Ginsterkopf in het Sauerland, © Rothaarsteigverein e.V., Klaus-Peter Kappest

Ma­gi­sche mo­men­ten


Schil­der­ach­ti­ge och­tend­uren en ro­man­ti­sche zons­on­der­gan­gen

Wij kunnen maar niet beslissen wat ons het meeste in de ban houdt: de zonsopgangen of de zonsondergangen in jouw Noordijn-Westfalen.

‘s Morgens heel vroeg, wanneer iedereen nog slaapt, de ochtendnevel over de velden en meren langzaam oplost en de eerste zonnestralen de morgenhemel kleuren of wanneer de zon het landschap ‘s avonds felrood en oranje kleurt: Ontdek plaatsen waar je magische momenten kan beleven – langs het water, van heel hoog op de berg of vanuit de steden in Noordrijn-Westfalen.

Zonsondergang aan de Lippesee in Paderborn , © Josef Bröckling

Aan het wa­ter


Wan­neer de zon zich in het meer weer­spie­gelt

Overnachten aan de Diersfordter Waldsee
Een diepgroen meer in het bos, ongerepte natuur en in een weideboomgaard grazen Schotse hooglanders vredig verder: Aan de Diersfordter Waldsee aan de Niederrhein kunnen bezoeksters end bezoekers niet alleen een wonderlijke zonsondergang aanschouwen, maar zelfs in een huisboot overnachten – ideaal voor een romantisch weekend in het midden van de natuur.
www.niederrhein-tourismus.de/aussergewoehnlich-uebernachten-im-hausboot-niederrhein | www.hausboot-niederrhein.de/

Sportief in het waterskicentrum Langenfeld
Met het board de zonsondergang tegemoet? In Langenfeld kan men op het water genieten van de laatste uren van de dag. Of gewoon in het zand op een van de lange stranden. Omringd door bomen en weiden krijgt men hier een uniek zicht op spectaculaire zonsondergangen.
www.wasserski-langenfeld.de

Action aan de Lippesee
Stand-up-paddelen, zeilen, surfen of waterfietsen – de Lippesee in het Teutoburgerwoud biedt talrijke mogelijkheden om zich uit te leven en ’s avonds aan de strandbar van de zonsondergang te genieten. Wie dit leuk vindt, komt men de fiets of te voet via een van de talrijke fiets- of wandelpaden in de regio.
www.teutoburgerwald.de

Aan de Aasee in Münster
Hier aan de oever van de Aasee vinden romantici een plaats op de eerste rij voor de zonsondergang: Bootjes zeilen over het wateroppervlak, ganzen kwetteren langs de oeverweiden en de giant pool balls van kunstenaar Claes Oldenburg werpen lange schaduwen in het avondlicht.
www.stadt-muenster.de

Eifel uitzicht Burgberg, © Andy Holz-huertgenwaldwetter.de, Kreis Düren

Adem­be­ne­men­de ver­ge­zich­ten


De zon in de ver­te

Van de Eifel zicht op Burgberg
Niet alleen wandelaars kunnen genieten van het zicht over de bergen van de Eifel. Een mountainbiketraject voert naar het uitzichtplatform voorbij de Krawutschketurm – perfect voor een tocht met aansluitende zonsondergang op de Burgberg in de Eifel.
www.rureifel-tourismus.de/a-krawutschke-turm

Van de Petersberg over het Siebengebirge
Toegegeven, de beklimming van de 335 meter hoge Petersberg is lastig. Maar de moeite wordt beloond: Vooral in de lente en in de zomermaanden toont de avondhemel over het Rijndal een uniek lichtspel.
www.bonn-region.de/petersberg

Blik op de Bruchhauser Steine
Een van de mooiste uitzichten over het Sauerland vindt men op de 663 meter hoge Ginsterkopf op de Rothaarsteig-etappe vanuit de historische Hanzestad Brilon naar Willingen in Hessen – hij biedt uitzichten over de Briloner hoogvlakte, het bovenste Ruhrdal en de indrukwekkende Bruchhauser Steine.
www.sauerland.com

