Herfst in het Arnberg Woud, © Tourismus NRW e.V.

West­faal­se bos­zee


Na­tuur­park Arns­ber­ger Wald

Ruisende beken, diepe grotten en markante rotsen – het natuurpark Arnsberger Wald is een habitat voor dieren en planten en verbindt een van de grootste aaneengesloten bosgebieden van Duitsland. De Westfaalse boszee. En hier zegt de naam alles: Kunstobjecten ontdekken in een klankbos, op het bosnatuurpad in het Bibertal interessante feiten over de bijzonderheden van het bos leren of op de Sauerlandse bosroute de mythe van het bos van dichtbij beleven – klaar voor een bosbelevenis?

Muzikale boswandeling

Een zwarte K met een briefje op een gele achtergrond. Als men deze wegwijzer volgt, komt men op het 3,5 kilometer lange circulaire pad in het klankenbos. Het bos is te beleven langs 10 stations met kunstobjecten. Soms is het de wind die de objecten laat klinken, soms moeten wandelaars zelf actief worden. Een geluid. Luisteren. Bewust waarnemen van het landschap om zich heen. Zo speelt de windviool zijn griezelige “Kyrill Song“, een herinnering aan de vernietigende kracht van de stormvloeden. En in een klankwieg trillen de klanken door het hele lichaam.

Mythe bos

Zin in een ruil? In het Arnsberger Woud kan men de alledaagse drukte en het lawaai van de grote stad inruilen voor het ruisen van de boomtoppen en de bladeren. Klinkt interessant, niet? Het werkt vooral goed op de Sauerlandse bosroute. Hier kan men de mythe van het bos te voet beleven. De bosroute loopt door oude bosbestanden, langs natuurmonumenten en betoverende plekken die verweven zijn met mythen en sagen. Bij de legendestations kan men luisteren naar griezelige en mooie verhalen. En in de bijbehorende audiogids is er nog meer informatie van boswachter Lukas.

Wie iets wil leren over de bijzonderheden van het bos, kan op de bosnatuurpaden in het Bibertal of bij de Bilsteingrot terecht. Inclusief een bosspeeltuin. Hoe ziet het er eigenlijk uit onder het bos? Ontdek het tijdens een rondleiding door het ondergrondse labyrint van de Bilsteingrot. Met stalagmieten, stalactieten en andere fantasierijke formaties.

Jacht, Pruisisch bos, mijnbouw, kloostereconomie, grenssteden – dat zijn de thema's van de vijf boscultuurtochten, waarop wandelaars cultuurhistorische bijzonderheden in de bossen van het Arnsberger Wald kunnen beleven. Ze geven inzicht in de spannende geschiedenis van het bos en wijzen op relikwieën die ook nu nog te vinden zijn. Liever op stap met een bosexpert? Neem dan deel aan een wandeling met een natuurparkgids. De thema's zijn “De bomen van het bos“, “Ons bos in transitie“ of “Eeuwig ruisen de bossen“.

Vergezichten

Hoe zou het zijn om het bos van bovenaf te bekijken? Geen probleem. Uitkijktorens zoals de Lörmecke toren geven een uniek panoramisch uitzicht op het landschap. Hier wordt ook duidelijk dat het bos aan gevaren is blootgesteld. Droogte en schorskevers bezorgen de bomen problemen. De herbebossing met klimaatbestendige soorten is al begonnen.

En ook de Möhnesee-toren nodigt uit tot unieke panoramische uitzichten. Van het grootste stuwmeer in het Sauerland – de Möhnesee. Vooral in de zomer zijn wandelingen rond het meer een verfrissend alternatief. En alle watersporters gaan best direct het water op of in.

Boshoofdstad Warstein

De stad Warstein ligt midden in het natuurpark en wird in 2021/2022 uitgeroepen tot boshoofdstad. Met haar gecertificeerde, bijna natuurlijke bos levert zij een bovengemiddelde bijdrage aan de natuur- en klimaatbescherming en ondersteunt zij de herbebossing van de bossen. Wat te denken bijvoorbeeld van een duurzame kerstboom uit het Sauerland? Let op het Pefc-zegel. Het staat voor ecologisch, economisch en sociaal duurzame bosbouw.

www.naturpark-arnsberger-wald.de

 

  • Zonsopgang boven de bossen van het Sauerland, © Oliver Franke, Tourismus NRW e.V.
    Sauerland bosroute vooruitziende blik, © Sauerland Tourismus e.V., Klaus-Peter Kappest
    Lörmecketurm Arsnberger Wald, © Johannes Höhn
  • Sauerlandse bosroute, © Sauerland Tourismus e.V., Klaus-Peter Kappest
    Uitkijktoren aan de Möhne, © Tourismus NRW e.V.
    Luftansicht auf den Arnsberger Wald, © Tourismus NRW e.V.

Möh­ne-stuw­meer

Instagrammer Malene Röttger, © Malene Röttger
Rei­sidee voor de om­ge­ving? In­st­agram­tip van Ma­le­ne Rött­ger@wan­der­len­chen
Möhnesee Sauerland, © Malene Röttger

"Het Möhne-stuwmeer laat me telkens weer zien hoe mooi ons vaderland eigenlijk is. Elke week maak ik hier een paar wandelingen met mijn honden en meestal is de camera niet te missen. Mijn absolute lievelingsplek in het Sauerland!"