Sauerland, Winterberg-Niedersfeld, Gouden Pad, © Tourismus NRW e.V.

Wan­del­toch­ten voor herfst­da­gen


Uit en de na­tuur in - al­leen of met een groep

Kleurrijke bossen en glanzende vruchten, maar ook de laatste warme zonnestralen maken van wandelen in de herfst een bijzondere ervaring. Ontdek hier onze herfstwandelaanbiedingen voor je volgende vakantie in NRW!

Wandeltocht Bad Wünnenberg, © Oliver Franke, Tourismus NRW e.V.

Herfst­ach­ti­ge the­ma­pa­den


Fruitweg

Herfsttijd is oogsttijd De fruitweg in Leichlingen, een van de regio's in het Bergisches Land, vertelt met een lengte van ongeveer zes kilometer over de teelt van appels en laat zien, hoe veelzijdig het gebruik van dit fruit door de mensen was en is. Naast diverse informatieborden bevinden zich ook twee audiostations langs de rand van de route, die sprookjes en gedichten rondom de appel en peer laten horen.
www.bergisches-wanderland.de

Kruidenwandeling

Wie zich meer voor kruiden interesseert kan op het Eifelse kruidenpad van Nettersheim naar Bad Münstereifel wandelen en spannende weetjes over de plaatselijke kruiden- en plantenwereld vernemen. Kleine tip: bij een kruidenthee in het café en in de liefdevol aangelegde boerentuin van het natuurcentrum Eifel kunnen de bezoekers zich al in het thema inleven.
www.wanderwelt-nordeifel.de

Kasteelpark met herfstmenu 

Een herfstrondleiding door het park van Schloss Türnich geeft inzicht in de geheimen van de Engelse landschapstuin en de duurzame concepten van de landbouw. Daarna is er op bepaalde data de mogelijkheid om in het kasteelcafé van een herfstmenu te genieten. Kleurige herfstkleuren zijn dan ook hier op het bord te vinden.
www.schloss-tuernich.de

Stipvisite bij de herfstelijke tijdlozen

De Auenwiese in het kamp van Urdenbach bij Monheim in het Neanderland is vanaf september door ontelbaar bloeiende herfsttijdlozen genoemd die de oppervlakken in een lichtpaars bloeimeer doen veranderen. Bij ontdekkingstochten in het Biologisch Station Bügel gaat het om thema's, zoals "Natuurhistorische wandeling in de late herfst op de Urdenbacher Altrhein" (3 november) of "Wij ontdekken champignons in het bos van Au bij Baumberg' (3 oktober).
www.biostation-d-me.de/veranstaltungen

Neyetalsperre, © Lukas Zecher

Ge­niet van de In­di­an Sum­mer


Als de bladeren aan de bomen vuurrood, helder geel of hazelnootbruin worden, is een wandeling door de bossen van Noordrijn-Westfalen nog veel leuker. Kleine tip: Bij de stuwmeren, bijvoorbeeld in de Bergisches stedendriehoek of in het Bergisches Land, kun je bijzonder goed genieten van dit moois dankzij het vrije zicht op de bossen. Schipper gezellig voorbij met een schip langs het in herfstkleuren gedompelde Siebengebirge met zijn 'Drachenfels'. Maar ook langs de Wezer kun je genieten van de Indian Summer - op de steile hellingen van de Ziegenberg en Brunsberg bij Höxter heb je een bijzonder goed uitzicht op het loof van de beukenbossen. Wie altijd al zin had om eens mee te doen aan het slakkenberg-heuvel-hopping, moet dit absoluut eens in de herfst doen: Niet te warm en niet te koud en je hebt een fantastisch uitzicht op het herfstlandschap van het Ruhrgebied.

www.dasbergische.de | www.kulturland.org

 

Meer tips voor de herfst

Pompoenen Krewelshof, © Tourismus NRW e.V.

Herf­ste­lij­ke mark­ten

lees meer
Tecklenburg Teutoburgerwoud, © Tourismus NRW e.V., Hannah Förster

Be­le­ve­nis oogst

lees meer