met de familie en de medewerkers al om 11.30 lunchen, voordat de eerste gasten voorbij komen.


U inspireert uw gasten en collega's met uw gerechten. Welke producent in uw regio is de bron van uw inspiratie?

Sascha:
Van al diegenen, die met dezelfde liefde aan hun ambacht gaan als ik, om anderen een plezier te doen.

Walter:
Asperges van Hof Gut Kuhlendahl - gelegen tegenover ons restaurant - en tal van andere producenten in de regio zoals bijvoorbeeld de Windrather Biohöfen.


Heeft u een persoonlijk advies, een speciale tip voor bezoekers van het genotsland Noordrijn-Westfalen?

Sascha:
Er zijn zoveel mooie wandelpaden in het gehele Bergisches Land en de bijbehorende routes, om ze te volgen. Het mooie is niet alleen de natuur, maar ook de vele gastronomische bedrijven langs de routes, waar men later van een koud biertje of een andere snack kan genieten.

Walter:
Vergeet het oude imago van kolen en staal. Kom naar Noordrijn-Westfalen en geniet in mijn omgeving van de heerlijke natuur, de fantastische mooie uitzichten, de wandelpaden, het kasteelmuseum en de dom in Velbert-Neviges, de eindeloos lange en landschappelijk mooie fietsroutes of het historische oude centrum in de boekenstad Velbert-Langenberg.


En tenslotte: Uw persoonlijk genotsmotto?

Sascha:
Mijn motto is: Tijd hebben om te genieten. Helaas heb ik dat zelf veel te weinig. Maar dat beetje tijd dat ik dan heb, gebruik ik graag om van goed eten thuis, of in één van de talrijke goede restaurants te genieten.

Walter:
Koken met goede producten en met veel liefde. Dat geldt voor alles: Van de erwtensoep of de bloedworst tot en met een feestelijk menu. En daar geniet ik het liefst met familie en vrienden van!!