Vrienden toosten op elkaar met Vrienden toosten op elkaar met Altbier in de oude binnenstad van Düsseldorf., © Johannes Höhn, Tourismus NRW e.V.

Bier­ple­zier in NRW


Aan de lang­ste toog ter we­reld

Als je een brouwerij binnengaat, ga je meteen ook een andere wereld binnen. Afkomst en hiërarchie zijn van geen belang, er is geen "u", alleen maar "jij" en het is makkelijk om nieuwe mensen te ontmoeten. Hier wordt niet alleen bier gebrouwen – in sommige gevallen al generaties lang – maar komen ook gezellige groepen mensen samen, waardoor echte vriendschappen ontstaan.

Oud of jong, stamgast of nieuwkomer, kordaat of terughoudend: de meest uiteenlopende mensen komen samen rond de tapkranen in Noordrijn-Westfalen. De bieren die er gedronken worden zijn ook heel divers: Noordrijn-Westfalen is niet alleen de dichtstbevolkte deelstaat van Duitsland, maar ook de deelstaat met de meeste biersoorten. De klassiekers zijn Kölsch, Altbier en Pilsner.

Timo in gesprek met gasten, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.

Kölsch – meer dan al­leen bier

In Keulen is Kölsch meer dan zomaar een biertje – het lichtgekleurde, bovengistende brouwsel maakt net zo veel deel uit van de identiteit van de stad als de Dom van Keulen. De geschiedenis van het lokale bier is bijna net zo oud als de Dom zelf: aantekeningen over het brouwen van Kölsch gaan terug tot de 13e eeuw. Vandaag de dag zijn er meer dan 25 verschillende merken: van Früh, Päffgen en Sion tot Reissdorf en Gilden. Sommige komen van grote brouwerijen, andere worden nog steeds in traditionele thuisbrouwerijen gebrouwen en geserveerd in de aangesloten cafés.

Bijvoorbeeld bij de brouwerij Zur Malzmühle, die Mühlenkölsch serveert, een bier dat zelfs de Amerikaanse president heeft geproefd. Timo Eckstein brengt het vers getapte bier aan tafel in de typische Kölsch-stangen.  Als “Köbes” behoort hij tot een bijzonder soort ober en draagt hij met zijn manier van doen bij aan de brouwerijbeleving – soms brutaal en scherp, soms eenlettergrepig en droog, dan weer hartelijk en vrolijk. Afhankelijk van de ander zorgt hij voor verbazing of gelach. "Als “Köbes” mag je kordaat zijn, maar nooit brutaal," zegt hij. Want “elke tafel is een podium”. Mensen koketteren en flirten, plagen en lachen.

www.cologne-tourism.com

Bezoek aan een brouwerij in het historische centrum van Düsseldorf , © Düsseldorf Tourismus

Alt­bier tour met huis­be­zoe­ken in het his­to­ri­sche cen­trum van Düs­sel­dorf

Altbier stroomt vooral in Düsseldorf en omgeving uit de kranen. De oudste Altbierbrouwerij ter wereld produceert de hoppige drank al sinds 1266 aan de Nederrijn en de kleine particuliere brouwerij Bolten in Korschenbroich schenkt het traditionele Ur-Alt nog steeds op dezelfde plaats. Overigens geeft de naam van het smakelijke, donkere bier niet aan dat het ouder is of al langer wordt gebrouwen. ”Altus” komt uit het Latijn en betekent “hoog” en verwijst naar de rijzende gist van dit bier van hoge gisting.

De (wereld)bekendste plek voor een Altbier-tour is de historische binnenstad van Düsseldorf. Aan de ”langste toog ter wereld” nodigen alleen al vijf huisbrouwerijen – Schumacher, Uerige, Kürzer, Füsschen en Schlüssel – uit om de drinkcultuur van dichtbij te leren kennen. In totaal zijn er ongeveer 260 cafés, restaurants en bars op een halve vierkante kilometer, dus er is voor elke honger of dorst wel iets te vinden. Maar let op: als je op café geen bier bestelt maar iets anders, zoals mineraalwater, moet je voorbereid zijn op de uithaal van de “Köbes”. “Sin mer hee em Schwemmbadd oder wat?“ (Zijn we hier soms in een zwembad?) Of: " Willste dich waschen? Seife und Handtuch bring ich auch gleich vorbei!” (Wil je je soms wassen? Ik breng gelijk de zeep en een handdoek mee!) Aan een bierbestelling daarentegen worden meestal geen woorden vuilgemaakt: Als het glas leeg is of zo goed als leeg, brengt de “Köbes” ongevraagd een nieuw. Maar op een gegeven moment is zelfs de meest bierrijke avond voorbij, dan wordt er gewoon een bierviltje op het lege glas gelegd – en de “Köbes” weet wat hij moet doen. Deze gebarentaal geldt zowel in Düsseldorf als in Keulen.
www.visitduesseldorf.de

Bierplezier op de "Tag der Trinkhallen" (dag van de drinkhallen) in Duisburg., © Ruhr Tourismus GmbH CC-BY-SA

Pil­sner en Dort­mun­der Ex­port – ge­schie­de­nis met veel ge­voel

Terwijl Kölsch en Altbier over het algemeen regionale specialiteiten zijn, is Pilsner over de hele wereld bekend – en verschillende Pilsner-brouwerijen van wereldklasse zijn in NRW gevestigd, waaronder Krombacher, Warsteiner, Veltins en König Pilsener. Bezoekers kunnen bijna overal in de deelstaat genieten van een echte Pilsner die is gebrouwen volgens de Duitse Reinheidswet – alleen in de traditionele brouwerijen in Keulen en Düsseldorf houd je het best bij Kölsch of Alt als je geen laatdunkende blik van de “Köbes” wilt verdienen.

