Grensroute Teuto-Ems


Fietsen op de smokkelroutes en oude handelswegen

Op ongeveer 150 kilometer brengt de rondlopende route u op oude smokkelpaden en handelswegen door het Münsterlandse parklandschap en het Teutoburgerwoud.

De grensroute Teuto-Ems volgt oude smokkelpaden en handelswegen. De route is rond 150 kilometer lang, en loopt door het parklandschap van het Münsterland en het Teutoburgerwoud . Hij heeft van de Allgemeine Deutsche Fahrrad-Club (ADFC) vier van vijf mogelijke sterren ontvangen als kwaliteits-fietsroute.

Hij heeft zijn naam te danken aan de rondlopende route van een oud drielandenpunt, waar tegenwoordig nog twee landen bij elkaar komen: Nedersaksen en Nordrhein-Westfalen. Historische grensstenen en een informatiebord markeren het punt, waar in de loop der tijd meerdere heerschappijen hebben geregeerd: De Graafschap Ravensberg en de Prinsbisdommen Osnabrück en Münster kwamen hier bij elkaar en later de koninkrijken Pruissen en Hannover.

Kastelen, burchten en thermen

Tegenwoordig verbindt de route twaalf steden en gemeentes in twee deelstaten. Naast de zout-thermen Bad Laer en Bad Rothenfelde evenals het Kneipp-kuuroord Bad Iburg liggen langs de route de paardensport-metropool Warendorf en de Lebkuchenstad Borgholzhausen, het centrum van de Westfaalse hamproductie Versmold en de aspergeplaatsen Glandorf en Sassenberg, de historische dorpjes Lienen aan de voet van het Teutoburgerwoud en Oost-Beveren temidden van het Münsterlandse parklandschap, de kruidenstad Dissen en de voormalige mijnlocatie Hilter, ooit wereldberoemd voor de hier gederfde oker-pigmenten, het “Hitler Goud”.

Bovendien drukken de kastelen, waarmee de naburigere heersers elkaar de loef wilden afsteken en burchten, waarmee ze zich tegen aanvallen van elkaar beschermden, hun stempel op het landschap. Deze en talrijke andere verhalen, zoals bijvoorbeeld de zoutsmokkel tussen de zoutafzettingen van Bad Rothenfelde en de Westfaalse hamproducenten, kunnen worden gelezen in de brochure “Grensverhalen”. Online staat bovendien ook nog een audio-download ter beschikking.

Twee verbindingsroutes maken het mogelijk, de rondlopende route op te delen in drie dagelijkse toeren van 48, 55 en 56 kilometer. Vanwege het vlakke profiel is de route bijzonder geschikt voor families met kinderen, routes voor meerdere dagen kunnen inclusief overnachtingen, transfer van de bagage en verdere extra's als forfaitaire arrangementen worden geboekt.

www.grenzgaengerroute.de

Kaart van NRW

Overzicht van de tocht


Info, gegevens & verloop van de tocht

Lengte van de route in km
148.0
Duur in dagen
-
Loop-/fietsduur in uren
-

Hoogste punt in meter
150
Hoogtemeters omhoog
586
Hoogtemeters omlaag
586
Tour Level
Moeilijkheidsgraad
licht
  • Rondtocht
  • Geschikt voor families
  • Geschikt voor rolstoelgebruikers

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Meer informatie


Nu ontdekken!

Je hebt een aanvraag


Neem graag direct contact op met »Teutoburger Wald Tourismus«


Vraag nu af

Jouw contactgegevens

De gegevens worden niet opgeslagen. Gedetailleerde informatie is te vinden in de Privacy Statement.

Velden met een * zijn verplicht.