Heilige Stiege auf dem Kreuzberg in Bonn, © Michael Sondermann

Hei­li­ge Trap

Pel­grims­oord op de Kruis­berg in Bonn

De Hei­li­ge Trap op de Kruis­berg in Bonn is niet al­leen een pel­grims­oord, maar ook een ba­rok kunst­werk. In al zijn pracht her­in­nert hij aan de lei­dens­weg van Chris­tus.

De Heilige Trap op de Kruisberg in Bonn is een barok kunstwerk uit architectuur, sculptuur en schilderskunst. De “Scala Sancta” in Rome geldt als voorbeeld voor de Heilige Trap, die de heilige Helena in 326 uit Jeruzalem naar Rome liet brengen en waarover Jezus Christus naar zijn Romeinse rechter Pontius Pilatus zou zijn gelopen.

Pelgrims herdenken op de Scala Sancta de leidensweg van Christus, door de 28 treden op knieën al biddend te beklimmen. In de barok was de Heilige Trap bijzonder populair in Beieren; in het Rheinland is de Heilige Trap trap uniek in zijn soort.

Gebouwd in het jaar 1751

De bouw van de trappen in het Bonner stadsdeel Endenich werd in 1751 door de barokke bouwmeester Balthasar Neumann in opdracht van de Keulse aartsbisschop en keurvorst Clemens August gebouwd en sluit aan op het koor van in 1627/28 gebouwde bedevaartskerk op de Kruisberg. In dit kader ontving ook de bedevaartskerk haar kostbare barokke vormgeving en aankleding.

De twee etages tellende gevel van de Heilige Trap stelt het huis van de Romeinse Christenvervolgen Pilatus voor. Op het balkon boven de ingang is de in overeenstemming met de bijbel bekende scène weergegeven, waarin Pontius Pilatus met Jezus voor de menigte staat.

Pronkvol versierd

Binnenin de Heilige Trap is een trap met drie relingen die naar de kruiskapel gaat, waarbij het middelste trapgedeelte de eigenlijke Heilige Trap weergeeft. Kleine messing kruizen op de marmeren treden markeren de plekken, waar het bloed van Christus naar beneden is gedruppeld.

De wanden en plafonds zijn versierd met mooie barokke schilderingen van Johan Adam Schöpf en laten nog meer scènes zien van de Passiegeschiedenis van Christus.

www.baukunst-nrw.de | www.kreuzberg-bonn.de

Kaart van NRW

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Heilige Stiege auf dem Kreuzberg in Bonn, © Michael Sondermann

Meer informatie

Nu ontdekken!