De rode vleugel is het kenmerk van het Ruhr Piano Festival, © Klavier Festival Ruhr Art des Hauses

Het Kla­vier­fes­ti­val Ruhr

Het meest be­lang­rij­ke pi­a­no-fes­ti­val ter we­reld

Hier wis­se­len de ster­ren zich on­der­ling af: Het Kla­vier­fes­ti­val Ruhr heeft zich ont­wik­keld tot het groot­ste pi­a­no­fes­ti­val ter we­reld.

Het is een lentefeest der pianomuziek, dat zijn weerga niet kent: Tijdens het Klavierfestival Ruhr brengen ieder jaar weer de beste pianisten en de veelbelovende nieuwe musici op een concertvleugel hun kunnen ten gehore. Sinds de oprichting aan het einde van de jaren 80 van de ovrige eeuw is het evenement in de metropool Ruhr uitgegroeid tot het belangrijkste pianofestival ter wereld.

Wie hier het publiek heeft weten te bekoren, komt vast en zeker weer terug. Tot de internationale stamgasten van het Klavierfestival Ruhr behoren sterren zoals de Argentijnse Martha Argerich of Hélène Grimaud uit Frankrijk. Ook Daniel Barenboim en Pierre-Laurent Aimard nemen graag plaats achter de vleugel. De waarschijnlijkheid, dat men zijn lievelingspianist bij het illustere gezelschap van gasten van het Klavierfestival Ruhr vindt, is erg groot. Tot wel 80 concerten staan ieder jaar weer op het programma.

Maar ook als de piano tijdens het muziekfestival als instrument centraal staat, is dat natuurlijk niet het enige: Ook trompettisten zoals Till Brönner, vocalisten zoals Bobby McFerrin, violisten zoals Anne-Sophie Mutter of complete orkesten treden in het kader van het meerdere weken durende evenement op.

Het symbool van het Klavierfestival Ruhr is een vuurrode opengeslagen vleugel, die tijdens het festival door het Ruhrgebied wordt gebracht en iedere avond laat zien, waar een concert plaats vindt. De locaties zijn hierbij net zo divers als de regio zelf: Voormalige industriële terreinen zoals het werelderfgoed Zeche Zollverein in Essen, kleine zalen van de waterburcht kasteel Herten of het kasteel Hohenlimburg in Hagen evenals de grote huizen zoals het Konzerthaus Dortmund met zijn fantastische akoestiek nodigen uit van een concert te genieten. Hierbij houdt het festival zich niet strikt aan de geografische grenzen van het Ruhrgebied, maar is ook wel eens te gast in Wuppertal, Düsseldorf of Rheda-Wiedenbrück.

Periode: 2024, nog niet vastgesteld

www.klavierfestival.de

Kaart van NRW

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Beroemde artiesten treden op op het Ruhr Piano Festival, hier de pianist Lang Lang, © Harald Hoffmann - Sony Classical
De rode vleugel is het kenmerk van het Ruhr Piano Festival, © Klavier Festival Ruhr Art des Hauses

Zin in meer ont­dek­kin­gen?

Laat je in­spi­re­ren...

De Zeche Hannover (Kolenmijn) in Bochum viert de ExtraSchicht., © RuhrTourismus / Kreklau

Events in Noor­drijn-West­fa­len

lees meer
Essen Kettwig, © Johannes Höhn

Es­sen

lees meer
Saburo Teshigawara Broken Lights, Gebläsehalle Landschaftspark Duisburg-Nord, © Wonge Bergmann

Ruhr­t­ri­en­na­le

lees meer