AR-Biënnale, beeldhouwkunst en bewerking Manuel Rossner, foto Katja Illner, © NRW-Forum Düsseldorf

Vir­tu­e­le kunst in (in­ter-)ac­tie

Nieu­we fes­ti­vals ver­bin­den de re­a­li­teit met di­gi­ta­le we­rel­den

Wie zin heeft om nieu­we trends te tes­ten en kunst­wer­ken, die met het blo­te oog in de ech­te we­reld niet te zien zijn, op een beeld­scherm te ont­dek­ken, is bij ver­schil­len­de vir­tu­e­le fes­ti­vals in Noor­drijn-West­fa­len op het juis­te adres.

Bij New Now heen en weer tussen werelden reizen

In de menginstallatie van de cokesfabriek Zollverein kan men zich alleen nog inbeelden welk zwaar werk hier eens werd geleverd bij het mengen van verschillende koolkwaliteiten tot een voor de verkooksing optimale mix. Bij het festival New Now gaan heden en verleden, analoge en digitale werelden samen in een uitwisseling. Ruimtevullende installaties, virtuele landschappen en performatieve sculpturen gaan in dialoog met het industriële erfgoed van de regio.

In 2021 vierde het festival zijn première op de site van het UNESCO-werelderfgoed Zollverein in Essen. Hedendaagse kunstenaars ontwikkelden ter plaatse nieuwe werken over actuele thema's en lieten daarbij over de schouders kijken. Met de mogelijkheden van de digitale kunsten hebben ze zo samen fenomenen van onze tijd bestudeerd, nieuwe hedendaagse werelden ontworpen en in een tentoonstelling samengebracht.

De jongste rage bij het Places VR festival

Elk jaar in de zomer wordt Gelsenkirchen drie dagen lang de ontmoetingsplaats voor liefhebbers van techniek, gamers en digitale kunstfans. Tijdens het Places VR festival komen experts uit verschillende sectoren samen en debatteren over de inzetmogelijkheden van virtual reality-technologie. Tegelijk kunnen bezoekers in verschillende winkelruimtes, cafés, binnentuinen en aan festivalstands in Ückendorf gratis verschillende VR-toepassingen testen en met de makers van de toepassingen rechtstreeks in gesprek gaan. Ze komen uit de architectuur, geneeskunde, cultuur en de entertainmentsector en zijn experts in hun vakgebied. Voor gezinnen is er bovendien een extraatje: Terwijl kinderen verschillende VR-spellen testen, komen de ouders meer te weten over de achtergrond van de techniek. Alles zonder vooraf inschrijven, bij gratis inkom, op buitengewone locaties en in een passende festivalatmosfeer.

Digitale kunst in Düsseldorf

Digitale kunst- en muziekprojecten nodigen iedereen elk jaar in de herfst uit naar heel uiteenlopende plekken om over digitalisering na te denken. Tot de meest prominente plekken geldt de Düsseldorfse schouwburg, het Salon des Amateurs en de Berger Kirche. Getoond worden video's, installaties, schilderijen en foto's uit de hele wereld. 

In haar tweede editie verbindt de AR Biennale in Düsseldorf natuur, mens en technologie: "Hybrid Nature" is het thema van het digitale beeldenpark, dat rond het NRW-Forum en in de Hofgarten kan worden ervaren door middel van een augmented reality app en eindapparaat. 

Dates:

AR Biennale: 2025, nog niet vastgesteld

Places VR festival: 16. - 25. Mei 2024

New Now: 2025, nog niet vastgesteld 

 places-festival.denewnow-festival.com/enwww.nrw-forum.de

Zin in meer ont­dek­kin­gen?

Laat je in­spi­re­ren...

Das Unesco-Welterbe Zeche Zollverein in der Dämmerung, © Jochen Tack / Stiftung Zollverein

Ze­che Zol­l­ve­rein

lees meer
De Zeche Hannover (Kolenmijn) in Bochum viert de ExtraSchicht., © RuhrTourismus / Kreklau

Events in Noor­drijn-West­fa­len

lees meer
Südstadt Keulen, © Johannes Höhn

Ste­den­trip

lees meer