Narzissenwiese im Fuhrtsbachtal in der Eifel, © Eifel Tourismus GmbH, Petra Grebe

Tocht 4: Cu­li­na­ria om te ge­nie­ten - land­schap om weg te dro­men


Op ont­dek­kings­reis in het Na­tuur­park Sie­ben­ge­bir­ge en in het Na­ti­o­nal­park Ei­fel

Op de vierde natuurtocht valt er veel te beleven: Wandelen op de wildernis-trail, overnachten in een boomhuis, snoepen in de mosterdmolen en wandelen in een gele narcissenzee.

Innenansicht Baumhaus V-Hotel, © V-Hotel

In­chec­ken in het boom­huis


Kloos­ter­lij­ke rust en na­tuur­lij­ke wil­der­nis

De vierde natuurtocht om opnieuw te beleven start in het klooster Heisterbach in het Natuurpark Siebengebirge. De voormalige Cisterciënzerabdij is weliswaar privé-eigendom van een orde, opent echter zijn deuren voor alle bezoekers, die op zoek zijn naar rust, ontspanning en stilte. Wie 's middags honger krijgt, kan in het kloostercafé Heisterbach genieten van de deftige burgerkost in een historische ambiance. In de winter biedt het gezellige café voldoende plaats en in de zomer genieten bezoekers bij mooi weer op het zonne-terras.

Wie in Noordrijn-Westfalen ongerepte natuur wil beleven, vindt dit in het wildernisgebied in het Natuurpark Siebengebirge: Hier wordt de natuur met rust gelaten en kan zich volgens de eigen wetten ontwikkelen. Gemarkeerde paden door de wildernis maken het de bezoeker mogelijk, toegang te krijgen tot de belevenisruimte.

Wie ook tijdens de overnachting de wildernis niet wil missen, kan helemaal onder het mom 'Met de eekhoorntjes praten' midden in het Kottenforster staadbos in Bonn in het V-Hotel in één van de drie boomhuizen met namen als 'Roodkapje', 'Roestige hut' en 'Bosgeest' inchecken. Op goed vier meter hoogte zijn de ongeveer 20 vierkante meter grote boomhuizen voorzien van een bad en een balkon. En voordat 's avonds dan tenslotte de ogen dicht gaan, is nog tijd voor een blik uit het raam, om de eekhoorntjes in de bomen een goede nacht te wensen.

www.abtei-heisterbach.de | www.naturpark-siebengebirge.de | v-hotel.de

Monschau, © Tourismus NRW e.V.

Spo­ren van de die­ren ont­dek­ken op de wil­der­nis-trail


Brul­len­de her­ten en ho­ning-mos­terd par­fait

Ook op de tweede dag van de natuurtocht gaat het verder door wilde landschappen: Op de wildernis-trail in het Nationalpark Eifel lopen hikers en wandelaars voorbij aan kabbelende beekjes, door diepe bossen en op groene weiden. Wij deelneemt aan een ranger-tocht op de wildernis-trail, kan zelfs de sporen van wilde katten, roodwild of bevers ontdekken.

Verder gaat de tocht naar de historische mosterdmolen in het betoverende Eifelstadje Monschau. Hier produceert de Noordrijn-Westfalense ambassadrice van de heerlijkheiden voor de regio Eifel & Aken, Ruth Breuer, mosterd in de vijfde generatie. Voor gasten, die bijzonder geïnteresseerd zijn in de productie van mosterd, worden rondleidingen aangeboden in de mosterdmolen. Genotsmensen en iedereen, die van mosterd houdt, kan in het naburige restaurant 'Schabuleum' gerechten eten, die werden verfijnd met de zelf gemaakte mosterd. Wat vind je bijvoorbeeld van een honing-mosterd parfait? Wie nog altijd niet genoeg heeft van het pittige kruid, kan in het mosterdwinkeltje lekkernijen voor thuis kopen.

Als je verder door Monschau wandelt, ontdek je het Rode Huis. Het werd door doekmaker Johann Heinrich Scheibler gebouwd en kan van april tot en met november worden bewonderd. De inrichting is in de stijlen Rococo, Louis-Seize en Empire gehouden en staat voor de pronk en glans van de grootburgerlijke wooncultuur. Bijzonder indrukwekkend is de wendeltrap van eikenhout, die je naar de drie etages brengt. 

Van Monschau is het niet ver naar de wilde natuur van het Nationalpark Eifel. Daar wordt het lui tijdens de herfstmaanden september en oktober: Het burlen van het roodwild, als ze indrukwekkend concurreren om een vrouwtje, is ver over de weiden, door de bossen en in de dalen te horen. Van de uitkijktoren in Dreiborn uit hebben bezoekers met een beetje geduld een goed zicht op de grootste vrij lopende wilde dieren van Europa. Tijdens de hele bronsttijd staan rangers bij de galerij en geven vakkundig uitleg. Met een verrekijker, zitkussen en warme kleding kun je hier het beste wachten op de wilde dieren.

Vermoeide wandelaars vinden 's avonds in het restaurant Kloster Steinfeld, te midden van de natuur van de Eifel een plekje, waar je kunt ontspannen en tot rust kunt komen. De ver geopende smeedijzeren poorten vormen de toegang tot de eeuwenoude kloostermuren. Vier sterren-standaard of eenvoudige kloosterambiance - hier vindt iedereen die te midden van de groene Eifel wil overnachten, wat hij zoekt.

www.nationalpark-eifel.de/wildnistrail | www.senfmuehle.de | www.lvr.de | www.nationalpark-eifel.de/rothirsche | www.kloster-steinfeld.de

Narcissen in de Eifel bij Monschau-Höfen, © Tourismus NRW e.V.

On­der­weg in het Per­len­bach-dal


Goud­ge­le nar­cis­sen en glan­zen­de beek­pa­rel­mos­sels

De laatste dag van de tocht begint in Kalterherberg, een wijk van Monschau. Van hieruit gaat het verder naar het Perlenbach-dal, dat vooral in de lente een heel bijzonder excursiedoel wordt. Van midden april tot begin mei bloeien hier op de oeverweiden talrijke wilde narcissen. Er zijn wandelpaden langs de narcissen, die zowel op eigen houtje maar ook als groep met gids kunnen worden verkend.

En niet alleen de goudgele narcissen-weiden zorgen ervoor dat het Perlenbach-dal een heel bijzonder reisdoel is: Hier vind je ook het laatste voorkomen van beekparelmossels in heel Noordrijn-Westfalen. Aangezien de mossels zeer schoon en helder water nodig hebben om te kunnen leven, behoren ze tot de in de bijzonder bedreigde, inheemse mosselen. Zoals de naam al verklapt, bevat ongeveer iedere tweeduizendste mossel een parel. Maar let op: Het blijft een goed behoed geheim, waar de mosselen nu precies te vinden zijn!

www.eifel.info | www.eifel-natur-reisen.de | www.eifelsteig.de-narzissenroute

  • Baumhaus V-Hotel, Bonn, © V-Hotel
    Mit dem Ranger unterwegs im Nationalpark Eifel, © Antje Zimmermann
    Wanderer im Siebengebirge, © Antje Zimmermann
  • Het uitzicht van bovenaf op het idyllische dorpje Einruhr in de Eifel, © Tourismus NRW e.V.
    Eifel vooruitzichten zomer, © Tourismus NRW e.V.
    Narcissen in de Eifel bij Monschau-Höfen, © Tourismus NRW e.V.