Siegen-Wittgenstein Erndtebrück Elberndorftal, © Tourismus NRW e.V.

Unie­ke be­le­ve­nis: Na­tuur in NRW


Wil­de die­ren, uit­ge­strek­te land­schap­pen en unie­ke uit­zich­ten

Wandel op de Rothaarsteig door dichtbegroeide bossen, kom heel dicht bij de wilde paarden van Dülmen of geniet van het unieke uitzicht op het Bergisches Land vanaf het boomtoppad Panarbora - talrijke natuurwonderen in uw Noordrijn-Westfalen wachten erop om ontdekt te worden. Ga op pad en laat u verrassen door de afwisselende natuurbelevenissen tussen Rijn en Weser.

  • Nederrijn Nettetal Wildenrath, © Tourismus NRW e.V.
  • Eifel Monschau-Höfen Narcissen, © Tourismus NRW e.V.
  • Münsterland Dülmen wilde paarden, © Tourismus NRW e.V.
  • Teutoburger Wald Beverungen Weser-Skywalk, © Tourismus NRW e.V.
Sauerland Olsberg Bruchhauser Steine, © Tourismus NRW e.V.

Er zijn tal van redenen, Noordrijn-Westfalen te bezoeken. Een van de mooisten is de veelvoudige en gevarieerde natuur, die de deelstaat te bieden heeft. Want wie nog altijd niet wil geloven hoe groen Noordrijn-Westfalen is, kan het beste eens een kijkje van boven nemen op het landschap tussen Rijn en Weser, dat bestaat uit dichte bossen, uitgestrekte velden en weiden, stuwdammen en ruwe rotsformaties.

Bijna de helft van het landschap behoort tot een van de twaalf natuurparken en het Nationalpark Eifel. Alleen al 15.000 voetbalvelden zouden in dit 'Oerwoud van morgen' passen, diens wilde schoonheid wandelaars tijdens een tocht met een ranger of een vierdaags wildernis-trail kunnen bewonderen. Voorbij langs kabbelende beken en weelderige bloemenweiden gaat het diep in het bos, waar de natuur inmiddels sinds 15 jaar geheel zijn eigen gang kan gaan. 

Twee van de dichtst beboste regio's van Duitsland zijn het Sauer- en Siegerland. Vanaf de kam van de Rothaarsteig zweeft hier de blik over een zee van bomen. De 154 kilometer lange 'Weg der Sinne' (route van de zintuigen) behoort naast de Sauerland-Höhenflug tot de mooiste wandelroutes van de regio rondom het middelgebergte, dat ook tijdens de winter, als sneeuw de heuvels bedekt, zijn bijzondere charme heeft.
 

Bislicher Insel Wildgänse Schwarm, © Christoph Sprave

Vo­gels trek­ken naar hun win­ter­ver­blijf­plaats


Het mooiste seizoen in de natuur is voor velen echter de herfst. Vanaf het boomtoppenpad Panarbora dwaalt de blik ver over de bomen van het Bergisches Land, waarvan de bladen langzaam roodbruin en geel kleuren. Dan dompelt de laagstaande zon ook indrukwekkende rotsformaties zoals de Externsteine in het Teutoburgerwoud in een heel bijzonder licht, terwijl in het Zevengebergte rondom de Drachenfels de veel besproken Rijn-romantiek zijn naam alle eer aandoet. 

Nu wordt het ook tijd voor de wintervogels, naar hun winterverblijfplaats te trekken. In grote zwermen cirkelen de Europese brilduikers, dodaars en blauwe reigers over de vele stuwdammen en de Bislicher Insel bij Xanten. In een van de laatste uiterwaarde-landschappen van Duitsland landen regelmatig Siberische wilde ganzen op hun weg naar het Zuiden.
 

Rothaarsteig Wisent World Bad Berleburg, © Tourismus NRW e.V.

Zeld­za­me die­ren en plan­ten


Want de vele natuurparken fascineren niet alleen met hun oorspronkelijk en gevarieerd landschap, maar ze bieden ook tal van zeldzame dieren en planten weer een natuurlijke leefruimte. Enkele honderd bedreigde soorten konden in de talrijke beschermingszones weer een plekje vinden, en met een beetje geluk en geduld kunnen ze ook tijdens een wandeling worden ontdekt.

Niet te missen zijn in ieder geval de indrukwekkende herten als tijdens de bronsttijd hun roep door het Nationalpark Eifel galmt. Ook de forse wisent, die door het Wittgensteins bos loopt, kun je nauwelijks missen. Maar het grootste spektakel biedt de enige vrij levende kudde wilde paarden in Europa. Het hel jaar door grazen de dieren met hun veulens vredig in de Merfelder Bruch. Maar een keer per jaar komen ze op dreef: Dan doet de jeugd uit de buurt namelijk zijn best, de eenjarige hengsten met hun blote handen te vangen. Nog een reden, de natuur in Noordrijn-Westfalen te beleven.
 

Ont­dek de na­tuur in NRW

Die Flamingos am Zwillbrocker Venn teilen sich ihren Lebensraum mit Kolonien von Lachmöwen, © Biologische Station Zwillbrock e. V.

Na­tuur­toch­ten

lees meer
Sauerland Hemer Rotszee, © Tourismus NRW e.V.

Na­tuur­par­ken

lees meer
Nina Braun Ranger Nationalpark Eifel Persona, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.