Natuurbelevenispark Panarbora, © Tourismus NRW e.V.

Die­pe wa­te­ren, gro­te hoog­ten


Na­tuur­park Ber­gis­ches Land

Hier voelt men zich in zijn element. Oké, spelen met vuur laten we achterwege, maar met water, aarde en lucht zit men in het Natuurpark Bergisches Land helemaal goed! De vele bergketens en dalen bieden panoramische uitzichten en topbelevenissen, maar ook de mogelijkheid voor hoge emoties en diepe sprongen in de geschiedenis van de regio – met of zonder duikbril: alleen al over het gebied van het natuurpark zijn 16 stuwmeren verspreid die dieren, planten en mensen op verschillende manieren dienen.

Bij de stuwmeren Agger, Bever, Brucher, Lingese en Wuppertal kan men bijvoorbeeld met een kano, zeil- of waterfiets of stand-up board varen. Vergeet in de zomer het zwempak niet, anders mist men de aangename afkoeling in het heldere water. In de meren, rivieren en beken die het Bergisches Land tot een van de meest waterrijke gebieden van Duitsland maken, leven het hele jaar door en in weer en wind andere dieren: De zeldzame edelkreeft bijvoorbeeld heeft het erg naar zijn zin in het Brucher-stuwmeer bij Marienheide, maar is een nachtdier en dus alleen in het donker te zien.

Onderweg van uitzicht tot uitzicht

Eerder een landrot die liever op afstand van het water geniet? Dan kan men het stuwmeergebied te voet of met de fiets verkennen; in de herfst bijvoorbeeld kan men het kleurenspel van de natuur hier bijzonder mooi bewonderen. De beklimmingen op korte wandelpaden en langeafstandswandelpaden zoals de Bergisches Panoramasteig hebben één groot voordeel: eenmaal boven geniet men van indrukwekkende uitzichten. Men kan zelfs comfortabel van uitzicht naar uitzicht fietsen, dankzij de spoorwegtrajecten zoals de Bergische Panorama-fietsroute of de Balkantrasse. Als men onderweg buiten adem raakt, pendelt de Bergische FahrradBus langs beide routes – en geeft ook vermoeide wandelaars een lift.

Drempelvrij ballonvaren

Overigens: te water, ter zee of in de lucht, de natuurbeleving in het Bergisches Land wordt steeds inclusiever. Zo wordt bijvoorbeeld de Brucher-stuwdam momenteel drempelvrij gemaakt door obstakels van het rondlopende pad te verwijderen en een drempelvrije waterbeleving te creëren. En ook de hoge toppen van het Bergisches Land zijn toegankelijk voor alle bezoekers dankzij een drempelvrije ballon met een speciaal uitgeruste mand. Ook in het natuurbelevenispark Panarbora in Waldbröl is toegankelijkheid belangrijk: de boomtopwandeling en de uitkijktoren kunnen met rolstoelen en kinderwagens worden beklommen. Wie wil, kan overnachten in een boomhut. 

Sinds de middeleeuwen torent de burcht hoog boven de Wupper uit. Tegenwoordig kan men de voormalige machtszetel van de graven van Berg, die hun naam aan het Bergische Land hebben gegeven, comfortabel met de kabelbaan bereiken. Klinkt goed, nietwaar? En het beste is: op de top wacht niet alleen een prachtig panoramisch uitzicht en een ridderlijke sfeer, maar ook cafés die de typische Bergse koffietafel serveren. Nadat men een hapje heeft gegeten, kan men meteen weer verder: Het volgende hoogtepunt wacht om de hoek! De hoogste spoorbrug van Duitsland, de Müngstener brug overspant het dal van de Wupper tussen Solingen en Remscheid. Hier heeft men de keuze: men kan aan de voet van het brugpark van de prachtige natuur genieten, de Wupper met een veerpont oversteken en de brug steeds opnieuw van onderen bewonderen – of men kan zich naar boven wagen. Dat klopt: de Müngstener Brückensteig leidt met 777 treden naar de top van het bouwwerk. En boven? Precies, daar is niet alleen veel frisse lucht, maar ook een adembenemend uitzicht op het natuurpark Bergisches Land.

www.naturparkbergischesland.de/nl

  • De Aggertalsperre in het Bergisches Land, © Johannes Höhn
    Markeringsborden van de Bergisches Panoramasteig, © Tourismus NRW e.V.
    Müngsten brug, © Tourismus NRW e.V.
  • Familie geniet van het uitzicht, © Tourismus NRW e.V.

Tuin met to­ren

Portret Instagrammer Simon Wierzba
Idee­ën voor ex­cur­sies in de om­ge­ving? In­st­agram­tip door Si­mon Wierz­ba@si­mon­wierz­ba
Elisenturm in de Botanische Tuin Wuppertal, © simonwierzba

"De botanische tuin aan de Hardt is in elk jaargetijde een bezoek waard. Een klein toevluchtsoord in het midden van Wuppertal waar je je kunt terugtrekken en veel kunt ontdekken. Ik ben er altijd graag. Met mijn camera of met mijn kinderen. Een uitstapje is altijd de moeite waard."