Neyetalsperre, © Lukas Zecher

Wa­ter­won­der­land


Stuw­me­ren in het Ber­gis­ches Land

Twaalf stuwmeren zorgen niet alleen voor goed drinkwater, maar ook voor veel recreatie – en een record: geen enkele andere regio in Europa heeft zoveel stuwmeren op zo'n klein oppervlak. Soms schitteren ze als een verborgen juweel tussen de bomen in het bos en kan men er tijdens wandelingen en fietstochten rondgaan, soms nodigen ze uit tot zwemmen en boottochten met hun heldere water.

De Neyetal-stuwdam in het Bergisches Land, © Leo Thomas

Rond­om de stuw­me­ren


Te voet of met de fiets

Of het nu lente, zomer, herfst of winter is: De stuwmeren in het Bergisches Land zijn in elk seizoen ontspannende bestemmingen. Bij koelere temperaturen zijn ze het stralende middelpunt van wandel- of fietstochten. De stuwmeren Wupper, Bever, Brucher, Neye en Lingese zijn bijvoorbeeld als waterkwintet verbonden door zowel een wandel- als een fietsroute. Zowel ervaren als minder ervaren fietsers komen onderweg aan hun trekken, want het ongeveer 70 kilometer lange fietspad loopt deels over voormalige spoorwegen met weinig hellingen.

De stuwmeren zijn zeer kleurrijk in de herfst, wanneer de omringende bomen bedekt zijn met rode, gele en oranje bladeren. De weerspiegelingen in het water verdubbelen het plezier van een herfstreis naar het Bergisches Land.

Afkoelen bij de Aggertalsperre in het Bergische Land., © @theolator

Zo­mer aan het meer


In het wa­ter dui­ken en af­koe­len

Zelfs in de zomer bieden de meren niet alleen verfrissing door in het koele water te springen: de schaduwrijke bossen aan de oevers van de Neyetalsperre laten bijvoorbeeld net genoeg zonlicht door om het tijdens een wandeling koel maar niet donker te houden. Dit zorgt ook op warme dagen voor ontspannen wandelen, met idyllische plekken om te pauzeren en verrassende ontdekkingen onderweg.

Op warme zomerdagen is er echter bijna niets beter dan een duik in het koele water. Gelukkig bieden zes meren, waaronder het Aggertal, de Wupper en de Bevertalsperre, daar volop gelegenheid voor, evenals voor roeien, waterfietsen of zeilen.

Beyenburg Reservoir, Bergische Drei, © Johannes Höhn

Koud, hel­der wa­ter


Voor zij die dorst heb­ben naar ken­nis

De stuwdammen in het Bergisches Land zijn natuurlijk niet zomaar gebouwd. Ze werden tussen 1899 en 1985 gebouwd om de mensen van drinkwater te voorzien of om het waterpeil van de rivieren te regelen en zo de bewoners tegen overstromingen te beschermen.

Alleen al de Grote Dhünn-stuwdam voorziet tot een miljoen mensen per dag van vers water, voornamelijk voor de steden van de Bergische Drei, Wuppertal, Solingen en Remscheid. Majestueus en afgelegen ligt de stuwdam midden in een natuurgebied tussen de steden Kürten, Wermelskirchen, Dabringhausen en Odenthal. Duiken in het water is hier niet toegestaan, maar wandelpaden nodigen uit tot een wandeling rond het stuwmeer.

Bij de Genkeltalsperre in Gummersbach kunnen mensen met een dorst naar kennis meer te weten komen over de achtergrond van het drinkwaterreservoir: langs een circulaire route geven informatieborden op 13 plaatsen informatie over de functie van een stuwdam, de geologie, de hydrologie en de land- en bosbouw in de omgeving. Groepen kunnen ook met het Aggerverband een rondleiding over de stuwmuren organiseren.
www.dasbergische.de/aktiv-entspannen/wasser

  • De Aggertalsperre in het Bergisches Land, © Johannes Höhn
    Een wandeling bij een stuwdam in het Bergisches Land, © Leo Thomas
    Blick von der Staumauer auf die Neyetalsperre, © Tourismus NRW, Silke Dames
  • Stand Up Paddling op de Bevertalsperre in het Bergisches Land, © Johannes Höhn
    Dam in het Bergisches Land, © Johannes Höhn
    Bevertalsperre Stand Up Paddle Boards , © Johannes Höhn