Waterkastelen-route
Fietsen naar de adel
Kastelen en burchten lossen elkaar af langs de waterkastelen-route in het stedendriehoek Aken, Keulen, Bonn, waardoor de route een populaire route is bij fietsers.
Het fietspad kan in sommige gebieden alleen worden gebruikt via omleidingen na de storm van half juli 2021.
Sport en cultuur worden op deze toer ook vertegenwoordigd: wie op de draadezel klimt, om één of meerdere etappes van de waterkastelen-route te fietsen, is niet alleen sportief bezig, maar krijgt ook nog tal van prachtige bezienswaardigheden te zien. Op een grotendeels vlakke totale lengte van 470 kilometer loopt het netwerk door de Eifel, de Jülicher Börde en de Rheinische Bucht, waar ooit de adel de prachtige kastelen en burchten liet bouwen.
Of direct aan de Rhein zoals de Rolandsbogen, die vandaag de dag nog als herkenningspunt van de romantische Rhein geldt, of iets afgelegen zoals het Schloss Miel in Swisttal - bij alle 120 gebouwen langs de route is een pauze de moeite waard. Vooral omdat de meesten ook vrij toegankelijk zijn voor het publiek en een aangesloten gastronomie bezitten. In tal van herenhuizen langs de rand van de weg vinden bovendien regelmatig culturele evenementen en concerten plaats. Ver buiten de grenzen zijn de ridderspelen bekend, die sinds decennia één keer per jaar op Burg Satzvey in Mechernich ten tonele worden gebracht.
Maar ook qua landschap heeft de regio tussen Aken in het westen en Bonn in het oosten veel te bieden. De verschillend lange etappes, die zowel geschikt zijn als een dagtoer maar ook voor een korte vakantie van meerdere dagen, brengen je door idyllische, onaangetaste beek- en rivierdalen en de door landbouw vormgegeven landschappen. En ook de mijnbouw heeft hier sporen achtergelaten: Bij een ritje door de voormalige Rheinische bruinkoolregio worden fietsers getuige, van hoe in de herontgonnen gebieden de natuur zijn ruimte weer terug wint, of genieten van één van de mijnbouw-uitzichtspunten met een kijkje op het grote panorama van het Rheinland.