Ausblick auf die Aggertalsperre, © Klaus Stange

De stuw­dam­men in het Ber­gi­sche Land


Een blauw won­der in het bos

De stuw­me­ren re­ge­len en slaan niet al­leen het wa­ter op. Ze zijn ook fan­tas­ti­sche doe­len voor uit­stap­jes voor wa­ter­sport­vrien­den of men­sen die op zoek zijn naar een beet­je ont­span­ning.

Er is geen regio in Europa met zoveel stuwmeren op een zo geringe ruimte als het Bergische Land: twaalf stuks sieren hier dicht bij elkaar de dalen tussen de groene heuvels. Soms glinsteren ze tussen de bomen in het bos alsof het een verstopt juweel is, soms nodigen ze met hun heldere water uit, een duik te nemen, soms klettert het water langs de gigantische stuwmuur naar beneden.

Maar het Bergische Land is natuurlijk geen waterpark, waar de stuwmeren als decoratie of om te zwemmen werden gebouwd; ook al is dit een mooi bijkomend effect. Zij werden tussen 1899 en 1985 gebouwd om de mensen van drinkwater te voorzien of om het waterpeil van de rivieren te regelen en de bewoners op deze manier te beschermen tegen overstromingen.

Alleen al de Große Dhünntal-stuwdam levert per dag vers water voor tot wel een miljoen mensen, hoofdzakelijk in Wuppertal, Solingen en Remscheid. Ook al is het het op twee na grootste drinkwaterreservoir in Duitsland, heeft hij zijn naam niet te danken aan de grootte of de vorm, maar aan het riviertje Große Dhünn, waarvan het water wordt gestuwd. Majestueus en afgelegen ligt de stuwdam midden in een natuurreservaat tussen de steden Kürten, Wermelskirchen, Dabringhausen en Odenthal. Je mag weliswaar niet in het water zwemmen, maar je kunt natuurlijk wel om het stuwmeer wandelen. Dat is ook al voldoen, om tenminste het hoofd weer vrij te krijgen, want bij het grote stuwmeer wordt je ontvangen met een weldadige rust, als contrast tot het bruisende leven in de steden.

Zwemmen toegestaan

Je komt helemaal in vakantiestemming als je op een hete zomerdag naar de Bevertal-stuwdam gaat. Oorspronkelijk werd deze stuwdam ook als waterreservoir gebouwd aan het einde van de 19de eeuw, maar tegenwoordig wordt hoofdzakelijk het peil van de Wupper geregeld, wat trouwens een echt paradijs is voor naar ontspanning zoekende waterfans: idyllische baaien, wandelpaden en zwemmogelijkheden zorgen voor veel leven, zodra de zon in de zomer schijnt. Op afspraak worden ook rondleidingen aangeboden door de stuwinstallatie.

Bij de Genkeltal-stuwdam komen nieuwsgierige bezoekers daarentegen ook zonder gids van alles te weten over het drinkwaterreservoir: langs de rondlopende weg informeren borden op 13 verschillende locaties over de functie van een stuwdam, de geologie, hydrologie evenals land- en bosbouw in de omgeving. Groepen kunnen bovendien een bezoek aan de stuwmuren afspreken met het Aggerverband.

Kaart van NRW

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Die Brucher Talsperre von oben, © Uwe Völkner Fotoagentur FOX
Ausblick auf die Aggertalsperre, © Klaus Stange
Aggertalsperre im Herbst, © Uwe Völkner Fotoagentur FOX
Ausblick auf die Bevertalsperre, © Klaus Stange

Meer informatie


Nu ontdekken!

Van de na­tuur le­ren