Grenzgängerroute_unterwegs _4, © Tourismusverband Osnabrücker Land e.V.

Grens­rou­te Teu­to-Ems

Fiet­sen op de smok­kel­rou­tes en ou­de han­dels­we­gen

Op on­ge­veer 150 ki­lo­me­ter brengt de rond­lo­pen­de rou­te u op ou­de smok­kel­pa­den en han­dels­we­gen door het Mün­ster­land­se park­land­schap en het Teu­to­bur­ger­woud.

De grensroute Teuto-Ems volgt oude smokkelpaden en handelswegen. De route is rond 150 kilometer lang, en loopt door het parklandschap van het Münsterland en het Teutoburgerwoud . Hij heeft van de Allgemeine Deutsche Fahrrad-Club (ADFC) vier van vijf mogelijke sterren ontvangen als kwaliteits-fietsroute.

Hij heeft zijn naam te danken aan de rondlopende route van een oud drielandenpunt, waar tegenwoordig nog twee landen bij elkaar komen: Nedersaksen en Nordrhein-Westfalen. Historische grensstenen en een informatiebord markeren het punt, waar in de loop der tijd meerdere heerschappijen hebben geregeerd: De Graafschap Ravensberg en de Prinsbisdommen Osnabrück en Münster kwamen hier bij elkaar en later de koninkrijken Pruissen en Hannover.

Kastelen, burchten en thermen

Tegenwoordig verbindt de route twaalf steden en gemeentes in twee deelstaten. Naast de zout-thermen Bad Laer en Bad Rothenfelde evenals het Kneipp-kuuroord Bad Iburg liggen langs de route de paardensport-metropool Warendorf en de Lebkuchenstad Borgholzhausen, het centrum van de Westfaalse hamproductie Versmold en de aspergeplaatsen Glandorf en Sassenberg, de historische dorpjes Lienen aan de voet van het Teutoburgerwoud en Oost-Beveren temidden van het Münsterlandse parklandschap, de kruidenstad Dissen en de voormalige mijnlocatie Hilter, ooit wereldberoemd voor de hier gederfde oker-pigmenten, het “Hitler Goud”.

Bovendien drukken de kastelen, waarmee de naburigere heersers elkaar de loef wilden afsteken en burchten, waarmee ze zich tegen aanvallen van elkaar beschermden, hun stempel op het landschap. Deze en talrijke andere verhalen, zoals bijvoorbeeld de zoutsmokkel tussen de zoutafzettingen van Bad Rothenfelde en de Westfaalse hamproducenten, kunnen worden gelezen in de brochure “Grensverhalen”. Online staat bovendien ook nog een audio-download ter beschikking.

Twee verbindingsroutes maken het mogelijk, de rondlopende route op te delen in drie dagelijkse toeren van 48, 55 en 56 kilometer. Vanwege het vlakke profiel is de route bijzonder geschikt voor families met kinderen, routes voor meerdere dagen kunnen inclusief overnachtingen, transfer van de bagage en verdere extra's als forfaitaire arrangementen worden geboekt.

www.grenzgaengerroute.de

Kaart van NRW

Overzicht van de tocht

Info, gegevens & verloop van de tocht

Google Maps wordt hier weergegeven. Als Google Maps wordt geaccepteerd, worden de gegevens doorgestuurd naar Google Maps.

Accepteer Google Maps
Lengte van de route in km
148
Duur in dagen
-
Loop-/fietsduur in uren
-

Hoogste punt in meter
150
Hoogtemeters omhoog
586
Hoogtemeters omlaag
586
Tour Level
Moeilijkheidsgraad
licht
  • Rondtocht
  • Geschikt voor families
  • Geschikt voor rolstoelgebruikers

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Im Kurpark vom Bad Rothenfelde lohnt sich eine Pause, © Tourismusverband Osnabrücker Land e.V.
Das Fachwerkstädtchen Lienen liegt auf der Grenzgängerroute, © Tourismusverband Osnabrücker Land e.V.
Rastplätze liegen idyllisch auf der Grenzgängerroute, © Tourismusverband Osnabrücker Land e.V.
Die Grenzgängerroute verläuft durch das Münsterland und den Teutoburger Wald, © Tourismusverband Osnabrücker Land e.V.

Meer informatie

Nu ontdekken!

gecertificeerte tocht

Tour Certificate

Soort tocht

Contact

Teutoburger Wald Tourismus
Walther-Rathenau-Straße 33-35
33602 Bielefeld
Telefoon: +49 521 96733-25
E-mail: info@teutoburgerwald.de

Heenreis

per Google Maps

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Teutoburger Wald Tourismus«


Jouw contactgegevens

Ik heb kennis genomen van de gegevensbeschermingsverklaring van Tourismus NRW e.V. en ga ermee akkoord dat de door mij verstrekte gegevens elektronisch worden verzameld en opgeslagen om contact met mij op te kunnen nemen.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.