©
Museen Haus Lange Haus Esters, Krefeld, © Simon Erath

Bauhaus 100 in het westen


NRW viert het jubileum

De vormgevingswil van de Bauhaus-beweging omvatte veel meer dan nieuwe architecturen en productontwerpen. In Noordrijn-Westfalen kun je in een deelstaatoverkoepelende, tot op heden ongeëvenaarde tentoonstellings- en gebeurtenisserie gedurende het jubileumjaar 2019 overtuigen van de reform ideeën en de invloed van het Bauhaus. De onderwerpen variëren van de kunstnijverheid in de industriële architectuur, van de mode tot de satellietstad, van het verlangen naar democratie tot de vlucht in het ballingschap.

Zoals in nauwelijks een andere deelstaat hadden de ontwikkelingen van het Bauhaus en zijn voorafgaande stromingen, gelijktijdige stromingen en opvolgers een dergelijk duidelijke invloed op de architectuur en de stedenbouw als in het dichtstbevolkte en toentertijd groeiende steden van het Rijnland en Westfalen. Het 'nieuwe bouwen' kan hier voorbeeldig worden aangevoeld.

Veel acteurs in het land herinneren zich eraan en hebben speciaal ter gelegenheid van het jubileumjaar themaroutes getekend, rondleidingen ontworpen en reispakketten samengesteld. Of het nu in de steden van de zogenaamde Bauhaus-drieklank, Essen, Hagen en Krefeld is, of op andere interessante plekken van deze wereldwijd invloednemende vormgevingsbeweging. Noordrijn-Westfalen nodigt je uit, op ontdekkingsreis te gaan: Wij zijn het Bauhaus-land.

Bildteaser Bauhaus


Unesco-Welterbe Zeche Zollverein, Essen, © Simon Erath
©

Essense omwenteling

Hohenhof in Hagen, © Simon Erath
©

Hagense impulsen

Museum Haus Esters, Krefeld, Gartenseite, © Volker Döhne Kunstmuseen Krefeld
©

Krefeldse perspectieven

Peter-Behrens-Bau, Oberhausen, © LVR-Industriemuseum, Andreas Schiblon
©

Overzicht van de tentoonstellingen per regio

Meer elementen laden