Vooraanzicht van Haus Rüschhaus in Münster, © Johannes Höhn

Bij­zon­de­re pick­nick­plaat­sen


Feest in de bui­ten­lucht

Frisse lucht maakt hongerig. In een bijzondere omgeving smaakt het eten nog eens extra goed, vooral als het door professionals is klaargemaakt. Of het nu gaat om een luxe picknick in het kasteelpark, bovenop een schachtbok van een oude mijn of tijdens een gastronomische wandeling die van tafel tot tafel door het Sauerland voert: Het wordt lekker en luchtig! We stellen plaatsen en activiteiten in Noordrijn-Westfalen voor die bijzonder mooie pauze-momenten in de open lucht bieden.

Uitzicht vanaf de Sparrenburg op Bielefeld, © Bielefeld Marketing, Franziska Beckmann

Pick­nick met uit­zicht


Bo­ven­op het hoofd­fra­me

Een aangename onderbreking à la Ruhrgebied voert naar boven: 160 treden omhoog naar een 'picknick op de schachtbok' van schacht 3/7/10 in Essen. Van bovenaf hebben bezoekers niet alleen uitzicht op het Werelderfgoed Zollverein, maar ze kunnen ook de Auf Schalke-arena aan de horizon ontdekken. Deze activiteit is voor twee of vier personen in het Phenomania-ervaringsveld op schacht 3/7/10. De uitrusting omvat een fles mousserende wijn (sekt) en een picknickmand gevuld door het in-house Café Zollverein en is ook verkrijgbaar als glutenvrije of vegetarische variant.
www.pickaview.de

Picknicken bij kasteel Sparrenburg, met een geweldig uitzicht over de stad, of bij de Obersee met uitzicht op het meer? Hier vind je de favoriete picknickplekken van Bielefeld.
www.bielefeld.jetzt/picknickplaetze

Bloemenpracht en waterfonteinen trekken de aandacht in de Kölner Flora – tenzij de gevulde picknicktas voor concurrentie zorgt. In het tuinrestaurant 'Dank Augusta' kunnen de gasten aan de bar hun picknicktassen naar believen vullen en ze daarna meenemen naar het zonneterras.  Met een gevulde maag is de rondleiding door het historische park dat aan het einde van de 19e eeuw werd geopend, nog leuker.

 

Zijaanzicht van Haus Rüschhaus in Münster , © Johannes Höhn

Spe­ci­a­li­tei­ten uit de re­gio


Heer­lijk eten in een prach­ti­ge om­ge­ving

Kasteel Hülshoff in Münsterland is al lang een oase van ontspanning: Aan het begin van de 19e eeuw gebruikte de familie Droste zu Hülshoff het goed bewaard gebleven renaissance-complex, ooit een ridderkasteel, als retraiteruimte. Zo is het typische Westfaalse waterkasteel met zijn ligweides een gezellige plek met traditie in het uitgestrekte parklandschap. Bij de originele Hülshoff-picknick kunnen de bezoekers genieten van het kasteel, de omgeving en de lekkernijen uit een kant-en-klare picknickmand. Deken, glazen, bestek en borden zijn ook onderdeel van de service die ten minste 24 uur voor de geplande excursie gereserveerd moet worden. Samen met het Haus Rüschhaus dat op minder dan vijf kilometer afstand ligt, is het vooral voor literatuurliefhebbers een waardevolle excursiebestemming: Waar de twee plaatsen vroeger dienden ter bevoorrading voor de dichteres Annette von Droste-Hülshoff, zijn ze nu de locaties van het nieuwe Center for Literature. 
www.burg-huelshoff.de

Nog meer bewegingsmogelijkheden rondom het thema picknick vind je in Monheim: Het familie-café verhuurt niet alleen alle benodigdheden voor een gezellige smulpartij in de open lucht, maar ook skelters en fietsen evenals diverse spelattributen zoals badminton, stelten en swingdoeken. De gasten in Neanderland kunnen kiezen uit vijf verschillende picknick-varianten: Terwijl de picknickmand voor verliefde stelletjes naast gekookte eieren en broodjes bijvoorbeeld sekt en sinaasappelsap bevat, vinden gezinnen er (chocolade-)melk en zoete verrassingen voor de kinderen in.
www.familienhofcafe.de

Voor wie liever zijn eigen picknickmand van huis meeneemt en daar graag een koud biertje bij wil hebben, is bij de oudste Altbier-brouwerij ter wereld precies aan het juiste adres. Het principe daar is heel eenvoudig: De gasten brengen naar believen hun eigen lekkernijen mee en Bolten zorgt voor vers getapt en gekoeld bier.
www.bolten-brauerei.de

 • Schacht 3/7/10 in Essen, © Michael Gohl
  Picknicktafel op kronkelende toren, © Phänomania Erfahrungsfeld
  Buitenaanzicht van de Bolten brouwerij in Korschenbroich, © Privatbrauerei Bolten
 • Sparrenburg in Bielefeld, © Bielefeld Marketing
  Hülshoff Castle met water en gracht, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
  In het park van Burg Hülshoff bieden banken een prachtig uitzicht op de waterburcht, © Münsterland e.V., Philipp Foelting