Pilsner heeft een lange traditie in het Ruhrgebied. Het wordt al sinds 1926 in de particuliere brouwerij Moritz Fiege in Bochum gebrouwen en de brouwgeschiedenis van de familie gaat nog eens 200 jaar terug. Tijd speelt ook een rol in het brouwproces zelf: zorgvuldig brouwen en langzame rijping maken deel uit van de filosofie van de ”Slow Brewing-gecertificeerde” brouwerij.

De inwoners van Dortmund houden van hun gerstenat en zijn trots op hun brouwtraditie, die teruggaat tot de 13e eeuw en haar hoogtepunt bereikte in de 19e en 20e eeuw. Dortmund Export, een speciaal soort bier, maakte de stad ooit zelfs wereldberoemd en was lange tijd wat betreft omzet Europa’s biermetropool nummer één. Deze geschiedenis wordt levendig verteld in het brouwerijmuseum, met vul- en flessenreinigingsmachines uit de jaren 1950 en een toonbank met benzinepomp uit de jaren 1920. De "Dortmunder U", de beschermde voormalige gistings- en opslagtoren van de Union-brouwerij, getuigt al van verre van dit huwelijk. Vandaag de dag is het een nieuw soort cultureel centrum voor kunst, onderzoek, culturele vorming en creativiteit. Bovenop het dak schittert nog steeds een gouden U, die al lang een symbool van de stad is geworden.

Authentiek bier drinkt men in een van de originele cafés van Dortmund, bijvoorbeeld op de Alter Markt. Daar kunnen dorstige bierliefhebbers genieten van een koele Helles in de traditionele gelagzaal of in de biertuin. Bier in het Ruhrgebied wordt meestal gedronken in de open lucht en ook staand: zowel inwoners als bezoekers pauzeren graag bij de kiosk, die men hier op elke hoek vindt, om te kletsen en bier te drinken. Deze kioskcultuur wordt zelfs regelmatig gevierd: Op Trinkhalle-dag bieden de deelnemende kiosken in de hele regio een gratis cultureel programma aan, evenals een gemengde tas en bier.

Maureen Wolf achter de toonbank van haar restaurant in Keulen, © Holger Hage, Tourismus NRW e.V.

Proost dan!

Veel steden en regio's in Noordrijn-Westfalen hebben hun eigen bieren en brouwerijen, waarvan de meeste alleen regionaal bekend zijn maar ook uitstekende kwaliteit leveren. Klein of groot, Alt, Kölsch of Pilsner: op veel plaatsen in NRW kunnen gasten hun bier niet alleen drinken in een gezellige sfeer en daarbij zowel de mensen als het land van dichtbij leren kennen, maar ook spannende verhalen leren over het heerlijke gerstenat of zelf de kunst van het brouwen beoefenen. In Düsseldorf bijvoorbeeld gaat het tijdens een Altbiersafari met gids door de brouwerijen van het historische centrum van Düsseldorf; in Keulen worden bij een Kölsch-rondleiding naast het bier ook stevige brouwerijgerechten geserveerd en de grote brouwerijen bieden ook hun eigen rondleidingen aan, natuurlijk inclusief proeverijen.

Natuurlijk kan men de regionale specialiteiten ook alleen proeven – en men merkt het meteen: Bier smaakt nog beter in de gezellige sfeer van de cafétafel of aan de cafétoog dan alleen thuis. Soms ontstaan er zelfs echte vriendschappen: Maureen Wolf bijvoorbeeld, uitbaatster van het traditionele Keulse café ”Oma Kleinmann”, heeft een hechte band met veel gasten, maar vooral met Manjet Gill en Jaswinder Phull, die ze zelfs op haar bruiloft heeft uitgenodigd. ”Ze zijn me door de jaren heen zo dierbaar geworden en ik wilde eindelijk ook hun vrouwen leren kennen,” herinnert ze zich. Tijdens de moeilijke Coronatijd kreeg de hospita niet alleen emotionele, maar ook financiële steun van haar gasten. Sommigen aten meeneemschnitzel ook al hadden ze geen honger, anderen gaven haar een renteloze persoonlijke lening.

Of het nu Pilsner, Alt of Kölsch is, een grote verscheidenheid aan mensen komt samen rond de tapkranen in Noordrijn-Westfalen, maakt een praatje en leert elkaar kennen. De bierervaring is pas compleet met gezelschap. Proost dan maar!

  • Geniet samen buiten van vers gebrouwen bier bij de Bergmann Brouwerij in Dortmund., © Ruhr Tourismus GmbH CC-BY-SA
    Timo - ne echt kölsche Köbes, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
    Gedekte tafel met bier en eten in de Johann Schäfer brouwerij in Keulen. , © Johannes Höhn, Tourismus NRW e.V.
  • Samen op stap in de oude binnenstad van Düsseldorf., © Johannes Höhn, Tourismus NRW e.V.
    Fotowand in der Gaststätte Bei Oma Kleinmann in Köln, © Tourismus NRW e.V., Foto Holger Hage
    Altbier op bierbank, Düsseldorf, © Johannes Höhn

Meer Bier­pe­zier

Biertuin Drie Kleine Vogels Düsseldorf

On­ze mooi­ste ter­ras­jes

lees meer
Biertuin Johann Schäfer Keulen, © Johannes Höhn

FAQ Bier

lees meer
Bierkrans met Kölsch, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.

Bier-Rou­te

lees meer