Wanneer de zon boven Bochum ondergaat
Wandelaars kunnen vanop de Tippelsberg bijzonder ver over het Ruhrgebied kijken. Wanneer hier boven Bochum de zon ondergaat, heerst er een bijzondere magische sfeer – met zicht op het Bergbau Museum of de Halde Hoheward.
www.bochum-tourismus.de/tippelsberg

Op de achtbaan in de zonsondergang
Wie ’s avonds de begaanbare achtbaan Tiger & Turtle in Duisburg bezoekt, mag de camera niet vergeten. Het kunstwerk op de zogenaamde Magic Mountain is een ideaal fotomotief.
www.duisburg.de/tiger-and-turtle 

Het ochtendlicht
Wanneer in het oosten de zon langzaam over Duisburg opstijgt, is er een ideale plaats om de dag te begroeten: op de Halde Rheinpreußen in Moers. Hier staat “das Geleucht”, een reusachtige mijnlamp die na zonsondergang rood oplicht. Absolute geheimtip: De Halde ’s ochtendsvroeg beklimmen om een unieke zonsopgang te beleven.
www.ruhr-tourismus.de/halde-rheinpreussen

Het Sonnenkino-wandelpad
Over vijf kilometer gaat het naar de Niederrhein in het district Kleve, over de Schaephuysener Höhenzug met uniek zicht op de zonsopgang in de richting van het Ruhrgebied of de zonsondergang in de richting van Geldern – een ware bioscoopervaring voor de ziel.
www.niederrhein-tourismus.de

Uitzicht vanaf de Sparrenburg op Bielefeld, © Bielefeld Marketing, Franziska Beckmann

Stads­ro­man­tiek


Ur­ban op- en on­der­gan­gen

Een rendez-vous op de Sparrenburg
De Sparrenburg is niet alleen het herkenningspunt van Bielefeld, maar ook de beste plek om de dag te beginnen - en de zon boven de stad te zien opkomen. En daarna kun je meteen gaan wandelen: Het uitgestrekte kasteelterrein ligt aan een van de mooiste hoogtewandelpaden van Duitsland, de Herrmannsweg. 
www.bielefeld.jetzt

Een skywalk boven Wuppertal
Zonder een enkele trap komt men op de skywalk in het Nordpark van Wuppertal die over de heuvel boven het bos uitsteekt en met zijn fantastisch zicht op de zonsondergang over de stad als ideale fotolocatie dienst doet.
www.wuppertal.de/skywalk

Aachener zonsondergang in een waterfiets
Vanop het trapvormig terras aan de oever van de Hangeweiher in het Kaiser-Friedrich-Park in het Aachener Südviertel krijgt men een uniek zicht op de zon die achter het Aachener Stadtwald verdwijnt. Onze tip: met de waterfiets in de richting van de zonsondergang schipperen.  
www.aachen.de

Aan de Rijnoever in Düsseldorf
Na een museumbezoek, een dagje shoppen of een wandeling aan de Rijnoever in Düsseldorf kan men zien hoe de zon achter de Rheinkniebrug zakt – het best geniet men van dit schouwspel op het terras van het KIT-café of aan de stadsrand met passend drankje en zitgelegenheid.
www.duesseldorf-tourismus.de

  • Diersfordter Bosmeer, © Tourismus NRW e.V.
    Rijnpromenade Düsseldorf, © Düsseldorf Tourismus GmbH, U. Otte
  • Blick auf das Wasser und das Ufer des Waldsees Diersfordt am Niederrhein bei Sonnenuntergang, © Tourismus NRW e.V.
    Zonsondergang Aasee Münster, © Münster Marketing, Dagmar Schwelle
    Waterskiën in Langenfeld, © Peter Ginter