©
Goldener Pfad Winterberg, © Tourismus NRW e.V.

wan­del­toch­ten voor herfst­da­gen


Uit en de na­tuur in - al­leen of met een groep

Kleur­rij­ke bos­sen en glan­zen­de vruch­ten, maar ook de laat­ste war­me zon­ne­stra­len ma­ken van wan­de­len in de herfst een bij­zon­de­re er­va­ring. Ont­dek hier on­ze herfst­wan­de­laan­bie­din­gen voor je vol­gen­de va­kan­tie in NRW!

De herfst is voor velen de meest populaire tijd om te gaan wandelen. Het is niet meer zo heet, waardoor iedere stap zwaar werk wordt en bovendien is de lucht vaak bijzonder fris en helder, zodat je ver kunt kijken. Wij hebben voor jou bij elkaar gezocht welke tochten bijzonder leuk zijn tijdens de herfst in Noordrijn-Westfalen, wat je dit jaar niet mag missen en waar je samen met anderen kunt wandelen.

10 jaar Eifelsteig

De meest beroemde wandelweg in de Eifel wordt 10 jaar. En om dat te vieren worden op 12 en 13 evenals op 19 en 20 oktober 2019 beleveniswandelingen met gids aangeboden. Highlights zijn een roofvogel-demonstratie bij de Eifel-blik 'Modenhübel', een rondleiding door het klooster Steinfeld, natuur-Kneippen langs de Urft en een jeneverbesverrassing in het natuurreservaat Lampertstal.
www.nordeifel-tourismus.de

Ontdekkersroute rondom de Neanderland Steig

Rechts en links langs de ongeveer 240 kilometer lange Neanderland Steig kunnen wandelaars bezienswaardigheden, natuur en historische stadscentra van de regio nu op korte paden verkennen. 13 rondlopende routes met een lengte tussen 2 en 19 kilometer vertrekken vanaf de Steig en verbinden bezienswaardigheden met elkaar.

Baldeneysteig

De Baldeneysteig loopt 30 kilometer rondom de Baldeneysee in het heuvelige Zuiden van Essen. Tussendoor kun je steeds weer genieten van heerlijke uitzichten. In het Noorden loop je door bossen en in het Zuiden door velden en voorbij aan boerderijen. Wie de route niet helemaal wil wandelen, kan ook met het schip, de 'Weiße Flotte Baldey' en de Hespertal-trein de route ook een stukje afkorten.
www.essengreen.capital

Historische rondlopende route Siegen-Achenbach

Der historische rondlopende route Siegen-Achenbach werd onderscheiden met het voor het certificaat 'Qualitätsweg Wanderbares Deutschland – CultuurBelevenis'. Als 'wandelhoogtepunt links en rechts van de Rothaarsteig' kun je op de twaalf kilometer lange themaroute veel ontdekken: Met sprankelende bronnen, wilde orchideeën en houten kerkjes heeft de route een buitengewone mix uit natuur en cultuur te bieden.
www.siegen-achenbach.de

Fruitweg

Herfsttijd is oogsttijd De fruitweg in Leichlingen, een van de regio's in het Bergisches Land, vertelt met een lengte van ongeveer zes kilometer over de teelt van appels en laat zien, hoe veelzijdig het gebruik van dit fruit door de mensen was en is. Naast diverse informatieborden bevinden zich ook twee audiostations langs de rand van de route, die sprookjes en gedichten rondom de appel en peer laten horen.
www.bergisches-wanderland.de

Bosvruchtentocht

Eetbare paddenstoelen, fruit, zaden en planten vinden wandelaars in het herfstbos. Tijdens de bosvruchtentocht op 13 oktober 2019 in het Extertal krijg je spannende informatie over de inheemse vruchten en tussendoor mag je ook het een en ander proeven.
www.marketing-extertal.com

Paddenstoelexcursie en groene kool-wandeling

Welke paddenstoelen kunnen worden gegeten? En wat vertellen ze over hun locatie? Tijdens een wandeling in Schieder-Schwalenberg op 13 oktober 2019 staan de lekkere bosbewoners centraal.
www.bluehend-brennend-bunt.de

Vijf beken-route

Op de vijf beken-route in Bad Wünnenberg loop je door vrolijk gekleurde bossen langs de kleine beekjes Golmeke, Nette, Lühlingsbach, Murmecke en Aabach. Wie na de 23 kilometer lange wandeling zijn voeten wil ontspannen, kan dit doen tijdens een rondje in het voetbad volgens Kneipp of met blote voeten op een 1 kilometer lang blote voeten-belevenispad wandelen.
www.badwuennenberg-touristik.de

Twee burchten-route

Tijdens de twee burchten-route in het Sauerland kun je genieten van de herfstachtige uitzichten en historische gebouwen. Start en finish ligt bij Burg Schnellenberg net boven Attendorn. Onderweg lopen de wandelaars niet alleen voorbij aan de burchtruïne Waldenburg, maar ook langs de Skywalk Biggeblick, waar je kunt genieten van een fantastisch uitzicht. Nog een historisch punt langs de route: de kapel van Waldenburg. Deze behoort tot de weinige gebouwen die voor het overstromen van de Biggesee kon worden gered en op een andere plek weer kon worden opgebouwd. Een tip voor de winter: Tijdens de adventperiode wordt er een kribbe met ongeveer 70 figuren opgebouwd in het kleine gebouw, die ook van buiten te zien is als de kapel is gesloten.
www.burg-schnellenberg.de

Bürener wandelweek

Met meer dan 250 kilometer gemarkeerde wandelpaden vormt Büren een belangrijk wandelknooppunt in de regio rondom Paderborn. Een week lang biedt de 'Bürener wandelweek' tochten met een gids aan: Van 14 tot 18 oktober 2019 staan dagelijks twee routes (10-14 en 20-28 kilometer) op het schema. Na de tocht kunnen de wandelaars op krachten komen tijdens een lekkere lunch.
www.bueren.de

Schmidter wandelweek

Dit jaar wordt de Schmidter wandelweek voor het eerst georganiseerd. Van 8 tot 13 september 2019 gaat het door de bijzonder mooie natuur van de Eifel naar de bontzandsteenrotsen voor Nideggen en voorbij aan de Rursee. De tochten zijn tussen 7 en 17,5 kilometer lang.
www.schmidt-eifel.jimdo.com

Impressies & video's


Herfst in NRW

Gipfel Clemensberg in Winterberg, © Ferienwelt Winterberg
Wandern im Herbst in Bad Wünnenberg, © Lea Franke
Bürener Wanderwoche, © Stadt Büren
Wanderinnen auf dem Fünf-Bäche-Weg in Bad Wünnenberg, © Lea Franke

Ont­dek meer...

Zeche Zollverein aus der Luft, © Jochen Tack  Stiftung Zollverein
©

In­du­stri­eecul­tuur

Duisburger Weihnachtsmarkt, © FrischeKontor Duisburg GmbH, www.krischerfotografie.de
©

Kerst­mark­ten

Sicht auf den Düsseldorfer Medienhafen inklusive Rheinturm, © Tourismus NRW e.V.
©

Ste­den