Gasten kunnen prachtige bloemen ontdekken tussen heggen en perken, © Sarah Bömer

Dag van de Tui­nen en Par­ken

Tocht door groe­ne oa­sen

Gas­ten kun­nen langs een zelf­ge­ko­zen rou­te won­der­baar­lij­ke plaat­sen in de na­tuur ver­ken­nen. Elk jaar ne­men on­ge­veer 150 open­ba­re en pri­va­te do­mei­nen deel aan het ac­tie­week­end. Rond­lei­din­gen en een cul­tu­reel pro­gram­ma ma­ken het bon­te aan­bod com­pleet.

Parken, tuinen of groene zones: in de regio zijn er veel kleine landschapsoasen te ontdekken. Dat dacht het Landschaftsverband Westfalen-Lippe (LWL) ook toen ze in 2012 de Dag van de Tuinen en Parken in het leven riepen. Sindsdien openen ongeveer 150 domeinen elk jaar tijdens het tweede weekend van juni hun poorten voor natuurliefhebbers. Openbare domeinen, maar ook private tuinen zijn in het Münsterland, Ruhrgebied, Oost- en Zuidwestfalen toegankelijk.

De Sinnestour leidt langs heilzame kloosterplanten, boerenpaadjes, exotische bomen of opmerkelijke siergewassen. Monumentale kasteeltuinen, groene centra in grootsteden en kleine tuinen worden het toneel voor tuinkunst. Elke gast kan een eigen route uit het diverse programma samenstellen. Het actieweekend vindt altijd opnieuw onder een ander motto plaats zodat afwisseling altijd gegarandeerd is – zelfs bij een nieuw bezoek aan dezelfde plek.

Kenniskloven sluiten, de zinnen aanscherpen

Bovendien wachten veel deelnemers op een cultureel of vrijetijdsaanbod. Bij rondwandelingen vullen onwetenden de hiaten in hun kennis wanneer ze meer over siergewassen en tuinlandschappen te weten komen. Bij workshops over natuuraroma’s scherpen deelnemers hun reukzin aan. De realiteitsgetrouwe landschapsfoto’s bij kunstacties gooien hoge ogen.

Concerten ronden het repertoire af. Wie zich verder wil laten inspireren of zelf foto’s van zijn standplaats wil delen, kan dat op de sociale netwerken via de volgende adressen: @kulturinwestfalen en #tagdergärtenundparks.

Periode: 8. + 9 juni 2024

www.gaerten-in-westfalen.de

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Sommige eigenaren van privétuinen hebben ook hun gevels versierd voor het evenement, © Sarah Bömer
Jaarlijks nemen zo'n 150 publieke en private voorzieningen deel aan het campagneweekend, © Sarah Bömer
Windgong en decoratieve elementen sieren hier en daar natuurlijke oases, © Sarah Bömer
Gezinnen pauzeren met een picknick op de groene ruimten, © Sarah Bömer
Sommige reisgroepen fietsen van plaats naar plaats, © Sarah Bömer

Zin in meer ont­dek­kin­gen?

Laat je in­spi­re­ren...

Gezin maakt een pauze in het park, © I. Jansen, Kulturland Kreis Höxter

Klos­ter-Gar­ten-Rou­te

lees meer
De Zeche Hannover (Kolenmijn) in Bochum viert de ExtraSchicht., © RuhrTourismus / Kreklau

Events in Noor­drijn-West­fa­len

lees meer
Hermannsmonument in Detmold in het Teutoburgerwoud, © Tourismus NRW e.V.

Teu­to­bur­ger­woud

lees meer