Fietsen Rijnfietsroute Königswinter, © Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.

Wa­ter­kas­te­len-rou­te

Fiet­sen naar de adel

Kas­te­len en burch­ten los­sen el­kaar af langs de wa­ter­kas­te­len-rou­te in het ste­den­drie­hoek Aken, Keu­len, Bonn, waar­door de rou­te een po­pu­lai­re rou­te is bij fiet­sers.

Het fietspad kan in sommige gebieden alleen worden gebruikt via omleidingen na de storm van half juli 2021.

Sport en cultuur worden op deze toer ook vertegenwoordigd: wie op de draadezel klimt, om één of meerdere etappes van de waterkastelen-route te fietsen, is niet alleen sportief bezig, maar krijgt ook nog tal van prachtige bezienswaardigheden te zien. Op een grotendeels vlakke totale lengte van 470 kilometer loopt het netwerk door de Eifel, de Jülicher Börde en de Rheinische Bucht, waar ooit de adel de prachtige kastelen en burchten liet bouwen.

Of direct aan de Rhein zoals de Rolandsbogen, die vandaag de dag nog als herkenningspunt van de romantische Rhein geldt, of iets afgelegen zoals het Schloss Miel in Swisttal - bij alle 120 gebouwen langs de route is een pauze de moeite waard. Vooral omdat de meesten ook vrij toegankelijk zijn voor het publiek en een aangesloten gastronomie bezitten. In tal van herenhuizen langs de rand van de weg vinden bovendien regelmatig culturele evenementen en concerten plaats. Ver buiten de grenzen zijn de ridderspelen bekend, die sinds decennia één keer per jaar op Burg Satzvey in Mechernich ten tonele worden gebracht.

Maar ook qua landschap heeft de regio tussen Aken in het westen en Bonn in het oosten veel te bieden. De verschillend lange etappes, die zowel geschikt zijn als een dagtoer maar ook voor een korte vakantie van meerdere dagen, brengen je door idyllische, onaangetaste beek- en rivierdalen en de door landbouw vormgegeven landschappen. En ook de mijnbouw heeft hier sporen achtergelaten: Bij een ritje door de voormalige Rheinische bruinkoolregio worden fietsers getuige, van hoe in de herontgonnen gebieden de natuur zijn ruimte weer terug wint, of genieten van één van de mijnbouw-uitzichtspunten met een kijkje op het grote panorama van het Rheinland.

www.die-wasserburgen-route.de

Kaart van NRW

Overzicht van de tocht

Info, gegevens & verloop van de tocht

Google Maps wordt hier weergegeven. Als Google Maps wordt geaccepteerd, worden de gegevens doorgestuurd naar Google Maps.

Accepteer Google Maps
Lengte van de route in km
354
Duur in dagen
-
Loop-/fietsduur in uren
23

Hoogste punt in meter
278
Hoogtemeters omhoog
1.579
Hoogtemeters omlaag
1.579
Tour Level
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
  • Rondtocht
  • Geschikt voor families
  • Geschikt voor rolstoelgebruikers

Meer informatie

Nu ontdekken!

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Nordeifel Tourismus GmbH«


Jouw contactgegevens

Ik heb kennis genomen van de gegevensbeschermingsverklaring van Tourismus NRW e.V. en ga ermee akkoord dat de door mij verstrekte gegevens elektronisch worden verzameld en opgeslagen om contact met mij op te kunnen nemen.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.