De Julia Stoschek Collection biedt 3.000 vierkante meter tentoonstellingsruimte in een historisch industrieel gebouw, © Foto: Ulrich Schwarz, Berlin

Ju­lia Sto­schek Col­lec­ti­on

Düs­sel­dorf

De Ju­lia Sto­schek Col­lec­ti­on is zo­wel een kunst­ar­chief als een ruim­te voor maat­schap­pe­lij­ke re­flec­tie: in een his­to­risch fa­brieks­ge­bouw in Ober­kas­sel op de lin­ker­oe­ver van de Rijn wor­den be­lang­rij­ke in­stal­la­ties en me­dia­kunst­wer­ken ten­toon­ge­steld die pas na ver­loop van tijd tot vol­le was­dom ko­men. Het zijn wer­ken, on­af­han­ke­lij­ke per­spec­tie­ven, ge­maakt voor lan­ge pe­ri­o­den, waar­voor duur een rol speelt, zo­als me­ce­nas en ge­pas­si­o­neerd ver­za­me­laar Ju­lia Sto­schek het zelf om­schrijft.

Sinds de opening in 2007 heeft de populaire tentoonstellingsruimte al zo'n 900 exposities van zo'n 300 hedendaagse kunstenaars bijeengebracht. En dat aantal groeit nog steeds. Gasten die vandaag de dag de moderne Kunstspeicher benaderen, die opvalt door zijn kasteelachtige architectuur en grote vensterpuien, kunnen zich voorbereiden op een collectie die film-, video- en geluidswerken omvat, evenals performances en op computer- en software gebaseerde kunstwerken.

Het audiovisuele is al sinds haar jeugd belangrijk voor haar, zegt Stoschek. Met haar collectie wil de Duitse onderneemster bezoekers die geïnteresseerd zijn in sociaal-politieke, verhalende of performatieve kunst dichter bij de ”tijdsgebaseerde kunstproductie” van de jaren zestig tot nu brengen. Dit bereikt ze enerzijds door samenwerking met galeries, instellingen en ateliers uit de regio, heel Duitsland en de wereld. De collectie groeit mee met de exposanten en weerspiegelt hun evoluerende praktijk.

Aan de andere kant slaagt ze in het concept door de vroegmoderne industriële architectuur op te nemen, die herhaaldelijk samensmelt met individuele tentoonstellingselementen om een eenheid te vormen. Soms kunnen gasten door lange gangen met foto's wandelen in de 3000 vierkante meter grote denkruimte, om zich uiteindelijk in een filmwereld te laten vallen in een grote hal met duidelijke lijnen en vormen. Afhankelijk van de tentoonstelling speelt de helderheid ter plekke ook een rol. Afhankelijk van de lichtomstandigheden kiest het team de locaties van individuele werken tijdens presentaties.

Het is ook opmerkelijk dat een bioscoop deel uitmaakt van het gebouw, dat werd voltooid in 1907 en dat in de vorige eeuw al een toneelwerkplaats, een productiefaciliteit voor dameskorsetten en een kaderfabriek was. Na hun bezoek kunnen gasten het beste een uitstapje maken naar de oevers van de Rijn of naar een ander kunsthuis. De K20 van de Kunstsammlung NRW en het Kunstpalast Düsseldorf liggen beide op ongeveer 35 minuten lopen.

Kaart van NRW

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

De Julia Stoschek Collectie is zowel een kunstarchief als een ruimte voor sociale reflectie, © Foto: Simon Vogel, Köln
In de foyer van de Julia Stoschek Collectie kunnen gasten posters van eerdere tentoonstellingen ontdekken, © Foto: Şirin Şimşek, Köln
De Duitse ondernemer Julia Stoschek wil bezoekers kennis laten maken met tijdgebaseerde kunstproductie, © Foto: Gordon Welters
Installatieaanzicht van GENERATION LOSS op de eerste verdieping van de Julia Stoschek Collection, © Foto: Simon Vogel, Köln

Meer informatie

Nu ontdekken!

Contact

JSC Düsseldorf
Schanzenstraße 54
40549 Düsseldorf

Heenreis

per Google Maps

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »JSC Düsseldorf«


Jouw contactgegevens

Ik heb kennis genomen van de gegevensbeschermingsverklaring van Tourismus NRW e.V. en ga ermee akkoord dat de door mij verstrekte gegevens elektronisch worden verzameld en opgeslagen om contact met mij op te kunnen nemen.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.