Rijnfietsroute NRW , © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.

Uit­stap­jes langs de Rijn


On­der­weg langs de waar­schijn­lijk mooi­ste ri­vier in Duits­land

“Warum ist es am Rhein so schön?” (Waarom is het zo mooi aan de Rijn?), vraagt een bekend Duits volkslied. Er zijn minstens 15 strofes overleverd, en dat laat al zien, hoeveel verschillende redenen er zijn. Wij hebben tien tips bij elkaar gezet, hoe jij de waarschijnlijk mooiste rivier van Duitsland in Noordrijn-Westfalen uit gevarieerde perspectieven kunt ontdekken. Onze tips volgen de rivier hierbij stroomafwaarts.

Altijd de stroom volgen

Voor fietsers bestaat er een perfecte manier de Rijn te ontdekken: De Rijnfietsroute, één van de meest populaire fietsroutes in Duitsland, loopt op een afstand van 1.320 kilometer altijd langs de rivier, een niet onmiskenbaar deel ervan door Noordrijn-Westfalen. Van  Bad Honnef kom je langs de metropolen Bonn, Keulen en Düsseldorf tot aan de uitgestrekte uiterwaarden van de Niederrhein – en omdat de route door het rivierbed loopt, zijn ook nauwelijks noemenswaardige hellingen te vinden.
www.nl.eurovelo.com

Wandeling door de Grand Canyon van de romantiek

Wie liever als wandelaar onderweg is, kan het Rheintal via de 320 kilometer lange Rheinsteig ontdekken. Deze loopt van Bonn naar Wiesbaden. Na de start in de Beethovenstad gaat het opwaarts langs de Rijn door indrukwekkende natuur, voorbij langs imposante kastelen en burchten op de hoogtes van het Siebengebirge en langs Middeleeuwse steden aan de oever van de Rijn - een echt stukje Rijnromantiek, dat kunstenaars en schrijvers al 200 jaar geleden in hun ban heeft gehouden.

Met de ezel op de Drachenfels

De Drachenfels in Königswinter geldt als de meest beklommen berg ter wereld. Vanaf zijn top heb je een perfect uitzicht over het Rheintal en het Siebengebirge. Wie de steile klim naar de burchtruïne liever niet wil maken, kan gebruik maken van de ouderwetse tandwielbaan, die de berg zonder moeite weet te bedwingen. Kinderen kunnen zich op een heel ander bergtransport verheugen: op de rug van een ezel gaan zij licht schommelend rustig de berg omhoog.
www.siebengebirge.com

Door Bonn naar kunst en muziek

Helemaal in het teken van de beroemde zoon van de stad staat Bonn elk jaar in september weer tijdens het Beethovenfest. Wie het muziekgenot wil combineren met een bezoekje aan het museum, kan dit zelfs met de fiets doen: Oop een 12 kilometer lange museumroute gaat het door de stad, langs de museumroute, onder andere voorbij aan de Bundeskunsthalle en het Haus der Geschichte en tenslotte naar de Rijnpromenade.

Biergarten op het water

Op sommige bootshuizen in het zuiden van Keulen kun je van je biertje genieten op het water. Midden op de Rijn tussen kabbelende duwboten en snaterende eenden liggen de drijvende Biergärten en bieden bezoekers ontspanning en de nabijheid tot de beroemde rivier; ver weg van het drukke leven op de straten van de metropool.
www.suertherbootshaus.dehttps://bootshaus-alte-liebe.de

Met de kabelbaan over de Rijn zweven

Het panorama van Keulen met de Dom kent iedereen, die al eens een bezoekje heeft gebracht aan de Rijnmetropool. Een heel bijzonder uitzicht biedt de eerste kabelbaan in Europa, die over een rivier zweeft. Heel gemoedelijk kun je hier over de rivier schommelen en genieten van het uitzicht in vogelperspectief.
www.koelner-seilbahn.de

Raften op de Rijn

Niet alleen genieten van een rustig uitstapje op een boot, maar ook met eigen spierkracht op ontdekking gaan op de Rijn. Dat gaat tijdens een raftingtoer op de mooiste rivier van Duitsland. Omdat de Rijn geen wildwater is, zijn de toeren ook geschikt voor beginners. Alleen als schepen voorbij varen, kan het een beetje schommelen.
www.river-rafting.de

Genieten van het uitzicht op 240 meter hoogte

Een beter uitzicht krijgt je waarschijnlijk nergens bij de Rijn: 240,5 meter hoog is de Rheinturm in Düsseldorf - en op 168 meter hoogte is een uitzichtsplatform, van waaruit je kunt genieten van het uitzicht op de rivier tot aan het Bergische Land en naar Keulen. Bij goed weer kun je aan de horizon zelfs de Dom van Keulen zien. En wie wil, kan ook aan een cocktail nippen in de hoogste bar van Duitsland of een kijkje nemen op de grootste decimale klok ter wereld, om te zien hoe laat het is.

Geschiedenis nieuw ontdekken

Vroeger de grootste industriële overslagplaats en “Korenkamer van het Ruhrgebied”, tegenwoordig de scènewijk van Duisburg: De binnenhaven is een toonbeeld voor de structurele verandering in het Ruhrgebied. Bezoekers vinden hier intussen cafés, restaurants en musea in de voormalige loodsen. De beroemde Britse architect Lord Norman Foster heeft hier een duidelijke stempel opgedrukt. Hij heeft onder andere ook de Reichstag in Berlijn nieuw vormgegeven en hem zijn karakteristieke glazen koepel gegeven.
www.duisburg.de

Door de natuur dwalen

Één van de laatste ooienlandschappen in Duitsland bevinden zich op de Bislicher Insel bij Xanten. Tal van zeldzame dieren en planten hebben hier hun levensruimte gevonden en en zowel te voet alsook per fiets kan het gebied goed op de aangegeven paden worden verkend. Niet al te ver weg ligt zelfs een fietsveer.
www.metropoleruhr.de

  • Ausblick auf die Kopfbäume beim Sonnenuntergang, © Sprave Regionalverband Ruhr
    Ansicht Schloss Drachenburg mit Rheinblick, © Tourismus NRW e.V.
    Rheinpanorama, © Dieter Jacobi / KölnTourismus GmbH
  • Diersfordter Wald, © Tourismus NRW e.V.
    Rijnfietsroute NRW , © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
    Luchtfoto van de Rijn en de Mediahaven Düsseldorf, © Tourismus NRW e.V.